Ovaj anticelulit program ne samo da rešava problem celulita već deluje blagotvorno na celo telo. Nema čarobne pilule kada je u pitanju celulit, tako da taktika mora biti sveobuhvatna i sistematična.

Izgubićete višak kilograma, bićete zdraviji jer će vam imunitet ojačati pa nećete biti skloni banalnim infekcijama. Povećaćete snagu i izdržljivost i smanjićete na minimum šanse da obolite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Imaćete više životne energije, usporićete starenje i bićete bolje raspoloženi jer ćete se osećati lepo u sopstvenoj koži.

Spremite se za totalni remont čitavog tela i spremno dočekajte letnju sezonu u svom novom bikiniju!

Pre nego što počnemo, veoma je važno da dobro upoznamo neprijatelja protiv koga ćemo se boriti. Ispod kože prirodno je da se nalazi sloj masnih ćelija koje nas štite od mehaničkih, hemiskih efekata spoljašnje sredine i sprečavaju prekomerno odavanje toplote tela.

Šta je i kako nastaje celulit

Između masnih ćelija prolaze kolagena i elastična vlakana (septe), protežu se između kože i mišića i tako drže masnoću na svom mestu. Kod muškaraca ove septe se pružaju dijagonalno, a kod žena idu pravo gore – dole praveći kutijice masnog tkiva. To je jedan od razloga zašto su žene mnogo češće i u većem obimu izložene celulitnim promenama nego muškarci. Kada se poveća obim masnih kutijica (kada dobijemo visak kilograma) mast štrči ispod kože što se vidi kao neravna koža. U ovakvom izmenjenom tkivu povećava se i količina proteoglikana koji su odgovorni za zadržavanje viška tečnosti.

 

koža - kako nastaje celulit

Da stvar bude gora – velike masne ćelije, zadržana voda i delovanje slobonih radikala usporavaju cirkulaciju krvi i limfe – koža ne dobija dovoljno kiseonika i hranjivih materija pa postaje tanka, pri čemu se estecki poremećaj samo pogoršava. Loša cirkulacija i delovanje slobodnih radikala predstavljaju najveći izvor problema. Ćelije (fibroblasti) koje treba da regenerišu oštećene septe pošto nemaju dovoljno hrane za pravilan rad, počinju da prave debele i vrpčaste septe koje opet usporavaju cirkulaciju. Upadamo u začaran krug!

Šta sve dovodi do nastanka celulita

Svaki od ovih elemenata je uzrokovan fizičkom neaktivnošću i lošom ishranom. Malo kretanja dovod i do viška kilograma, na šta se dovezuje loš rad srca kao pumpe – usporena cirkulacija krvi i limfe. Dodatna izloženost toksinima, nikotinu, preteranom sunčanju, alergenima iz hrane (glutena iz pšenice i kazeina iz mleka), dehidratacija, ženski hormoni i stres samo pogoršavaju problem.

1. Promenite način ishrane bar na dva meseca – Preporuka je Paleo dijeta

Dozvoljena hrana:

 1. Meso – sve vrste (poželjno je organsko): piletina, ćuretina, jagnjetina, junetina
 2. Riba (ulovljena rečna, morska) losos, tuna, sardina, pastrmka, haringa, grgeč i morski plodovi
 3. Voćesve (umerene količine) isključivo sirovo i  organsko (ako je moguće)
 4. Orasi (lešnik, badem, orasi) jedna šaka dnevno
 5. Povrće – paradajiz, paprika, luk crni i beli, krastavac, tikvice, plavi patlidžan, blitva, spanać, kupus, zelena salata, tikva, repa, rotkvica, šargarepa, cvekla, kelj, brokoli, karfiol…
 6. Jaja (3-7 nedeljno)
 7. Masti (zdrave i prirodne) – maslinovo ulje (masline), laneno i sva hladno ceđena ulja, avokado.
 8. Lan i susam ( u medu, samleveni) kašičica na dan, svakog jutra na prazan stomak
 9. Mahunarke – samo grašak i boranija (po nekad)
 10. Tamne bobice – aronija, borovnica, brusnica…
 11. Pečurke (umereno)
 12. Stevija – prirodna zamena za šećer sa 0 kalorija i ugljenih hidrata

Voće i povrće treba da bude sirovo ili vrlo kratko termički obrađeno (na pari, gril tiganju i sl.)

Zabranjena hrana:

 1. Žitarice – pšenica, ječam, raž, ovas, heljda, kukuruz (hleb, peciva, pahuljice, kaše…)
 2. Mahunarke – pasulj, soja, kikiriki
 3. Mleko i mlečni proizvodi
 4. Beli šećer i slatkiši
 5. Sva prepađena hrana (mesne prerađevine, majonez, kečap, margarin…)
 6. Rafinisana biljna ulja (suncokret, kukuruz, uljana repica…)
 7. Krompir i pirinač
 8. Sirće (koristiti limun, a ne sirće)

Kada se počne sa ovim načinom ishrane čovek treba sebe da zamisli kao da živi u vremenu pre poljoprivredne revolucije. Ako niste sigurni da li smete da jedete određenu namirnicu, samo se pitajte da li je tu hranu imao čovek koji je živeo u doba Paleolita (kada su ljudi bili lovci i sakupljači).

paleo dijeta dozvoljene i nedozvoljene namirnice

2. Raspodeliti obroke – 5 na dan

Suština priče nije da budete gladni već suprotno – kad god osetite da ste gladni vi jedite, ali samo dozvoljene namirnice. Najbolje je zato imati tri veća obroka i dve užine, tako ćete ubrzati stopu metabolizma. Kada gladujete, telo misli da je u pitanju nedostatak hrane, prebacuje se u fazu preživljvanja, odnosno usporavanja metabolizma, a to nam nije cilj, zato jedite – zdravo!

3. Pijte običnu vodu 2,5 – 3 litre na dan                                       voda

Bilo bi previše opširno kada bi smo ovde objašnjavali koliko je dovoljan unos vode neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela. Planeta Zemlja ima oko 70% površine vode i 30% čvrstog tla, tako je i ljudsko telo napravljeno od 70% vode i 30% čvrste materije.

Ne možemo govoriti o zdravlju i lepoti ako sebi ne dopuštamo normalan unos ovako vitalne supstance. Voda, a ne tačnosti jer to nije isti pojam. Čaj, kafa, sok, mineralne vode često u svom sastavu imaju supstance koje podstiču izbacivanje vode iz tela, pa posle konzumiranja ovih tekućina vi ostanete dehidrirani – što nekada može biti fatalno za zdravlje! Dehidrirano telo na sve načine pokušava da sačuva svaku kap vode što aktivira gore pomenute proteoglikane koji zadržavaju vodu pod kožom, što se ispoljava u obliku celulita. Pijte običnu vodu tako što ćete je propustiti kroz neki filter koji uklanja eventualne nečistoće i hlor.

4. Vežbajte uz pomoć HIITa

HIIT vežbanje

Savršena vežba za spaljivanje viška kilograma, celulita, jačanja celog tela, kondicije. Nije vam potrebna nikakva oprema, samo malo dobre volje i udobna sportska odeća i obuća.

Odličan trening! Počnite sa 8 minuta, a neka vam cilj u budućnosti bude 30 minuta bar četiri puta nedeljno. U početku je teško, ali budite uporni i brzo ćete videti rezultate i podizanje sveopšte kondicije. Suština je da imate kratak, intezivan trening gde se u velikoj meri povećava kiseonički dug (posle vežbanja ostaje još dugo ubrzan metabolizam ).

Zašto je potrebno ojačati mišiće kada imamo problem sa celulitom?

Mišić koji gubi masu, povlači za sobom septe (vezivna vlakna između masnih kutijica) pa se masni depoi još više vide ispod površine kože. Kada mišići ojačaju oni guraju ka površini vezivna vlakna pa površina kože postaje zategnuta i glatka.

GREŠKE:

A) Izolovane vežbe samo za jednu grupu mišića (sa tegovima) jer takve vežbe ne dovode do povećane potrošnje energije, pa izostaje efekat spaljivanja kalorija. Zato treba vežbati tako da se uključi što veći broj grupa mišića koji će raditi u isto vreme.

B) Raditi vežbe na mašinama. Skupe mašine izgledaju impresivno u teretani ali su korisne čisto da sednete na njih da vežete pertlu ili da dođete do daha posle vežbanja. To nije normalan način na koji se naše telo pokreće. Malo pokreta – malo sagorevanja sala, minimalna mišićna definicija. Naprezanje zglobova je izuzetno, pa čak možete završiti sa vrlo nezgodnom povredom.

C) Dugo raditi kardio trening – postoji dobar i loš kardio trening. Ako dugo trčite na pokretnoj traci ili po asfaltu završićete sa trening sa bolnim i oštećenim zglobovima. Puno napora – malo rezultata.

D) Klasični trbušnjaci su gubljenje vremena. Telo samo odlučuje odakle će prvo spaljivati višak sala. Izolovan rad trbušnih mišića neće pomoći da vam se pojave čuvene pločice. Vežbajte pravilno i redovno pa će na red doći i salo sa stomaka.

G) Ponavljanje uvek istog treninga  – to je siguran načini da stopirate pozitivne rezultate vežbanja. Kada se dosegne plato nema više napredovanja, zato budite spremni na konstantne promene.

Pogledaj primer vežbi  HIITa:  http://www.youtube.com/watch?v=cZnsLVArIt8

5. Masaža

Prvo primenite suvo četkanje celog tela, svakog dana pre tuširanja. Koristite prirodnu četku srednje tvrdoće. Pokreti neka budu od periferije ka srcu. Počite od stopala, a završite masažom stomaka i zadnjice. Koristite duge pokrete uvek ka srcu jer u suprotnom ako trljate gore – dole četkom, nećete izazvati blagotvorni efekat ubrzanja cirkulacije i limfotoka. Tako se koža oslobađa velike količine mrtvih ćelija, toksina i priprema se za apsorpciju ulja.

 

6. Pozitivno razmišljajtedobro raspolozenje

Održavajte vedar duh. Čitajte knjige koje govore o temi duhovnog razvoja. Učinite svaki dan nešto lepo za sebe i druge. Opustite se, smanjite gas, uživajte u svakom danu! Vaše telo će vam odgovoriti na najbolji način biće zdravo i lepo!

Primenjujte program bar jedan mesec, rezultate ćete videti i mnogo pre!

dr Bojana Mandić