Autor: doc dr Maja  Nikolić  Izvor: Stetoskop.info

Crevna kandidijaza je danas sve veći problem u razvijenom svetu i kod nas pre svega zbog veće upotrebe visoko preradjene hrane, kao i namirnica kojim je dodat šećer. Uzrok je uglavnom gljivica Candida albicans, koja je normalno prisutna u digestivnom sistemu, a u samo nekoliko procenata uzrok infekcije je Candida glabrata.

Nalaz Candida albicans na bilo kom drugom mestu u organizmu, osim u digestivnom traktu po definiciji predstavlja patološko stanje i mora se lečiti lekovima. Medjutim, kako je digestivni system mesto gde se ova gljivica normalno nastanjuje, kod njenog preteranog gomilanja u crevima suština lečenja je dijetoterapiju.

Ko oboleva

Ovaj zdravstveni problem najčešće se javlja kod osoba koje su preterano upotrebljavale antibiotike ili su koristile vrlo jake antibiotike, osoba sa oslabljenim imunitetom, onih koji su dobijali kortikosteroide ili boluju od dijabetesa, trudnica i osoba koje su se hranile slatkišima ili hranom koja dosta sadrži kvasnice.

Crevna kandidijaza manifestuje se povećanim gasovima u stomaku, mukom, gadjenjem, čestim pretakanjem u crevima, prolivima, zatvorima, pojačanom željom za slatkim itd.

 

Terapija hranom i lekovima

Dijeta protiv kandide se može koristiti samostalno, a redje joj se dodaju i lekovi tzv. antimikotici. Poboljšanje uivodjenjem pravilne ishrane nastaje već posle nekoliko nedelja ali je neophodno nastaviti sa dijetom maker dva meseca i hranu koja je izbegavana uvoditi postepeno.

Zabranjuje se upotreba šećera koji se dodaju namirnicama (beli šećer, smedji šećer, fruktoza, med, melasa, manitol, sorbitol itd.), kao i svih zasladjenih namirnica i obroka (torte, kolači, slatkiši, deserti, gazirani napici sa šećerom, voćni sokovi sa dodatim šećerima i sladoled, osim ako nisu napravljeni sa zamenama za šećer – saharinom ili aspartamom). Dakle, deklaracije namirnica treba obavezno proveravati ukoliko nismo sigurni za sastojke.

Kako se hraniti

 • Uzimanje 1- eventualno 2 sveže voćke dnevno (osim veoma slatkih vrsta voća, kao što su groždje, lubenica i mango) je dozvoljeno.Treba isključiti suvo voće, zasladjene voćne sokove, konzervisano voće i dinju.
 • Izbegavati namirnice od belog brašna (beli hleb i pecivo, torte, kolače, biskvite, testenine), beli pirinač i oljušteni krompir. Brašno od celog zrna pšenice,  u umerenoj količini, se može unositi, takodje krompir sa ljuskom, smedji ili integralni pirinač, integralne testenine (ima ih u prodavnicama zdrave hrane i većim supermarketima) i integralna peciva.
 • Izbaciti hranu koja sadrži gljivice kao pekarski i pivski kvasac, pekarske proizvode sa kvascem, zrele sireve i budjave sireve. Pečurke i kikiriki takodje izbaciti.
 • Ne treba izbegavati mlečne proizvode, osim postoji alergija na njih. Jogurt i acidofilni napitci imaju prednost nad mlekom i sirevima.
 • Izbegavati sirće, majonez, senf, dresinge za salatu,kečap, soja umak,kisele krastavce i ukiseljene proizvode.
 • Alkohol ne koristiti, a crnu kafu i jake čajeve svesti na minimum.
 • Izbegavati antibiotike i lekove na bazi kortizona (ako je moguće) za vreme dijetoterapije.
 • Povećati unos esencijalnih ulja, posebno omega-3 kiselina  ( riblja ulja ,  morske ribe: losos, skuša, tunjevina u ulju, sardine u ulju, itd.). Ukoliko se navedene namirnice ne koriste dovoljno, treba uzeti suplemente tj. omega 3 kiseline u vidu kapsula.

Korisni dodaci ishrani

 • Lactobacillus Acidophilus (npr. Probiotic capsule ), 1 do 2 dnevno posle doručka( i posle večere) svakog dana , najmanje 6 meseci.
 • Laneno seme i ulje noćurka 1 kafena kašičica ili 3 kapsule, dva puta dnevno
 • Vitamin A i C
 • Beli luk u vodu kapi ili tableta
 • Cink i magnezijum npr. Šumeća tableta jednom dnevno.