Ulje jojobe

Jojoba (lat. Simmondsia chinensis) je veoma dugovečna, grmolika, zimzelena biljka. Širi se u obliku grma, sporo raste, ne više od 4-5m u visinu i daje koštunjav plod nalik na maslinu.

Od momenta sadnje potrebno joj je tri godine da prvi put procveta i još desetak godina da joj izraste plod. Najčešće se može naći u pustinjskim, suvim i toplim predelima. Obzirom na mesto stanovanja, ova biljka je prilagođena ekstremnim uslovima. Ima veoma tvrde i debele listove koji sprečavaju gubitak vlage pa je stoga i vrlo otporna na visoke temperature, dugotrajne sušne periode i direktnu izloženost suncu. Daje plodove slične maslini, a unutar ploda nalazi se sitno seme koje ima i više od 50% ulja. Seme koje se koristi za dobijanje ulja jojobe dobija se od ženske biljke. Indijanski naziv za ovu biljku je Hohowi, i ono se odnosi, pre svega, na koštunjavi plod biljke.

Ulje jojobe je vrlo skupoceno i traženo, prvenstveno u kozmetologiji. Ulje koje seme jojobe daje je u suštini polinezasićen vosak koji je tečan na sobnoj temperaturi. Dakle nalik je vosku, gusto i postojano, ne razlaže se lako, što je vrlo dobro, jer ga možete lako čuvati i na visokim temperaturama.

Ulje semena jojobe je u osnovi bogato svim hranljivim sastojcima koji su potrebni vašoj koži i kosi, zbog čega je i njegova najšira primena upravo kod nege kože lica i tela i nege kose.

Značaj i dobrobiti ulja jojobe

Što se tiče hemijskog sastava ulja jojobe, pomenuli smo da je ono bogato gotovo svim hranjivim sastojcima neophodnim za negu kože lica, tela i kose. Vitamini, minerali, oligoelementi i esencijalne kiseline čine ulje jojobe od davnina poznatim zaštitnikom lepe kože i kose. Indijanci koji su živeli na teritoriji centralne Amerike koristli su ovo ulje u raznim situacijama. Pored nege kože i kose, koristili su ga za dezinfekciju rana prilikom povreda jer ovo ulje sadrži antikomedogena, antiseptična i antibakterijska svojstva.

Ulje jojobe uspešno štiti od opekotina posle sunčanja, jer u sebi sadrži prirodno sredstvo za zaštitu od sunca. Osim toga, prirodnim putem daje koži potrebnu vlažnost i tako smanjuje pojavu bora, pospešuje metabolizam i brže obnavljanje oštećene ćelije kože.

Neki od sastojaka koji su važni za vašu negu, a nalaze se u jojobinom ulju su:

  • Vitamini A, E i C
  • Kompleks B vitamina
  • Cink
  • Jod
  • Bakar
  • Hrom
  • Esencijalne masne kiseline
  • Selen itd.

Ulje jojobe za kožu

Možda i najvažnije svojstvo ulja jajobe je upravo njegov značaj kod nege kože. Može se koristiti preventivno, ali i u slučajevima kada su promene na koži već nastale. Održava kožu, sjajnom i mekom, hidrira kožu, daje joj prirodan sjaj i zdrav izgled. Ukoliko imate problem sa aknama, ulje jojobe značajno može pomoći u rešavanju ovog problema, prvenstveno zbog svog specifičnog hemijskog sastava. Bez obzira koja je vrsta akni u pitanju, da li su u pitanju pubertetske akne u ranijoj životnoj dobi ili akne koje nastaju kasnije, ulje jojobe uspešno reguliše proizvodnju sebuma (kožnog loja) što je i najčešći problem kada su akne i bubuljice u pitanju.
Obzirom da ulje jojobe nije u biti ulje, već više vosak koji ne ostavlja masne tragove i ne masti dodatno kožu već naprotiv čisti i hidrira, vrlo je učinkovito kada je u pitanju razbijanje komedona (papule na koži, obično pune loja) i nagomilanog sebuma u porama kože. Na taj način ulje jojobe sprečava infekcije izazvane bakterijama.

Ulje jojobe u kozmetici

Dodaje se sapunima, šamponima, tonicima i losionima u kozmetološkoj industriji. Kozmetika koristi hidrogenizovanu jojobu za kreme, losione, sapune i ruževe za usne. Može poslužiti kao zamena za pčelinji vosak u kremama. Dobra je za upotrebu nakon depilacije, balansira kiseli sloj kože i zato je korisna i za suvu i za masnu kožu.

Ulje lešnika

Leska je razgranat žbun, koji takođe ne raste više od 4-5 metara u visinu. To je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka (biljke kojima je potrebna velika količina svetlosti i sunca). Vrlo je neobična vrsta, jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do marta. Neke vrste leske mogu da se formiraju u vidu manjeg drveta, koje takođe ne premašuje pomenutu visinu. Potiče iz porodice Betulaceae ili Corylaceae.

Plod leske je lešnik. To je jezgrast orašast plod obavijen braon, tvrdom opnom, unutar koje se nalazi okrugao, orašast, nutritivno bogat i ukusan plod. Značajna je ekonomska biljna vrsta jer plod leske dostiže značajnu cenu na tržištu. Ima vrlo široku primenu u ljudskoj upotrebi, može se jesti sirov, ali i obrađen i pripremljen na razne načine. Može se koristiti u pripremi raznih peciva, kremova i kolača, proizvodima konditorske industrije, napicima, u kozmetološkoj industriji i farmaciji

Značaj i dobrobiti ulja lešnika

Hladno ceđeno ulje lešnika je zlatno žute boje, finog mirisa i arome. Svojim bogatim nutritivnim sadržajem jedno je od vodećih ulja kada je u pitanju kozmetologija. Koristi se za pripremu krema i losiona, a zbog svog sadržaja koristi se i u proizvodnji krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Obzirom da je ulje lešnika bogato nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima ove predispozicije čine ga odličnim izborom za negu kože, bez obzira da li je u pitanju preventivna nega ili nega kože kada su određeni problemi već nastali. Masna ili suva, mlađa ili starija koža, svi ovi tipovi naći će odličnog saveznika u ulju lešnika. Obzirom da ima izraženo stimulativno dejstvo na kožu, da usporava gubitak vode iz kože, ulje lešnika hidrira kožu, sprečava dehidrataciju i oštećenja od sunca i formira zaštitni sloj na površini kože. Suvu i stariju kožu čini mekšom, vraća joj gipkost, sprečava ljuštenje kože i poboljšava izgled suve oštećene kože. Hranljiva i hidrantna svojstva čine ga najboljim izborom bez obzira na godišnje doba, da li je koža izložena vetru i mrazu ili suncu i negativnom UV zračenju.