Kandida (lat. candida albinacs) spada u grupu gljivica koja prirodno nastanjuje naš organizam. Njeno prirodno sedište je donji deo creva. Ukoliko dođe do nezdravog razmnožavanja kandide dolazi do slabljenja zida tankog creva. Na taj način ona lakše ulazi u krvotok i širi se po celom organizmu. Stvara alergijske reakcije i dolazi do pada imuniteta, jer su neželjene čestice prodrle u krvotok.

Šta utiče na razmnožavanje i širenje kandide?

Upravo se pad imuniteta uzima kao osnovni uzrok povećanja i širenja gljivice kandide u organizmu čoveka. Javlja se najčešće kod dece, jer kod njih imuni sistem nije razvijen u dovoljnoj meri, kod trudnica i starijih kod kojih je imuni sistem u opadanju. Čest je pratilac drugih bolesti kao što su dijabetes, Adisonova bolest, neutrofilija i druge. Prekomerni rast kandide može biti posledica savremenog načina života, brze hrane, konzumiranja alkhohola i opijata, kontraceptivnih lekova i svakodnevnog stresa. Sve ovo utiče na slabljenje imuniteta. Uzrok prekomernog rasta kandide može biti i učestalo uzimanje antibiotika, zato što oni oni uništavaju bakterije u crevima, koje ova gljivica upravo drži pod kontrolom.

Kandida se često javlja kod dece

Kandida se često javlja kod dece

Simptomi kandide

Simptome možemo podeliti u nekoliko kategorija u zavisnosti od toga šta kandida zahvata.

Opšti simptomi su:

 • umor i iscrpljenost,
 • glavobolja,
 • depresija,
 • gubitak pamćenja,
 • bol u mišićima.

Probavni simptomi su: nadudost, gasovi u stomaku, čest proliv ili zatvor.

Respiratorni simptomi su: učestali kašalj, prehlada, astma, alergija, crveno grlo, simptomi nalik polenskoj groznici, hronično curenje nosa.

Kožni simptomi su: akcem, peckanje, osip, atletsko stopalo, psorijaza.

Hormonalni simptomi su: neredovna menstrucija, promene raspoloženja, poremećaj rada žlezda sa unutrašnjim lečenjem, hipoglikemija,upala bešike.

Ono što se često dešava je da se kandida pomeša sa nekom drugom bolešću, jer su im simptomi često isti. Kandida utiče da se voda zadržava u organizmu, pa je samim tim nemoguće izgubiti na težini.

 

Simptomi kandide u ustima

Na unutrašnjoj strani obraza i na jeziku kandida se fiziološki nalazi u malom broju. Kada opadne imunitet, ili zbog primene različitih vrsta lekova ali i zbog stresa, loše higijene usne duplje ili šećerne bolesti javlja se oralna kandidijaza, tj. kandida u ustima. Najčešći simptomi oralne kandidijaze su:

 • bele naslage na jeziku i sluznici unutrašnje strane obraza
 • neprijatan zadah
 • suva usta
 • izbrazdan jezik
 • ispucali uglovi usana
 • suv kašalj

 

Kućni test za dokazivanje kandide

Za ovaj odokativni test je potrebna samo čaša vode. Čim se ujutru probudite, pljuvačku koja se nakupila u ustima izbacite u čašu sa vodom, sačekajte 15-ak minuta pa proverite šta se dešava sa pljuvačkom u čaši. Kod zdravih osoba pljuvačka će se rastvoriti u vodi ili plivati po površini, a kod osoba koje imaju kandidijazu, pljuvačka će pasti na dno čaše.

 

Lečenje kandide početi detoksikacijom

Najbolji način da se počne lečenje kandide je procesom detoksikacije. Organizam treba pročistiti , tako što će se konzumirati što više vode, čajeva, povrća na pari. Na taj način telo se priprema za nov, redukovan način ishrane, koji će pomoći u borbi protiv ovog mikroorganizma. Idealna ishrana za osobe koje pate od kandide je hrana bogata proteinima i vlaknima, sa ograničenim unosom ugljenih – hidrata i male količine svežeg voća.

caj-protiv-nesanice-compressed

Redukovati ishranu na vreme

Treba izbegavati šećer u bilo kom obliku, jer gljivice hrane šećerom i razlažu do ugljen – dioksida i vode i da šećer najviše utiče na širenje kandide u organizmu. Čak šta više savetuje se da trebalo bi prestati i sa konzumiranjem meda iako on spada u zdravu poslasticu.  Trebalo bi zabraviti na slatki krompir, kukuruz, grašak i pasulj, kvasac, hleb, sušeno voće, kikiriki, alkohol, što manje mleka, grožđa, dinje, belog brašno, pečurke. Umesto hleba jesti pririnač, proso, beskvasni dvopek.

Isključivo uzimati svežu hranu, jer se u hrani koja ostaje duže javljaju gljivice i plesni, što bi samo dodatno pospešilo širenje kandide. Zato je poželjno uzimati sveže povrće bilo da je grilovano ili sirovo.

povrce

Probiotski jogurt i skoro sva riba bi trebalo da se uvrstaju u vaš jelovnik. Prirodno maslinovo ulje ukoliko se koristi u malim količinama može da umanji razmnožavanje ove gljivice. Od mesa se mogu uzimati govedina, piletina, jagnjetina, s tim što treba voditi računa i ne preterivati. Orašasti plodovi i semenke kao što su badem, lešnici, suncokret, I orasi su dozvoljene namernice. Belo brašno možete slobodno zameniti bademovim brašnom koje je idelano za pečenje.

Kada je reč o napicima isključivo piti izvorsku voda, limunadu, čajeve, kafu bez kofeina, sveže sokove od povrća. Čaj od cimeta, nane, đumbira, čaj od korena čička mogu biti i te kako dobri napici u suzbijanju kandide.

Mnoge biljke imaju antioksidantno dejstvo. Pored toga poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju upalu. Zato se i preporučuju osobama koje pate od kandide.  Bosiljak, cimet, origano, ruzmarin su samo neke od mnogobrojnih koje pozitivno deluju u lečenju kandide. Kandida se može lečiti i smešom koju čini soda bikarbona pomešana sa mlakom vodom.

Pored ove smeše postoji još jedan napitak koji možete sami napraviti, a sastoji se upravo od svih naminica koje se preporučuju ukoliko patite od kandide. Potrebna vam je čaša jogurta, šargarepa, dva bela luka i malo cimeta i đumbira. Kada se sve ove namirnice pomešaju, dobijate lek koji se može jesti svaki dan kao salata.

Protiv kandide i antigljivičnim preparatima

Prilikom lečenja kandide u crevima pored redukovanja ishrane i prirodnih lekova koji svakako imaju pozitivno dejstvo i umanjuju upalu i proširenje kandide, potrebno je koristiti antigljivične preparete, ali nikako na svoju ruku,već po preporuci lekara. U terapiju treba uključiti i probiotike koji će pomoći u održavanju ravnoteže crevne flore. Lekari najčešće prepisuju antimikotike (vaginalete, za regulaciju vaginalne flore), ali opet sve zavisi od stanja pacijenta.

Pored lekova u borbi protiv kandide mogu da pomognu multivitaminski preparati (vitamin C, vitamin B kompleks, cink, magnezijum…)

Vitamin C podstiče odbrambene funkcije, pa se preporučuje njegova dnevna doza do 3 grama.

Protiv kandide i uz pomoć ulja

Ulje od divljeg origana pomaže u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Dokazano je da eliminiše i bakterije i gljivice. Njegovim korišćenjem jačate imunitet, što znači da čim je imunitet jači, šanse da raste kandida su male. Ulje bosiljka takođe ima blagotvorno dejstvo, jer smanjuje nadutost i grčeve u stomaku. Ovom nizu treba dodati i ulje crnog kumina koja su pokazala svoju pozitivnu ulogu u jačanju imuniteta.

Lečenje ume da bude dugo, posebno ako se infekcija stalno vraća. Kako bi terapija bila uspešna, trebalo bi voditi računa o ishrani i pratiti savete lekara. Na taj način razmnožavanje kandide će se smanjiti, a infekcije će biti sve manje i manje.