Pšenica spada u najvažnije prehrambrene žitarice. Podaci pokazuju da skoro jedna trećina svetskog stanovništva svoju ishranu zasniva na ovoj hranljivoj biljci. Zrno pšenice bogato je klicama iz kojih se dobija bogato i hranljivo ulje. Najkvalitetnije ulje pšeničnih klica je ono koje se dobija hladnim ceđenjem jer na taj način zadržava sve najvažnije sastojke. Upravo ovako dobijeno ulje, može se koristiti kao dodatak ishrani, ali i u kozmetičke svrhe.

Ulje pšeničnih klica

Ulje pšeničnih klica poseduje oko 60% nezasićenih masnih kiselina. Pored toga, poseduje najjači prirodni koncentrat vitamina E. Vitamin E spada u poznate antioksidanse koji štite naš organizam od negativnih uticaja slobodnih radikala. Pored vitamina E, ulje je bogato vitaminima A, B i D.

Ulje pšeničnih klica je prirodni melem za negu i zaštitu vaše kože. Koža stari, kako starimo i mi, što znači da zahteva adekvatnu i redovanu negu. Tako korišćenjem ulja pšeničnih klica smanjujete nastanak bora. Ukoliko imate suvu, tanku, ispucalu i osetljivu kožu, ovo biljno ulje je pravo rešenje za vas, jer dubinski regeneriše kožu i dodatno je hrani.

Korišćenje, dejstvo i dobrobiti

Ulje pšeničnih klica se može koristiti i kod upalnih procesa na koži (ekcem, psorijaza), tako što smanjuje eritem i oštećenja kože i zaustavlja perutanje. Obnavlja oštećenu kožu pa može pomoći u bržem zarašćanju rana i ublažavanju ožiljaka.

Veliki broj žena ima problema sa suvim stopalima i laktovima. Dovoljno je da se ogrubeli i suvi delovi premažu uljem. Rezultati su vidljivi već posle nekoliko dana. Kako bi vaša stopala i lakotovi uvek bili mekši i glatki, redovno koristite hladno ceđeno ulje pšeničnih klica.

Ulje pšeničnih klica može se koristiti i u nezi kose koja je izgubila svoj sjaj i kvalitet. Posebno se primenjuje kada je kosa ispucala, suva i oštećena, što se dešava usled nedostatka vitamina i minerala u organizmu, ali i usled loših vremenskih uslova koji negativno utiču na vlas kose. Zbog visokog sadržaja linoleinske kiseline, idealno je za za hidrataciju suve kose. Nakon tretmana uljem pšeničnih klica vaša kosa će povratiti jačinu i prvobitni sjaj.