Smatra se da je masaža jedna od najpoznatijih metoda za lečenje i opuštanje organizma. Reč masaža potiče od arapske reči „ massa“ što znači dodir. Ona igra glavnu ulogu kada je u pitanju naše zdravlje. Hiljadama godina unazad širom sveta, a pogotovu u Indiji, majke su masirale svoju decu  sa različitim uljima pri čemu su ona brže rasla i napredovala.  U Grčkoj i starom Rimu masaža se koristila posle borbi, različitih fizičkih aktivnosti ili sporta, za brz oporavak, zaceljivanje rana ili drugih tegoba.

 

Bez obzira na tehniku, masaža predstavlja istezanje, pritiskanje , izvlačenje mišićnog i vezivnog tkiva, različitim intenzitetom i vremenom trajanja. Najčešće se izvodi rukama i prstima, ali se koriste i razna pomagala kao što su kamenje, topli peškiri, različite sprave.

Danas, ukoliko želite masažu, možete birati između preko 70 vrsti masaža. Sve one imaju za cilj da otklone napetost, bol, ukočenost, povećaju izdržljivost organizma, poboljšaju cirkulaciju i otklone stres.

Koje su zdravstvene koristi masaže ? 

Zdravstvene prednosti su poznate odavnina, ali i u modernom svetu komercijalni centri za masažu i spa centri pružaju odlične uslove da opustite svoje telo. Pored toga što se opušta celo telo, masaža dovodi i do poboljšanja mentalnog zdravlja.

Masaža ispoljava pozitivan učinak na zdravlje, raspoloženje i pokretljivost organizma, pogotovu ukoliko se svakodnevno upražnjava. Masirati se možete i sami, kao što se ne mora masirati ceo organizam, već pojedini delovi tela (leđa, ruke, stopala, glava, lice).

Masaža celog tela deluje oslobađajuće. Nakon nje osećate se poletno, bez stresa i briga, sa smanjenim bolom ukoliko ste ga imali. Bitno je izabrati masažu koja vam odgovara.

Kako masaža deluje na zdravlje ? 

Anksioznost i drugi mentalni poremećaji se mogu javiti u bilo kom periodu našeg života. U terapiji eliminacije problema, masaža može imati ključnu ulogu. Deca kao i odrasli mogu eliminisati stres putem masaže. Njome se opušta organizam , smanjuje se napetost i negativna energija, a eterična ulja koja se koriste za masažu takođe sedativno deluju na organizam.

Masaža novorođenčadi i beba se preporučuje od strane pedijatara. Ona pomaže u rastu i razvoju, pogotovo prevremeno rođene dece. Ona pomaže jačanje kostiju i mišića.

Masaža pomaže u kontroli dijabetesa, tj.nivoa šećera u organizmu, pogotovu kod dece. Ubrzava se cirkulacija, pogotovu donjih ekstramiteta, jačaju se krvni sudovi i mišići. Zbog toga se masaža preporučuje kao prevencija i terapija kod dece koja pate od dijabetesa.

Naše telo sa jakim imunim sistemom je sposobno za borbu protiv različitih infekcija. Ne postoji bolji način za jačanje imuniteta od masaže. Ona pomaže izgradnji zaštitnh ćelija u organizmu koje uništavaju bakterije i viruse.

Dokazano je da svakodnevna masaža može otkloniti probleme uzrokovane karcinomom. Ona otklanja bol i anksioznost kod pacijenta.

Masaža dovodi do relaksacije i opuštanja organizma, što rezultira dobrim snom. Kratkotrajna masaža posle dugog i napornog radnog dana je dovoljna da eliminiše iscrpljenost u Vašem telu i garantuje da ćete se dobro naspavati i obnoviti energiju.

Masaža se preporučuje od strane svih lekara pacijentima koji trpe bolove, naročito posle operacija. Migrena i bol u leđima se često tretiraju masažom. Tada dolazi do zagrevanja okolnog mesta, poboljšava se cirkulacija, opušta zahvaćen nerv što rezultira smanjenjem bola.

Masaža otklanja napetost koja je stvorena u nervima ljudskog organizma. Nakon tretmana  nervni sistem se oslobađa tenzije i vraća se u normalno stanje.

Masaža kože poboljšava cirkulaciju, razmenu hranljivih materija, sprečava pojavu bora i strija, povećava elastičnost.

Manuelno masiranje celog organizma dovodi do poboljšanja cirkulacije i do boljeg transporta kiseonika kroz organizam.

Pacijentima sa srčanim bolestima masaža dovodi do snižavanja krvnog pritiska, opuštanja i popravljanja raspoloženja.

Masaža je odlična i kod gubitka kilograma. Ona podstiče cirkulaciju i limfnu drenažu, eliminaciju tečnosti i toksina, probavu.

Masaža je odlična kod :

 • Bolnih i otečenih nogu,
 • Srčanih oboljenja,
 • Umora i iscrpljenosti,
 • Napetosti i anksioznosti,
 • Stresa i nesanice,
 • Bolnih stopala,
 • Bolova u leđima i ramenima,
 • Glavobolja,
 • Nakon operacija,
 • Nakon treninga,
 • Nakon dugotrajnog sedenja.

Zašto su masaže dobre za zdravlje ?

Tokom masaže, uz pomoć ulja, koža i mišići su izloženi blagim ili jačim pritiscima, što dovodi do stimulacije cirkulacije. Pojačana cirkulacija donosi više kiseonika u tkiva. Tkiva se revitalizuju, ubrzava se zarastanje i rast. Sve ovo povećava, tj. ubrzava metabolizam. Ulja koja se koriste za masažu  čine kožu glatkom, mekanom i elastičnom.

Vrste masaže

Sportska masaža – namenjena je osobama koje se aktivno bave sportom i sportistima. Pokreti prilikom masaže su jači i intenzivniji. Cilj je sprečiti povrede i povećati izdržljivost mišića. Mišići se ciljano istežu čime se povećava njihova elastičnost.

Relaks – najčešći oblik masaže. Masiraju se mišići na celom telu, kružnim pokretima i pritiskanjem različitog intenziteta. Masaža je opuštajuća i relaksirajuća.

Parcijalna – vrlo česta masaža kod koje se masira određeni deo tela- šaka, lice, glava, leđa, ruke, stopala. Vrlo prijatna, opuštajuća sa eventualnim otklanjanjem napetosti i bolova u tom delu tela. Obično traje pola sata.

Aromaterapija masaža u kojoj se koriste aromatična ulja. Ova masaža je uglavnom opuštajuća i antistres, obično traje 60 minuta.

Anticelulit masaža tretira celulit na zahvaćenih delovima. Koriste se specijalni anticelulit gelovi i kreme. Spada u najefikasnije načine za eliminaciju vode, toksina i celulita iz organizma. Potrebno ju je raditi u serijama. To je intenzivna masaža sa jačim pritiskom i masažom zahvaćeng predela. Moguća je pojava modrica.

Šijacu – japanska vrsta masaže, gde maser pritiska različite akunpukturne tačke na telu, a one su odgovorne za funkcionisanje određenog organa. Pritiskanjem tih tačaka poboljšava se protok krvi i energijei telo se vraća u ravnotežu. Šijacu masaža odlično deluje na migrenu, bolove u leđima, umor i stres.

Ajurveda– koristi indijsku medicinu. Otklanja nesanicu, migrenu, opadanje kose, pročišćava ceo organizma. Može se masirati celo telo ili parcijalno glava.

Limfna drenaža– tretira cirkulaciju limfe, vensku cirkulaciju i eliminaciju toksina. Odlično kod tretiranja otečenih nogu kao i kod osoba sa poremećenom cirkulacijom. Pritom se eliminišu toksini  i olakšava razmena razmena toksičnih materija. Putem limfne drenaže se ne tretiraju mišići već se obnavlja tkivna tečnost.

Refleksologija – tip masaže kojom se na stopalu pritiskaju određene tačke kojima se stimulišu organi u telu. Vrlo opuštajuća masaža sa poboljšanjem rada organa za varenje, i regulisanjem hormonskog disbalansa, PMS-a, i loše cirkulacije.

Kraljevska – masaža sa 4 ruke, tj.sa dva masera. Dolazi do opuštanja organizma i uspostavljanja balansa .

Masaža vulkanskim kamenjem

Mašaža vulkanskim kamenjem – relativno nov tip masaže kod nas. Toplo vulkansko kamenje se raspoređuje po telu. Toplota ali i dodir terapeuta dovode do opuštanja organizma, otklanja se stres, nervoza i nesanica.

Masaža , generalno, treba da vam prija, da bude opuštajučća i relaksirajuća. Obradite pažnju na sledeće činjenice :

 • Ne upražnjavajte jaku masažu ili bolne pritiske masera. Snažno pritiskanje može biti dobro i prijatno, ali nežni dodiri imaju dugoročniji efekat na vaš organizam;
 • Ne masirajte direktno kosti niti deo oko kostiju koje su bile polomljene;
 • Ne masirajte deo stomaka, pogotovo ako ste trudnica;
 • Ne masirati inficirani deo tela;
 • Ne davati nestručnim osobama da vas masiraju;
 • Obratite pažnju ukoliko imate neki teži zdravstveni problem. Obavestite svog masera o tome.

Primena eteričnih ulja za masiranje

Biljna i eterična ulja se koriste za masaže. Njihovi mirisi dodatno opuštaju organizam, ali deluju i stimulativno na određene organe, u zavisnosti šta nam treba u tom momentu. Eterična ulja se uvek razblažuju u baznim uljima. Sastav masažnog ulja zavisi od Vaših potreba ili problema koje imate. Obratite pažnju da se radi o visoko kvalitetnim uljima, bilo da se radi o baznim uljima ili o eteričnim uljima. Od njihovog kvaliteta zavisi kako će Vaš organizam reagovati i da li će se problem otkloniti u potpunosti. Najbolje bi bilo uzimati organska, nerafinisana biljna ulja, kao i eterična ulja visokog kvaliteta, sa potrebnim dokazima da se radi o kvalitetnom proizvodu. Ne koriste se sva ulja za iste potrebe. Nekada će Vam biti potrebno da se opustite, nekad ćete imati grč u organizmu, a nekada će Vam biti potrebno da dobijete dodatnu energiju. Iskusan maser mora osluškivati Vas i Vaš organizam, i dati Vam ulje koje je najbolje za trenutni problem.

Eterična ulja koja se najčešće koriste za masažu su :

 • Neroli – prirodni afrodizijak, deluje umirujuće, sedativno, neguje kožu;
 • Ylang-ylang – umirujući efekat, jak afrodizijak, neguje suvu kožu;
 • Lavandaumiruje organizam, protiv stresa i nesanice, nega svih tipova kože;
 • Ruzmarin – ublažava reumatske bolove;
 • Žalfija – otklanja nervozu, depresiju, stres, nesanicu, povećava libido;
 • Pepermint – hladi kožu, otklanja grčeve i bolove;
 • Crni biber – poboljšava cirkulaciju, smanjuje grčeve i umor nakon treninga, poseduje jako analgetsko i antiinflamatorno dejstvo;
 • Cimet – antiseptik, otklanja bolove;
 • Tamjan – protiv anksioznosti, stresa, napetosti, glavobolja;
 • Kajsija – kožni problemi, protivupalno.