Ekcem je najčešća kožna bolest kod dece ali i odraslih koja uzima sve više maha u poslednjih par decenija jer se sve više koriste kozmetički proizvodi koji sadrže razne hemikalije, sve smo više izloženi zagađenom vazduhu i stresnim situacijama.  

Otkrijte zašto su prirodni proizvodi najbolji izbor za lečenje ekcema i saznajte koje proizvode konkretno možete da uključite u svoju rutinu kako biste povratili glatku i sjajnu kožu. 

Ne dozvolite da ekcem više kontroliše vaš život.

 

Ulje crnog kumina kao prirodni lek za ekcem

Crni kumin (latinski naziv Nigella sativa) u narodu poznat kao ćurekot ili čorokot je lekovita biljka iz čijih se zrelih semenki hladnim ceđenjem dobija ulje.

Uzgaja se u mediteranskom području. Zanimljiv podatak da je bočica kuminovog ulja pronađena u egipatskoj grobnici a prorok Muhamed je za ovo blagotvorno ulje rekao da “leči sve osim smrti”.

Ulje crnog kumina je bogato masnim kiselinama, vitaminima A i E, cinkom, gvožđem, mineralima.

Ulje crnog kumina ima protivupalno, antimikrobno, hidratantno i regenerišuće dejstvo. Istraživanja su pokazala da baš zbog ovih dejstava i samog sastava, ulje crnog kumina može pomoći u tretiranju mnogih oboljenja kože, pre svega ekcema i psorijaze.  

Potrebno ga je piti bar 3 meseca u kontinuitetu i to 3×1 kafenu kašičicu, pre obroka. Može da se koristi u akutnoj i hroničnoj fazi bolesti.

Takođe ga mogu piti deca od treće godine života i to pola kafene kašičice, 2x dnevno, posle obroka. 

Pored oralne upotrebe, ulje crnog kumina se može i lokalno aplikovati na izmenjenu kožu tako što će se na čistu i vlažnu kožu naneti mala količina ulja, 2-3x dnevno i lagano utrljati.

Višak ulja ako ostane nakon par minuta od aplikacije može se ukloniti papirnom maramicom.

Deci ispod treće godine života, trudnicama i dojiljama se ne preporučuje. S obzirom na to da ima blago fototoksično dejstvo, ne savetuje se sunčanje niti korišćenje solarijuma u toku tretmana.

 

Origano derm – prirodna krema za svrab kod ekcema

Kako je svrab glavni simptom kod ekcema odnosno atopijskog dermatitisa koji dovodi do nekontrolisanog češanja pogotovo noću, za posledicu imamo grubu kožu sklonu infekcijama.

Ukoliko dođe do infekcije kože od prirodnih krema preporučujemo Origano derm kremu koja u svom sastavu ima ulje divljeg origana antibakterijskog dejstva a aplikuje se 2x dnevno na čistu kožu.

Takođe se može koristiti u prevenciji infekcija. 

Može se primenjivati kod odraslih i dece od navršene šeste godine života.

 

Ulje jojobe kao melem za ekcem i hidrataciju kože

Pored ulja crnog kumina koje ima blagotvorno dejstvo na upaljenu kožu, dobro se pokazalo i ulje jojobe

Dok ulje crnog kumina i Origano derm kremu preporučujemo u akutnoj i hroničnoj fazi bolesti kože,

ulje jojobe preporučujemo kada dođe do povlačenja ekcema,

za dobru negu i hidrataciju kože koja postaje glatka i meka na dodir. 

Ulje jojobe se aplikuje na čistu i vlažnu kožu 2x dnevno.

Dodatni saveti za lečenje ekcema

Promene se javljaju na šakama, stopalima, licu, po glavi, na prevojima.

Javlja se u najranijem uzrastu, i studije pokazuju da svako peto dete pati od neke vrste ekcema, a kod odraslih svaki deseti. Najčešća forma ekcema je atopijski dermatitis. 

Ekcem odnosno atopijski dermatitis karakteriše: 

 • Eritem (crvenilo kože)
 • Svrab 
 • Edem (otok kože)
 • Vezikule (mehurići)
 • Suva koža
 • Zadebljala koža

Izbegavajte alergene

U pitanju je hronično, zapaljensko oboljenje koga aktiviraju različiti alergeni koji su došli u kontakt sa kožom obolelog. Za početak je bitno prepoznati i izbegavati alergene koji izazivaju ekcem. To su: 

 • prašina 
 • sapuni 
 • deterdženti
 • metali
 • nakit
 • omekšivači
 • parfemi 

Prepoznajte okidače 

Svakako pored redovne nege kože, i izbegavanja alergena ukoliko je to moguće, nositi pamučnu garderobu, biti što više u prirodi, a što manje pod stresom, izbegavati parfeme i omekšivače,  sapune koji isušuju kožu jer iako je ekcem naslednog karaktera opet pravilnim načinom života možemo uticati na okidače tako što ćemo ih izbegavati i tok ove bolesti držati pod kontrolom.