Tamjan (Boswellia serrata) je jedno do najređih eteričnih ulja na svetu jer tamjanovo drvo raste isključivo u Saudijskoj Arabiji i nekim delovima Indije. Tamjanovo drvo ili kako se još naziva bosvelija raslo je još pre 7000 godina pre nove ere i koristilo se u lekovite svrhe.

Kako nastaje tamjan?

Kada se zaseče kora ovog drveta prvo se pojavi bela tečnost koja se ne uzima jer predstavlja jednu vrstu nečistoće. Nakon tri do četiri nedelje počinje da izlazi smola koja može biti žuta, zelena, braon pa čak i crna (to je pravi tamjan). Parnom destilacijom dobija se eterično ulje tamjana koje se vodi kao jedno od najdragocenijih duhovnih ulja, pa dugo vremena nije bilo dostupno za široku upotrebu.

Nekada davno tamjan je darovan bebi Isusu kao poklon jer je u to vreme tamjan bio vrednovan jednako kao i zlato. U Bibliji tamjan se pominje 52 puta. Smola tamjana je pronađena i u Tutankamonovoj grobnici, a postoje i pisani zapisi od pre 5000 godina o upotrebi tamjana za lečenje raznih vrsta bolesti.

Ulje tamjana u lečenju

Danas naučnici širom sveta pokušavaju da odgonetnu zašto je tamjan toliko lekovit. Kao glavna aktivna supstanca izolovana je bosvelična kiselina za koju se vežu mnogu terapeutski efekti. Ulje tamjana se najviše koristi kod upalnih bolesti creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest), gde je naučno potvrđeno da ulje ima bolji terapeutski efekat od uobičajene terapije (Sulfasalazin).

Bosvelična kiselina smanjuje forimranje leukotrijena uzročnika zapaljenja tako što koči dejstvo enzima 5-lipooksigenaze.

Kao jako antiupalno ulje tamjana se efikasno koristi i kod osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i astme.  Povoljno deluje i kod depresije, stresa, narušenog imuniteta, infekcija, bolova u mišićima, vrtoglavice i čira. Još jedna značajna osobina tamjana je ta da može da razbija kamen u bubregu i žuči (zato je preporuka da se brzo guta, jer može da ošteti zubnu gleđ).

U toku je više istraživanja koja treba da dokažu antikancerogeni efekat ulja tamjana jer su istaživanja in vitro dokazala antitumorski efekat kod karcinoma prostate, jajnika i dojke. Dr Suhail sa Univerziteta u Oklahomi izolovao je 17 aktivnih sastojaka iz ulja tamjana koji su delovali na mutiranu DNK malignih ćelija tako što su sprečavali dalju deobu i napredovanje malignog tkiva. Kako je ovaj lekar izjavio:“Istraživanja će trajati dugo ali to je samo treptaj oka u dugoj istoriji upotrebe tamjana“.

Ulje može doći u interakciju sa antiinflamatornim lekovima (Brufen i NSAIL), pa se ne mogu koristiti u isto vreme. Ulje veoma jako podstiče cirkulaciju krvi pa je zabranjeno koristiti ga u toku trudnoće jer može povećati protok krvi kroz matericu i dovesti do spontanog pobačaja.

Ako se predozira ulje tamjana može izazvati mučninu, dijareju, ospu po koži, ali ako se prate preporuke za uzimanje veoma je bezbedno i sigurno za upotrebu.

 

dr med. Bojana Mandić