Kandida u stolici se može javiti kod upotrebe antibiotika, lekova za regulaciju želudačne kiseline, hormonske terapije ili kod primene kortikosteroida, zatim kod oslabljenog imuniteta, nepravilne ishrane bogate šećerima gljivice se nekontrolisano razmnožavaju što dovodi do infekcije koja se naziva kandidijaza.

Kandida je vrsta gljivice koja je normalan stanovnik ljudskog organizma, nastanjena je na koži i sluznicama digestivnog sistema. 

Postoji preko 200 vrsta gljivica u našem organizmu, ali najčešća je Candida albicans. Male količine kandide u crevima nisu štetne i ne izazivaju simptome, a pod kontrolom je drže korisne Laktobacilus bakterije, koje se takođe nalaze u našem organizmu. 

 

Simptomi kandide u crevima

Kao što smo već rekli, kandida je prirodni stanovnik creva u čovekovom organizmu. Normalan nalaz je do 20 kolonija u stolici, preko  tog broja možemo reći da se radi o crevnoj gljivičnoj infekciji ali samo ukoliko postoje i simptomi kao što su:

  • gorušica
  • nadimanje
  • gasovi
  • grčevi u stomaku
  • rektalni svrab
  • zatvor ili dijareja

 

Probotanic ulje divljeg origana-prirodni lek protiv kandide u stolici

Ulje divljeg origana laboratorijski dokazano deluje protiv kandide.

Ispitivanje je sprovedeno na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Univerziteta u Beogradu gde je dokazano da Probotanic ulje divljeg origana ima snažno antimikotično dejstvo.

Deluje fungistatski i fungicidno, inhibira dalji rast ali i uništava kandidu.

Kompletno ispitivanje možete pogledati na https://www.probotanic.com/wp-content/uploads/Izvestaj-o-ispitivanju-antibakterijske-antifugalne-i-antibiofilm-aktivnosti-preparata-Ulje-divljeg-origana.pdf

Ulje divljeg origana kod kandidijaze je potrebno piti 10 dana i to 3×2 kapi na dan, posle obroka, razblaženo u kašičici kokosovog ili maslinovog ulja.

Ukoliko je potrebno, nakon pauze od 10 dana ponovi se ciklus pijenja.

Da bi se zdravlje creva ali i imuni sistem održavao na optimalnom nivou preporučujemo da se ulje divljeg origana pije 10 dana u toku svakog meseca.

Čaj od origana protiv kandide u crevima

Pored ulja divljeg origana, u eliminaciji kandide može nam pomoći čaj divljeg origana, koji iako nema tu jačinu da uništi kandidu kao što to radi ulje divljeg origana, ipak pomaže u njenoj eliminaciji.

Čaj divljeg origana se može koristiti i u svrhe sprečavanja prekomernog razmnožavanja kandide ili nakon završetka pijenja ulja divljeg origana u regulisanju crevne flore.

Kašičica čaja divljeg origana se prelije vrelom vodom, sačeka se otprilike 5 minuta a zatim se procedi. Pije se 3 puta na dan po 200 ml.

Može se piti duži period, bez pravljenja pauze.

Bilo bi poželjno pridržavati se i antikandida dijete da bi se proces eliminacije infekcije ubrzao. Izbegavati konzumiranje slatkiša, belog brašna, proizvoda koji sadrže pekarski kvasac, gazirane i zaslađene sokove, mleko i mlečne proizvode osim kefira, voće koje sadrži visok nivo šećera kao što su lubenica, grožđe, dinja i sušeno voće, a u ishranu uvesti  beskvasni hleb od celog zrna pšenice, citruse, zelene jabuke, od povrća paradajz, spanać, brokoli, tikvice, kupus, celer, zatim ribu, meso, integralni pirinač. Nakon eliminacije prekomernog broja kandide, poželjno je da se još dva meseca nastavi sa antikandida dijetom, pa tek onda se postepeno vraćati na prvobitni režim ishrane. Naravno, i tada je poželjno izbegavati konditorske proizvode i mesne prerađevine zbog zdravlja čitavog organizma, a ne samo zbog kandide.

 

 Kako dokazati kandidu u stolici?

Da bismo bili sigurni da je gljivična infekcija u pitanju, potrebno je dati stolicu na analizu gde će se utvrditi prisustvo kandide i broj kolonija ili krv na analizu gde će se proveriti nivoi antitela.

 

Kandida u stolici kod dece i beba

Današnja ishrana se nažalost sve više bazira na prostim ugljenim hidratima, što pogoduje bujanju kandide u stolici kod beba i dece jer se kandida hrani šećerima. Deci se sve česće i sve ranije daju slatkiši, zaslađeni sokovi, pržena i pohovana jela pa se tako sve više susrećemo sa kandidijazom kod dece. 

Naravno i kod dece od šeste godine života preporučujemo ulje divljeg origana u borbi protiv kandide. Ulje divljeg origana je potrebno piti 10-14 dana, 3×1 kap na dan, posle obroka, razblaženo u kašičici jestivog ulja. Pored korigovanja ishrane, potrebno je povećati unos tečnosti u organizam, najbolje pijenjem čaja divljeg origana.

Kako pomoći bebi sa kandidijazom? 

Kandida kao i svaka druga gljivica voli vlažnu sredinu, zato je vrlo važno da se kod beba često menjaju pelene a koža održava što je moguće više čistom i suvom, a lekove koristiti samo onda kada ih lekar propiše. Kod beba se vrlo često javlja gljivična infekcija usta koja se naziva soor ili mlečac jer naslage na jeziku, unutrašnjoj strani obraza ili na nepcu podsećaju na zgrušeno mleko. Gljivice ispod ovih naslaga prave bolne ranice na sluzokoži usne duplje pa bebe postaju nervozne, odbijaju hranu i gube težinu. 

Zato se i kod odraslih ali pre svega kod dece i beba mora održavati visok stepen lične higijene, pravilna ishrana i jak imunitet, ali ne brinite ako i pored svega ovoga nastane kandidijaza, tu je ulje divljeg origana da reši problem.