Dejstvo lavande je opšte poznato i prihvaćeno. Od svih biljaka, lavanda je najkorišćenija. Sigurno ne postoji ni jedan dom koji nema lavandu, u različitim oblicima.

Eterično ulje od lavande se najčešće dobija od cveta. Cvet lavande je izrazitog mirisa. Tradicionalno , eterično ulje lavande se koristi za pravljenje parfema. Danas se ulje nalazi u različitim oblicima, kao eterično ulje, losion, sapun, losion. Vrlo je cenjeno i u aromaterapiji , a puno preparata imaju ulje lavande u svom sastavu. Ulje lavande se odlično kombinuje sa drugim esencijalnim uljima, kao što  su žalfija, kedar, muskatni orah.

lavanda

Blagodeti eteričnog ulja lavande

Zdravstveni efekti eteričnog ulja od lavande podrazuevaju njenu sposobnost da otkloni bol, nervozu, napetost, anksioznost, da neguje kožu i kosu, deluje kao prirodni repelent.

  • Centralni nervni sistem. Esencijalno ulje od lavande ima umirujući miris što ga čini odličnim za anksioznost i neraspoloženje. Pored opuštanja i relaksacije organizma, odličan je kod problema sa migrenama, glavoboljama, depresijom, nervnom tenzijom i emocionalnim stresom.

                                       brain

  • Nesanica. Lavanda se preporučuje kao alternativni oblik za terapiju nesanice, s obzirom da deluje na autonomi nervni sistem. Ulje se može nakapati na jastuk, što će dodatno umiriti organizam, ili neposredno pred spavanje inhalirati par kapi.
  • Otklanja bolove – kao što su mišićni grčevi, reuma, lumbago, artritis. Delujući antiinflamatorno i umirujuće, eliminišu se bolovi i ukočenost. Masaža ovim uljem takođe otklanja bol u mišićima i kostima. Eterično ulje se razblažuje u mleku za telo ili nekim baznim uljem i koristi za masažu.
  • Respiratorni problemi – Efikasno eliminiše respiratorne infekcije, grip, astmu, sinuzitis, laringitis, bronhitis i tonzilitis, bolove i zapaljenja u usnoj duplji. Ulje se može inhalirati. Inhalacija može biti suva ili vlažna. Kod suve inhalacije 2-3 kapi eteričnog ulja lavande se aplikuje na pamučnu maramicu i udiše nekoliko minuta, dok se vlažna inhalacija primenjuje sa ključalom vodom u koju nakapamo nekoliko kapi ulja.
prehlaada

Ulje lavande je odličan saveznik protiv raznih bolesti.

  • Imunitet– Dobro su poznata antibakterijska i antivirusna svojstva lavande, šro je čini odličnim saveznikom protiv raznih bolesti.
  • Digestivni trakt – Oralna upotreba eteričnog ulja lavande stimuliše varenje hrane, povećava se sekrecija gastričnih sokova. Otklanja se bol u želucu , gastrične kolike, dijareja i mučnina.
  • Nega kože – Pozitivan učinak eteričnog ulja lavande pripisujemo antiseptičkim i antigljivičnim efektima ulja. Ulje se koristi za tretiranje problema kao što su psorijaza, ekcemi i atopijski ili seboroični dermatitis. Lavanda je odlična u tretiranju suve, dehidrirane kože, sklone borama. U svoju dnevnu ili noćnu kremu stavite par kapi . Vaša koža će vam biti zahvalna. Preporučuje se za negu kože koja je bila izložena suncu, kao i za negu opekotina od sunca. Regeneriše kožu posle ujeda ili rana.                             
skin

Ulje lavande regeneriše kožu posle ujeda ili rana.

  • Tretiranje akni –  Sudeći po iskustvu dermatologa i aromaterapeuta, eterično ulje lavande je najcenjenije ulje za tretiranje kože koja je sklona aknama. Akne najčešće nastaju kada sebum ne može adekvatno da se izluči iz žlezdi na licu, što dovodi do povećane sekrecije istog i do čestih infekcija. Sve to čini začaran krug iritacije, infekcije, upalnih i bolnih procesa na licu. Eterično ulje lavande inhibira bakterije koje izazivaju infekciju, uništava ih, pomažući u regulaciji sebuma i sprečavajući  pojavu ožiljaka kada akne počinju da se povlače. Dodavanjem ulja u losion za lice ili kremu, doći će do vidnog poboljšanja kože.
  • Nega kose – Lavanda se pokazala kao vrlo korisna u rešavanju problema sa opadanjem kose i alopecijom. Masažom kože glave otklanja se perut i stimuliše rast kose. Lavandu možete dodati šamponu za kosu ili regeneratoru za bolju negu.

nature

  • Repelent – Lavanda je odavnina poznata kao odličan repelent koji odbija insekte. Sprečava njihove ubode i ugrize. Koristi se i za zaštitu garderobe u plakarima. Ukoliko se desi da do uboda dođe, eterično ulje lavande je jedino ulje koje se može direktno naneti na kožu u nerazblaženom obliku. Ulje će ispoljiti antiinflamatorno dejstvo i smanjiće otok, crvenilo, bol i svrab.

komarci

Kao i za većinu eteričnih ulja, i za eterično ulje lavande važi pravilo da ga ne smeju koristiti trudnice i dojilje, dijabetičari niti osobe alergične na lavandu.

Ukoliko ne spadate u ove grupe ljudi, javite mi razlog zašto već do sada niste koristili eterično ulje lavande…