hiddenppath hiddenppath

Menu

Hello!

Welcome!

Here you can calculate your bmi and bmr.

Choose option on the left.

Šta je BMI?

Indeks telesne težine (Body Mass Index – BMI) služi za okvirnu procenu uhranjenosti osobe. Važi za osobekoje su starije od 18. godina. BMI može da ukaže na evetualne rizike po zdravlje (kardiovaskularne bolesti, dijabetes tip II, hipertenzija, metabolički sindrom).
Kao dopunu ovom merenju možete izmeriti i obim struka (pokazatelj da li postoji abdominalna gojaznost). Abdominalna gojaznost je povezana sa povečanim rizikom od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, visokog pritiska, metaboličkog sindroma, dijabetesa tip II, oboljenja žučne kese,paroksizmalne noćne dispneje, neke vrste tumora – endometrijuma, dojke, debelog creva. Smatra se da treba održavati obim struka tako da bude uvek za pola manji od telesne visine. Ako ste visoki 170cm obim struka bi trebalo da održavate ispod 85cm. Po preporuci SZO, mesto merenja struka ćete naći tako što ćete naći sredinu između donje ivice rebara i vrha ilijačne kosti (vrh kuka).BMI i obim struka su parameti koji vam lako mogu ukazati na to da li imate problem sa telesnom težinom ili ne.

Nedovoljna telesna težina (anoreksija) BMI <18,5 ukazuje na to da osoba nema dovoljnu telesnu težinu i da treba da poveća unos kalorija.
Anoreksija sa sobom nosi niz različiti zdravstvenih problema – pomećaj srčanog ritma,nizak krvni pritisak, nesvestice, plitko i brzo disanje, poremećaj rada hormona – gubitak menstruacije,sniženje telesne temperature (nepodnošenje hladnoće), psihički poremećaji, suva i tanka koža, krta i lomnjiva kosa, ispucali nokti, hronična dehidratacija, smanjenje mišićne mase, kosti postaju sklone prelomima, anemija, hronična opstipacija, nesanica…
Anoreksija zahteva dugotrajno i predano lečenje uz obavezno praćenje od strane sručnog tima (nutricioniste, psihologa, endokrinologa) i podrške cele porodice.
Normalna telesna težina BMI 18,5-25. Ako imate BMI u ovom opsegu i obim struka ispod vrednosti koja je za duplo manja od vaše telesne visine znači da i imate normalnu telesnu težinu. Kako godine prolaze u telu se postepeno povećava procenat masnog tkiva, a smanjuje se mišićna masa. Da biste održali dobro zdravlje i kondiciju redovno se bavite fizičkom aktivnošću i hranite se zdravo!
Uhranjen BMI 25-30. Ovaj opseg BMI često je povezan sa povećanim obimom struka što ukazuje na višak kilograma i povećanu mogućnost pojave bolesti modernog društva – visok pritisak, dijabetes tipII, metabolički sindrom, ateroskleroza, bolesti srca i krvnih sudova itd. Potrebno je da napravite plan fizičih vežbi (3-5 puta nedeljno) i plan zdrave ishrane. Zdrava ishrana za početak znači izbacivanje šećera i slatkiša iz ishrane!
Gojaznost BMI 30-35. Ovakav tip gojaznosti uvek je povezan sa abdominalim nakupljanjem masnog tkiva što je izuzetan rizik za dijabetes tip II i kardiovaskularne bolesti. Za plan ishrane i fizičku aktivnost potrebno je konsultovati stručno lice – nutricionistu, endokrinologa i trenera koji će prema vašem fizičkom zdravlju prilagoditi stepen fizičke aktivnosti.
Morbidna gojaznost BMI preko 35. Ovakav tip gojaznosti zahteva timsko lečenje i praćenje od strane lekara-endokrinologa, nutricioniste, psiholga i trenera. Kod ovog stepena gojaznosti po pravilu već postoji oboljenje krvnih sudova, srca, jetre, pankreasa. Potebna je rešenost, dobra volja i istrajnost da se telesna težina i zdravlje vrate na optimalan nivo.

 

Šta je BMR?

 

Ritam bazalnog metabolizma (BMR) je broj koji pokazuje iznos minimalne energije (kalorija) koja je potrebna da bi telo obavljalo osnovne funkcije: disanje, srčani rad, krvotok, održavanje telesne temperature. Za izračunavanje BMR potrebna su četiri parametra: pol, godine, visina i težina.

Ukupna dnevna potrošnja (TDEE)

Kalorijski unos zdrave hrane na nivou TDEE obezbeđuje održanje telesne težine.

Ako želite da smanjite telesnu težinu treba da napravite kalorijski deficit u iznosu od 500 kalorija (kCal) dnevno, što bi trebalo da dovede do gubitka pola kilograma nedeljno. Najbolje bi bilo da pojedete 250 kalorija (kCal) manje i da još 250 kalorija (kCal) potrošite na dodatne fizičke aktivnosti, čime ćete dobiti kalorijski deficit od 500 kalorija (kCal) na dan.

Nikada nemojte unositi manje od 1200 (za žene), odnosno 1400 (za muškarce) kalorija (kCal) na dan.

Ako želite da povećate kaloriski unos dodajte 500 kalorija (kCal) zdrave hrane preko svog TDEE