0
(0)

Glavobolja predstavlja bolnu senzaciju različitog intenziteta, koja se javlja u predelu glave i/ili delovima vrata. Može biti prateći simptom neke druge bolesti, ali pored toga neretko je i bolest za sebe. Češće se javlja kod žena, dok je broj muškaraca koji pate od glavobolje znatno manji. Među najčešće faktore koji izazivaju glavobolje ubrajaju se nedostatak sna, iscrpljenost, stres, oštri i jaki mirisi, nagle vremenske promene, napetost i PMS, međutim može se javiti i u sklopu mnogih oboljenja. Mučnina, povraćanje, osetljivost na buku samo su neki od simptoma koji idu paralelno sa glavoboljom.

Vrste glavobolja

Postoji nekoliko različitih podela glavobolja, ali najčešća podela je ona po poreklu, na primarne i sekundarne. Primarne su one koje se javljaju kao posebna oboljenja i ne moraju pratiti druge bolesti, dok se sekundarne skoro uvek javljaju kao simptomi nekog drugog oboljenja koja ih i uzrokuju zbog čega se nazivaju i simptomatske. Migrena, klaster i tenziona glavobolja jesu primarni tip, jer se javljaju posebno. Glavobolje su u velikom broju slučajeva dobroćudne, odnosno ne ugrožavaju život, ali sa druge strane, ne treba zanemariti da
glavobolje mogu biti i prvi znak težih zdravstvenih oboljenja. Ukoliko osoba primeti da su bolovi u glavi sve učestaliji i da su praćeni drugim tregobma potrebno je da se javi lekaru.

Kako se boriti protiv glavobolje?

Lečenje zavisi od jačine bola, inteziteta i uzroka, broja mesečnog ili čak dnevnog napada, jer bol u glavi može biti slab, tup ili izuzetne jačine. Kod nekih osoba se bol uvek javlja u isto vreme, na istom mestu, uvek istog inteziteta, pa i vremenski traje isto. Da bi se prepisala adekvatna terapija, potrebno je uraditi kompletnu analizu na osnovu koje se može dalje delati. U nekim slučajevima prepisuju se tablete protiv bolova koje treba uzimati isključivo u
situacijama kada je bol nepodnošljiva. Mada i sa tim ne treba preterivati. Na vreme i ispravno prepoznata i adekvatno dijagnostikovana i lečena glavobolja, značajno smanjuje rizik po zdravlje pacijenta, ali i poboljšava kvalitet života.

Na prirodan način smanjite glavobolju

Veliki broj ljudi prvo poseže za raznim tabletama kako bi eliminisali tup bol u glavi, koji ih dodatno čini nervoznim. Postoji veliki broj prirodnih sredstava koja deluju umirujuće i pomažu u opuštanju tela, a samim tim posledično vode i do smanjenja bola u slepoočnicama, potiljku ili vratu.

Prvo i osnovno – manje stresa, više kvalitetnog sna i fizičke aktivnosti, manje začinjene hrane, alkohola i cigareta. Neka istraživanja pokazala su da osobe koje su smanjile unos masne hrane, a imale su probleme sa glavoboljom, nakon određenog perioda prestale su da se žale na učestale bolove u glavi.

Preporučuju se i tople kupke i masaže onih delova gde se javlja bol. Od prirodnih napitaka, čaj od nane i ruzmarina prednjače po svojim umirujućim dejstvima. Crni čaj ima sličan efekat, a preporučljivo je da mu se doda i karanfilić koji ima dodatno opuštajuće dejstvo.

Eterična ulja i glavobolja

Ulje tamjana

Ulje tamjana ima istaknuto mesto u aromaterapiji i poznato je po svojoj umirujućoj aromi. Ovo ulje dobija se procesom parne destilacije aromatične smole tamjana. Dejstvo i sve blagodeti mirisne smole tamjana poznavali su i koristili mnogi narodi. Njena prvobitna uloga bila je u religioznim obredima, tu svoju ulogu je zadržala, ali i proširila. Ulje tamjana idealno je za meditaciju, a zbog svog dubokog i toplog mirisa koristi se za opuštanje i popravljanje raspoloženja. Dejstvo ovog ulja je sedativno, zato se i preporučuje svima koji pate od neke
vrste glavobolje ili imaju problema sa nesanicom i depresijom.

 Ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina je još jedno eterično ulje koje efikasno deluje protiv glavobolje, nesanice i mentalnog umora. Smatra se velikim stimulatorom za mozak i centralni nervni sistem jer poboljšava perifernu cirkulaciju. Preporučuje se i osobama koje imaju problema sa koncentracijom ili nekim oblikom depresije.

Ulje lavande

Svakako jedno od najpoznatijih aromaterapeutskih eteričnih ulja jeste ulje lavande.Njegov jedinstveni miris opušta i deluje umirujuće. Pomaže kod glavobolja, migrenoznih napada i nesanice. Udisanjem ovog ulja smirićete nervnu napetost i otkloniti stres, unutrašnji nemir i napade panike.

Izvori :
http://www.medihelp.co.rs/glavobolje/
https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/glavobolja-i-migrena-koja-je-razlika-i-kako-ih-izlijeciti

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!