5
(3)

Seboroični dermatitis ili seboroični ekcem (u narodu poznatiji kao seboreja) je često, hronično i neprijatno kožno oboljenje koje izaziva pojavu žućkasto-beličastih  masnih ljuspi na koži glave ili lica, a neretko može zahvatati i druge delove tela. Seboreja je i glavni krivac pojave peruti.

Medicinske statistike pokazuju da se ovo oboljenje kože javlja najčešće oko 40. godine života i češće je kod muškaraca. Može se javiti i kod odojčadi (temenjača), ali se u tom slučaju uglavnom povlači do navršene 3.godine. Pored toga što je seboroični dermatitis medicinski problem on je definitivno i estetski problem pa ga je neophodno i na taj način posmatrati i tretirati.

Uzroci seboroičnog dermatitisa

Uzroci za nastanak seboroičnog dermatitisa mogu biti različiti, simptomi nastaju postepeno, a tok bolesti je specifičan jer ga prate neprijatnosti različite etiologije. Značajnu ulogu u pojavi ovog kožnog oboljenja ima gljivica Pityrosporum ovale koja se inače nalazi na površini kože. Primećen je i uticaj naslednog faktora, što znači da deca osoba sa ovim problemom imaju veću verovatnoću da ga i sama dobiju. Međutim na pojavu seboreje mogu uticati i drugi faktori:

  • Hormonalni poremećaji,
  • Imunološki poremećaji,
  • Promena pH vrednosti kože,
  • Loša i neadekvatna ishrana,
  • Stres,
  • Alkohol,
  • Umor,
  • Ekstremni vremenski uslovi,
  • Neodgovarajući šamponi, gelovi za tuširanje i sapuni.

Sipmtomi

Koža zahvaćena seborejom često je crvena, a prati je svrab. Svrab koji se javlja, usled inflamacije kao i ljuštenje kože prouzrokovano upalom i iritacijom, je vrlo neprijatan, a lečenje može biti neizvesno, uporno i vrlo zahtevno.

Na područjima zahvaćenim seboroičnim dermatitisom može se pojaviti i sekundarna bakterijska infekcija, jer je pogodno tlo za razvoj patogenih mikroorganizama. Postoje različiti klinički oblici seboroičnog dermatitisa, od lakših do težih i oni zavise od samog toka bolesti, obzirom da bolest ima hroničan tok i periode kada su simptomi blaži i periode kada su simptomi izraženiji.

Kako se tretira seboroični dermatitis

Najčešća dva pitanja kada je seboroični dermatitis u pitanju su:

Da li se može sprečiti? Da li se može izlečiti? Ni na jedno ni na drugo pitanje ne može se dati konkretan odgovor. Najbolji način da se ublaži ozbiljnost seboroičnog dermatitisa je sprečavanje ili kontrolisanje faktora koji ga izazivajuSvakako da zdravim načinom života, što podrazumeva zdravu ishranu, umerenu fizičku aktivnost, izbegavanje emocionalnih stresova, alkohola i duvana, zatim adekvatnom higijenom i korišćenjem prirodnih gelova, šampona i sapuna koji su namenjeni osetljivoj i netolerantnoj koži može se sprečiti učestalost javljanja seboroičnog dermatitisa tokom života i držati ovo oboljenje pod kontrolom.

Lečenje, ukoliko su teški oblici oboljenja u pitanju, može se vršiti kortikosteroidima, ali se njihova primena ne preporučuje na duži vremenski period. Zatim, lekar može prepisati antimikotične preparate  ili određene vitaminske komplekse posebno vitamine A i E.

Prirodom ublažite simptome seboroičnog dermatitisa

Jabukovo sirće uspešno ublažava simptome seboreje i generalno poboljšava stanje kože. Svako jutro pre doručka popijte rastvor napravljen od mlake vode i jabukovog sirćeta. Lekovitost čaja od kamilice i njen umirujući efekat postoji zbog flavonoida koje sadrži. Najbolje je primeniti ga direktno na zahvaćene delove kože. Aloja vera umiruje iritiranu kožu i vraća pH nivo u ravnotežu. Otklanja svrab i smanjuje perutanje.

Još jedno blago iz prirode pokazalo se delotvornim kod ovog kožnog oboljenja a to su biljna ulja. Ulje jojobe je hladno ceđeno ulje koje je svojim sastavom slično prirodnom sebumu kože pa ga koža lako prihvata i upija. Potpuno je bezbedno za upotrebu, štiti kožu od negativnih spoljašnjih uticaja, hidrira je i poseduje antimikrobna svojstva.

Etarsko ulje lavande kao jedan od najjačih prirodnih antiseptika dezinfikuje obolelu kožu i na taj način sprečava nastanak infekcije i smiruje već postojeće upale na koži. Može se koristiti kao melem utrljavanjem u kožu i kao dodatak kupkama i šamponima. Štiti kožu od isušivanja, zadržava prirodnu pH vrednost kože, značajno umanjuje osećaj svraba, iritacije i crvenila pa je idealno u brobi protiv seboroičnog dermatitisa.

Etarsko ulje ylang-ylang reguliše rad lojnih žlezda pa na taj način može pomoći kod seboroičnog dermatitisa. Rastvara se u baznom ulju (jojoba, badem, kokos, lešnik) i takvo se nanosi na promene na koži. Zbog regulatornog efekta na lojne žlezde ulje podjednako dobro neguje masnu, suvu i zrelu kožu.

Ulje divljeg origana je jedno od najjačih etarskih ulja koje se koristi u borbi protiv velikog broja bakterija i gljivica. Koristiti se za jačanje imunog sistema, kao snazan antimikotik, antibiotik i antiseptik pa je njegova primena u tertiranju seboroičnog dermatitisa gotovo neophodna.  Pored toga što se koristi kod već nastalog oboljenja dobro je i kao preventiva u slučajevima kada postoji mogućnost od recidiva.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 3

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!