Gljivice iz roda Candida ( C. albicans , C. glabrata , C. krusei , C.tropicalis) su normalni stanovnici probavnog trakta (uključujući i usnu duplju), gornjih disajnih puteva, vagine i kože. Pre svega naseljavaju tople, vlažne i mračne šupljine ljudskog tela ali mogu migrirati i na druga mesta u našem organizmu.

Najpoznatija iz roda Candida je Candida albicans (u slobodnom prevodu “ bela kandida“ jer stvara bele, siraste kolonije) i najčešći je izazivač gljivičnih oboljenja kože, usne duplje, noktiju i unutrašnjih organa.

Kada kandida postaje agresivna ?

Očuvan imunitet i normalna bakterijska flora sprečavaju bujanje gljivica ali kada dođe do poremećaja ove fine ravnoteže nastaje kandidijaza.

Upotreba antibiotika najčešće dovodi do kandidijaze kod ljudi sa dobrim imunitetom. Antibiotici pored toga što uništavaju patogene bakterije, u velikoj meri smanjuju i broj dobrih bakterija pri čemu nezaštićen organizam postaje idealno tlo za razmnožavanje kandide.

Kandida može izazvati infekcije na različitim mestima u našem organizmu : u usnoj šupljini i ždrelu, na jeziku, u nosu, u bronhijama, u plućima, u digestivnom traktu, u urinu, u ušima, u genitalnim organima, spolja na koži, na noktima, stopalima.

Upravo zbog toga simptomi su brojni, raznovrsni i nespecifični. Jedno od najčešćih oboljenja koje izaziva ova uporna gljivica u savremenom društvu bez sumnje je oralna kandidijaza.

Oralna kandidijaza, u narodu poznata kao mlečac, je gljivična infekcija usne duplje, jezika i grla koju u najvećem procentu izaziva Candida albicans. Kao deo normalne flore usne šupljine izolovana je kod 50 % zdrave populacije a kod nosioca zubnih proteza prisutna je u čak 90 % slučajeva. Može nastati kao samostalna infekcija ali i u sklopu nekih drugih bolesti, pod uticajem lokalnog ili sistemskog činioca.

Sistemski uzročnici oralne kandidijaze su:
● Dugotrajna primena različitih grupa lekova: antibiotika, kortikosteroida, citostatika i
kontraceptivnih sredstva;
● Oslabljen imuni sistem i hronične bolesti: šećerna bolest, smanjena funkcija štitne žlezde, različite vrste malignih tumora, leukemija, Kušingova bolest i dr.

Lokalni uzročnici oralne kandidijaze su :
● Nedovoljna i neredovna oralna higijena;
● Konzumacija alkohola i cigareta;
● Neodgovarajuće zubne proteze.

Osnovni simptom oralne kandidijaze jesu bele naslage u ustima, na jeziku i u grlu koje imaju često ’’sirast’’ izgled . Ponekad se javlja neprijatan zadah i ukus metala u ustima. Neretko se dešava da ovakve promene u ustima budu bolne i da krvare kada pokušavate da ih skinete ili perete zube. Takođe može biti prisutno i crvenilo u
ustima, na jeziku i na grlu. Mogu se javiti i pukotine u uglovima usana, krvarenje desni kao i osećaj peckanja u ustima.

Oralna kandidijaza kada se izleči ima tendenciju da se ponovo javlja, tako da se ponekad može činiti da se nalazite u začaranom krugu. Najčešće se leči primenom antigljivičnih lekova i upotrebom raznih oralnih rastvora.

Lečenje obično traje nedelju-dve ali problem kod kandide je što se ona često vraća. Antigljivični lekovi ukoliko se dugo koriste mogu dovesti i do neželjenih efekata kao što su : mučnina, povraćanje, proliv, nadimanje i bolovi u stomaku. Dok većina rastvora za ispiranje usta sadrže alkohol, fluoride i zaslađivače. Upravo zbog toga
lečenje kandide u ustima zahteva mnogo širi pristup problemu nego samo primena odgovarajuće terapije jer je najvažnije sprečiti ponovno vraćanje ove gljivice.

Herba sept sprej za kandidu u grlu i gljivice na jeziku – alternativno rešenje iz prirode

Uz regulaciju ishrane, promene životnih navika okrenimo se prirodi i savladajmo kandidu na jedan bezbedan i zdrav način. Ulje divljeg origana je dokazano najjači prirodni antiseptik, antibiotik i antimikotik ! Uspešno eliminiše mikroorganizme iz usne duplje a kao antioksidans podiže naš imunitet i štiti nas od različitih vrsta infekcija. Istraživanja su pokazala da ulje divljeg origana efikasno deluje u borbi protiv kandide i da ima izuzetnu antigljivičnu sposobnost, tako da se može naći u ringu sa najjačim sintetičkim antimikoticima.

Probotanic nam na tržište donosi eterična ulja divljeg origana, karanfilića, žalfije, peperminta i timijana u svom idealnom obliku za eliminaciju kandide iz usne duplje u vidu koncentrovanog oralnog rastvora Herba Sept i oralnog spreja Herba Sept strong.

 

Herba Sept i Herba sept strong pružaju svakodnevnu zaštitu sluznici usne duplje, eliminišu i sprečavaju rast Candide albicans. Na potpuno prirodan način održavaju oralnu higijenu, osvežavaju dah, ublažavaju simptome oralne kandidijaze i čuvaju zdravlje usne duplje, desni i ždrela. Impresivni rezultati istraživanja oba proizvoda na Biološkom Institutu “Siniša Stanković” u Beogradu, pokazuju da bi se u budućnosti mogli naći kao ozbiljni
suparnici sintetičkim preparatima u borbi protiv ove jako uporne gljivice. Izrađeni od najkvalitetnih prirodnih sirovina, bez alkohola, veštačkih boja, zaslađivača, konzervansa i glutena idealno su rešenje za celu porodicu.

Recimo ZBOGOM kandidi u ustima i okrenimo se prirodi i proizvodima sa dokazanim kvalitetom i efikasnošću.

dr med. Jelena Spasić