4.5
(21)

Ne postoji čovek koji bar jednom u svom životu nije osetio svrab kože i potrebu za češanjem.

Svrab je iritirajuće i neprijatno stanje ako je često priisutan i može onemogućiti čoveka da normalno funkcionisanje tokom dana i noći, a kod nekih osoba može dovesti do anksioznosti pa čak i do depresije.

Uzroci svraba

Svrab odnosno pruritus na latinskom je neprijatan osećaj koji dovodi do češanja, nakon čega obično ostaju posledice u vidu ogrebotina koje se mogu inficirati. 

Nakon infekcije, mogu ostati trajni ožiljci. Svrab je nespecifičan simptom, a ne oboljenje zbog koga se ljudi najčešće javljaju dermatologu. 

Da bismo mogli da lečimo svrab, potrebno je da prvo otkrijemo uzrok. Uzroci svraba mogu biti: 

 • Suva koža
 • Ubod insekta
 • Stres 
 • Kožne bolesti (dermatitis, psorijaza, osip, šuga)
 • Bolesti jetre, bubrega i krvi
 • Neurološke bolesti
 • Psihijatrijske bolesti (depresija i shizofrenija)
 • Pojedina maligna oboljenja

 

Šta je dobro za svrab kože od prirodnih preparata

Pošto je najčešći uzrok svraba kože, pogotovo u zimskom periodu, suva koža, preporučuje se nega koža prirodnim proizvodima odnosno hladno ceđenim uljima kao što su ulje jojobe i ulje lešnika

Potrebno je da nakon svakog umivanja  i tuširanja dok je koža još vlažna i čista  nanesete malu količinu ulja jojobe ili ulja lešnika i kružnim pokretima od perifernih delova tela ka srcu utrljate ulje. Videćete kako će koža brzo upiti ulje bez ostavljanja masnih tragova. Koža će biti meka, glatka i sjajna.

Srab kože može nastati i kao posledica korišćenja raznih hemikalija iz kozmetičkih preparata, što je još jedan razlog više da se koriste prirodna, hladno ceđena kao što su ulje jojobe i ulje lešnika. 

Takođe svrab može nastati i nakon konzumiranja hrane, ali i nakon udisanja polena na koje smo alergični. Rešenje za kozmetičke preparate i hranu je u izbegavanju korišćenja istih, ali pošto polen ne možemo izbeći preporučujemo vam korišćenje ulja crnog kumina i to bi bilo optimalno početi sa njegovom upotrebom barem mesec dana pre početka cvetanja i nastaviti sa konzumiranjem ulja crnog kumina sve dok traje izloženost alergenu.

Prirodna ulja i kreme za svrab kože glave

Vrlo često se javlja svrab kože glave jer se sve češće prave koncentrovani, agresivni šamponi sa veštačkim sastojcima koji isušuju kožu glave

Da bi se ovo izbeglo koristite šampone na prirodnoj bazi i tretirajte kožu glave prirodnim uljima kao što je ulje jojobe ili ulje lešnika koje možete direktno da aplikujete na vlasište, sačekate barem sat vremena da deluje i isperete kosu nekim blagim šamponom i mlakom vodom. 

Drugi razlog koji dovodi do svraba kože glave je taj što unosimo malo tečnosti u organizam pa dolazi do dehidratacije kože a samim tim i do dehidratacije kože glave. Zato je poželjno da se i zimi unosi 2-3 litra tečnosti u organizam. 

 

Odigano derm – mast za svrab stopala i glave

Gljivična infekcija kože glave takođe izaziva svrab. U cilju lečenja ove infekcije prirodnim putem preporučujemo Origano derm kremu, koja se aplikuje 2x dnevno na inficirane delove vlasišta.

Najčešći uzrok svraba stopala je gljivična infekcija stopala, gde dugotrajno korišćenje obuće koja nije od prirodnog materijala, čarape napravljene od veštačkog materijala i pojačano znojenje pogoduju bujanju gljivica i nastaje svrab kože najčešće između prstiju stopala. I ovde kao i kod gljivične infekcije vlasišta preporučujemo aplikovanje Origano derm kreme.

Noćni svrab kože – zbog čega se svrab može javiti uveče?

Čest uzrok noćnog svraba je alergijska reakcija na prašak za veš ili omekšivač kojim smo oprali posteljinu ili spavaćicu, pa ako je to u pitanju potrebno je promeniti prašak za veš i stavljati ga u što manjoj meri i dodatno ispirati veš. 

Svrab se može javiti i zbog ujeda insekata (vaški, muva, buva, stenica, komaraca). Dodatno se pojačava noću kod atopijskog dermatitisa što dovodi do poremećaja sna i kvaliteta života.

 

Dodatni saveti za sprečavanje neprijatnog svraba

Da bismo sprečili svrab ili ga sveli na minimun, preporučuje se:

 • Tuširanje mlakom vodom jer vruća voda dodatno isušuje kožu
 • Korišćenje blagih šampona, sapuna i kupki na prirodnoj osnovi
 • Neposredno nakon tuširanja naneti na kožu lica i tela ulje jojobe ili ulje lešnika
 • Nošenje odeće i obuće od prirodnih materijala
 • Piti ulje crnog kumina zbog alergena
 • Izbegavanje stresa

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 4.5 / 5. Broj glasova: 21

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!