Šuga je parazitska infekcija kože izazvana  Sarcoptes scabiei. Ovaj parazit je velik i uzrokuje rupe u koži koje je lako vide.

Infekcija je najzastupljenija oko genitalija, kožice među prstima, petama, člancima, pojasnoj liniji, bedrima, bradavicama (kod žena), donjem abdomenu, i donjem delu zadnjice. Facijalne infekcije mogu nastati kod dece. Ovi paraziti obitavaju u vlažnoj sredini, gde se znoj i miris sakupljaju.

U Severnoj Americi šuga se obično pojavljuje kao zaraza u javnim institucijama kao što su škole, zabavišta, vojne baze i slični objekti. Ovo je zbog toga što se lako prenosi masivnim ljudskim kontaktima i kao rezultat loše higijene. Pa ipak, može se dobiti i tokom putovanja u zemlje trećeg sveta, gde se javlja u obliku epidemije.

Seksualni kontakt je takođe jedan vid prenosa. Parazit se može nalaziti na donjem rublju, prljavoj posteljini ili drugim neživim objektima. Ipak, intimni kontakt je vid kojim se najbrže širi. Mačke i psi takođe mogu biti nosioci pa se preko njih i ljudi se lako mogu zaraziti.

Jednom kada organizam dođe u kontakt sa kožom, buši rupu u mišiću da bi se hranio. Infekcija se retko vidi odmah, u stvari, mogu proći nedelje pre nego se simptomi pojave. Primarni simpotomi su ozbiljan svrab i osip.

Šugarac je jako zarazan parazit, da bi zaustavili širenje ovog organizma i njegovih jajašca, oni se svi moraju uništiti gde god da se nalaze na telu i na objektima sa kojih smo ih mogli dobiti: posteljine, odeće ili drugih objekata.

Sadašnji medicinski tretman je aplikacija insekticida u obliku kreme na kožu. Prema CDC, celo telo treba da se nasapuna solucijom Lindana, jakog insekticida. Insekticid treba da ostane na koži barem 8 sati pre pranja. Obično, šuga će biti uništena. Ponovljene aplikacije se takođe dešavaju. Ovo je potencijalno opasan tretman i može izazvati oštećenje tkiva.

Upotreba insekticida je nepotrebna, zbog toga što ulje origana uništava šugu. Činjenica je da je ulje bez premca najbolji lek za ovo zabrinjavajuće stanje.

Način primene

Namažite razblaženo ulje origana na zahvaćena područja. Prekrijte celo telo, od glave do pete tankim slojem ulja. Da biste imali više ulja, pomešajte jedan deo origano ulja sa dva dela hladno ceđenog maslinovog ulja. Ponovite aplikaciju na samo zahvaćenim mestima. Ova primena se može ponavljati kao dnevna rutina dok se infekcija ne zaustavi. Natopiti svu odeću, posteljinu ili druge objekte  za koje se sumnja da su mogli biti inficirani u soluciji tople vode i ulja divljeg origana. Dodajte 2 kapaljke ulja u litar i po vode i stavite unutra stvari koje bi mogle biti kontaminirane preko noći da odstoje pre pranja.