Jedno od najčešćih oboljenja usne duplje je stomatitis – zapaljenje sluzokože usta. Ova vrsta upale može se pojaviti i kod odraslih i kod dece, a faktori koji je izazivaju mogu biti različiti. Najčešći uzročnici su virusi, a neretko i određene bakterije i gljivice.  Poznato je da se u usnoj duplji nalazi veliki broj mikroorganizama. Deo njih je sastavni deo fiziološke flore i ne dovodi do oboljenja. Međutim, usled  nedostatka  oralne higijene i pada imuniteta, oni se mogu razmnožiti i izazvati mnoga oboljenja.

Dva najčešća tipa stomatitisa su stomatitis aphtosa – afte i stomatits herpetica koji izaziva virus Herpes simplex.

Hepres stomatitis

Ovaj tip najčešće se javlja kod dece i pre same promene u usnoj duplji javljaju se simptomi malaksalosti, groznice i glavobolje. A onda se javlja crvenilo desni, koje prati krvarenje i otok. Potom nastaju i određene vezikule koje brzo pucaju, pri čemu se javljaju znatno oštre erozije, odnosno plikovi, kojih ima i po ustima i na jeziku. Njihovim daljim širenjem nastaju žuti ulkusi, koji izazivaju jake bolove. Deca zbog toga odbijaju hranu, jer ne mogu pravilno da žvaću, a u nekim slučajevima može doći i do sekundarnih infekcija.

Stomatitis afta

Druga vrsta stomatitisa ispoljava se usled pada imuniteta i nedostatka vitamina, posebno usled manjka vitamina B12, folne kiseline, cinka ili gvožđa. Prvi simptomi se javljaju u vidu svraba, žarenja ili peckanja. Da bi se potom pojavio veliki broj ulkusa (čireva) na usnoj sluzokoži, jeziku, a može ih biti i na usnama. Afte mogu biti različitih veličina i ono što je važno napomenuti jeste da nisu prenosive, odnosno nisu zarazne, ali se mogu ponovo pojaviti, ukoliko dođe do ponovnog pada imuniteta i nedostatka oralne higijene zuba.

Lečenje stomatitis

Redovna oralna higijena koja se pre svega odnosi na redovno i pravilno pranje zuba predstvlja imperativ i osnovu zdravlja usne duplje. Stomatits se može lečiti korišćenjem antiseptičnih rastvora dok se antibiotici preporučuju kod sekundarnih infekcija.

U lečenju herpes stomatitisa može pomoći i aciklovir, koji će umanjti dužinu trajanja infekcije. Potrebno je uzimati što više tečnosti i da hrana bude tečna, a ne kisela, jer kiselost dodatno nadražuje i iritira već upaljeno mesto. Takođe je poželjno uzimati vitamin C i B, a kod jakih bolova ordiniraju se analgetici.

Blagi rastvori umanjuju upalu

Kod aftnog stomatitisa u lečenju pomažu kreme koje u sebi imaju benzokain ili neko slično sredstvo koje može da utrne usne. Preporučuje se i ispiranje usana slanom vodom ili nekim blagim rastvorima. Vodeni peroksid je neiritirajuće sredstvo i njegova upotreba se preporučuje prilikom lečenja ovog zapaljenja usne duplje. Dovoljno je da se ovaj rastvor razblaži vodom i nanese na užaren mesto.

Pored hemijskih preparata predviđenih za ispiranje i dezinfekciju usta, postoji veliki broj prirodnih rastvora i lekova koji deluju blagotvorno.

Prirodni oralni rastvori

Oralni sprej sa antiseptičnim dejstvom koji se preporučuje kod infekcije usne duplje i desni je Herba Sept strong. Naučno je dokazano njegovo dejstvo protiv bakterija i gljivica koje se pojavljuju u usnoj duplji. Ne sadrži alkohol, zaslađivače ili veštačke boje, a sadrži oko 97% organski sertifikovanih sirovina. Njegovim korišćenjem se ublažavaju simptomi upale desni. Herba Sept strong doprinosi i zaštiti sluzokože usne duplje i ždrela. 

Herba Sept je prirodni koncentrovani oralni rastvor i antiseptik koji se koristi kao alternativna oralnim rastvorima za higijenu usne duplje. Kao i gore pomenuti oralni sprej, ovaj rastvor ublažava simptome upale desni, štiti i pomaže protiv infekcija usnih duplji i ždrela. Dokazano je da eliminiše štetne bakterije i gljivice u usnoj duplji i sprečava njihov dalji rast. Zbog svog prirodnog sastava mogu ga koristiti i deca već od treće godine.

U njihov sastav ulazi ulje divljeg origana, timijana, žalfija, karanfilića i peperminta.  To su prirodni, biljni preparati koji štite usnu duplju i eliminišu štetne bakterije i gljivice.

Važne karakteristike Herba Sept-a i Herba Sept strong-a:

  • oba proizvoda su izradjena od potpuno prirodnih sirovina
  • oba proizvoda imaju min. 97% organski sertifikovanih sirovina
  • BEZ alkohola, veštačkih zasladjivača, veštačkih boja, konzervanse i gluten
  • testirani i potvrdjeno snažno antibakterijsko i antigljivično dejstvo na veliki broj bakterija i gljivica u usnoj duplji (Univerzitet u Beogradu)

 

Herba Sept strong 30ml

– namenjen za ličnu upotrebu
– jaka aroma

Herba Sept 230ml

– ekonomsko pakovanje
– koncentrovani rastvor (razblaženje do 1:3)

Herba Sept

Izvori:

http://www.stetoskop.info/Zapaljenje-oralne-sluzokoze-Stomatitis-1219-c30-sickness.htm?b9

http://www.mojzubar.com/sluzokoza-usta-i-jezika/oboljenja-mekih-tkiva-usne-duplje-109.html

https://www.probotanic.com/proizvod/herba-sept-strong-30ml/

http://prirodnoizdravo.com/li-upala-usne-duplje-stomatitis-uzroci-i-lecenje/

http://cajeviza.net/stomatitis-upala-usne-duplje-usta/

http://www.primarna-medicina.com/lecenje-stomatitisa/

https://www.doktor.rs/txt/4662/sta-je-aftozni-stomatitis-i-koji-su-njegovi-simptomi