Komarci neizbežno dolaze sa toplijim vremenom i često nam dosađuju čitavo leto. Postoje prirodna rešenja kako se možemo odbraniti od ovih malih napasti.

Prirodni repelenti se mogu dobiti na više načina, a mi ćemo danas govoriti o upotrebi eteričnih ulja. Eterična ulja kao biljni koncentrati jakog mirisa mogu da se koriste na više načina – kao repelenti za kožu, u obliku spreja za prostorije, u mirisnim lampicama itd.

protiv komaraca

 

Moga eterična ulja imaju izuzetno jak, intezivan miris koji odbija komarce ali nisu sva eterična ulja pogodna za spoljašnju primenu jer mogu da naprave iritacije na koži. Zato se pre pravljenja prirodnog repelenta na bazi eteričnih ulja moramo dobro informisati jer ćemo u suprotonom imati više štete nego koristi. Na primer, citrusna ulja mogu delovati repelentno ali se njihova upotreba ne preporučuje jer su ova ulja fototoksična i mogu pojačati negativno dejstvo UV zračenja. Ulja karanfilića, cimeta i limunskog eukaliptusa iako se preporučuju kao dobri repelenti nisu pogodna za upotrebu na koži jer mogu izazvati crvenilo, ospu i svrab kod osetljivih osoba.

Generalno postoji preporuka da pre upotrebe bilo kog eteričnog ulja treba naparviti test na koži. Malu količinu prirodnog repelenta stavimo na unutrašnju stranu podlaktice i ako posle 24h nema rekacije kao što je crvenilo, svrab, ospa, otok takvo sredstvo je sigurno za upotrebu.

ujed komaraca

U praksi su se najbolje pokazali prirodni repelenti koji imaju nekoliko različitih eteričnih ulja u svom sastavu. Naravno ne znači – više je bolje, makismalno je dozvoljeno mešati pet eteričnih ulja! Prirodna sredstva je potrebno češće nanositi na kožu (svaka dva sata), nego neke hemijske mešavine koje se prodaju kao konvencionalni repelenti.

Zašto treba da izbegavamo uobičajene repelente? Zato što su često bogati toksičinm hemikalijama. Jedna se izdvaja kao izuzetno toksičana to je tz. DEETa (dietil-metatoluamid). Ova hemikalija se vrlo često nalazi u konvencionalnim repelentima, a može da ošteti moždane ćelije, promeni ponašanje, ulazi u interakciju sa nekim lekovima. Kod eksperimentalih životinja posle dužeg izlaganja dovodi do smrti moždanih ćelija. Oko 15% DEETe se apsorbuje direktno u krvotok kada se repelent nanese na kožu i može da izazove genetičke mutacije i poremećaj rada CNSa.

DEETa inhibira važan enzim u CNSu acetilholinesterazu koja nije prisutna samo kod insekata već i kod sisara tj. ljudi. U kombinaciji sa drugim inkseticidima može biti jako štetan za trudnice i decu!

prirodna sredstva protiv komaraca

Zato je mnogo bolja, zdravija i eko varijanta upotreba prirodnih repelenata. Kako sami možete napraviti svoje sredstvo za borbu protiv komaraca? Evo nekoliko ideja…

Prva varijanata ulje za kožu:

100 ml ulja makadamije (avokada ili lešnika)

10 kapi lavande

15 kapi geranijuma

5 kapi peperminta

Štiti od komaraca, neguje i hladi u letnjim danima. Nije za decu!

 

Druga varijanata ulje za kožu:

60 ml jojobe (bazno ulje)

20 kapi lavande

20 kapi kedra

10 kapi geranijuma

 

Sprej za vazduh:    

60 ml destilovane vode

40 ml 70% alkohola (ili votke)

10 kapi lavande

10 kapi kedra

10 kapi limunske trave

 

Za bebe i decu:

100 ml slatkog badema ili agrana

15 kapi lavande

*za odrasle sa osetljivom kožom 40 kapi lavande

 

Recept za ribolovce:

60ml jojobe

20 kapi limunske trave

20 kapi kedrovine

10 kapi geranijuma

 

Svako prirodno sredstvo protiv komaraca pre upotrebe treba dobro promućkati. Efikasnost se kreće od dva do tri sata. Generalno za odrasle je bezbedan 10% rastvor etarskih ulja, a za decu ¼ doze za odrasle.

komarac

Kako još možete da se zaštitite od najezde komaraca?

Zpamtite da komarci vole ugljen dioksid, znoj, vlagu, miris tela (zato su vežbači u prirodi prvi na udaru ovih napasti). Pokrijte svoje telo tankom, pamučnom odećom. Tamne boje privlače komarce oblačite se u svetlim nijansama. Izbegavajte boravak u prirodni u ranim jutarnjim satima i u sumrak kada su komarci najaktivniji. Izbegavajte šumovite predele. Izbegavajte cvetne, voćne mirise u parfemima, kremema, losionima, kremama za sunčanje. Ako ste u prostoriji upalite mirisne lampice sa omiljenim eteričnim uljem koje odbija komarce. To može biti eterično ulje: citronele, lavande, bosiljka, cimeta, peperminta, ruzmarina, limunske trave, kedra, garanijuma, verbene, crnog bibera…

Koliko god se trudili po nekad se desi da vas neki komarac ipak ujede. Šta vam može pomoći da smanjite osećaj svraba? Ulje lavande, lovorovog lista, limunske trave, čajevca, crnog kumina, kamilice, proprlis kapi, aloja vera gel, soda bikarbona, kockica leda, jabukovo sirće, korica limuna itd.

Uživajte u letnjim danima i zaštitite se na prirodan način!

dr med. Bojana Mandić, porodični aromaterapeut

fffffdddsss