5
(3)

Šuga je parazitska infekcija kože izazvana  Sarcoptes scabiei.

Infekcija je najzastupljenija oko genitalija, kožice među prstima, petama, člancima, pojasnoj liniji, bedrima, bradavicama (kod žena), donjem abdomenu, i donjem delu zadnjice. Facijalne infekcije mogu nastati kod dece.

Ovi paraziti obitavaju u vlažnoj sredini. U Severnoj Americi šuga se obično pojavljuje kao zaraza u javnim institucijama kao što su škole, zabavišta, vojne baze i slični objekti. Ovo je zbog toga što se lako prenosi ljudskim kontaktima i kao rezultat loše higijene. Pa ipak, može se dobiti i tokom putovanja u zemlje trećeg sveta, gde se javlja u obliku epidemije. Seksualni kontakt je takođe jedan vid prenosa. Parazit se može nalaziti na donjem rublju, prljavoj posteljini ili drugim neživim objektima. Ipak, intimni kontakt je vid kojim se najbrže širi. Mačke i psi takođe mogu biti nosioci pa se preko njih i ljudi se lako mogu zaraziti.

Jednom kada organizam dođe u kontakt sa kožom, buši rupu u mišiću da bi se hranio. Infekcija se retko vidi odmah, u stvari, mogu proći nedelje pre nego se simptomi pojave. Primarni simpotomi su ozbiljan svrab i osip.

Šugarac je jako zarazan parazit, da bi zaustavili širenje ovog organizma i njegovih jajašca, oni se svi moraju uništiti gde god da se nalaze na telu i na objektima sa kojih smo ih mogli dobiti: posteljine, odeće ili drugih objekata.

Način primene ulja divljeg origana

Namažite razblaženo ulje origana na zahvaćena područja. Namažite celo telo, od glave do pete tankim slojem ulja. Ova primena se može ponavljati kao dnevna rutina dok se infekcija ne zaustavi.  Natopiti svu odeću, posteljinu ili druge objekte za koje se sumnja da su mogli biti inficirani u soluciji tople vode i ulja divljeg origana. Dodajte 2 kapaljke ulja u litar i po vode i stavite unutra stvari koje bi mogle biti kontaminirane preko noći da odstoje pre pranja.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 3

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!