Koprivnjača je alergijsko oboljenje kože, koje može nastati usled delovanja velikog broja faktora. Poznata je i pod nazivom urtikarija a sama promena do koje dovodi urtika. Urtika je pločasto uzdignuće, iznad nivoa kože, bele do ružičaste boje. Uglavnom je kružnog oblika i može se javiti pojedinačno ili spajati. Užareno mesto izuzetno svrbi što dalje može češanjem dovesti do povrede kože i infekcije.

stinging-nettle-503939_960_720

Podseća na “opekotine “ koje se dobijaju kada kopriva opeče

Podseća na “opekotine “ koje se dobijaju kada kopriva opeče, pa otuda i naziv koprivnjača. Usled alergijske reakcije pojedine ćelije kože počnu da izlučuju histamin, lokalni kapilari se prošire i njihovi zidovi postaju propusniji. Bistra krvna tečnost, serum, razliva se u okolno tkivo i izaziva karakterističnu upalu i ispupčenja u vidu urtika.

Ovo jedno od najčešćih dermatoloških oboljenja može se pojaviti na bilo kom delu tela, a podložne su mu sve osobe bez obzira na uzrast. Podaci ukazuju da oko 20%  dece u pubertetu bar jednom dobije ovaj vid oboljenja. Urtike brzo nastaju, traju kratko, nekoliko minuta ili sati, i gube se bez traga. Istovremeno se javljaju nove promene, u talasima, tako da bolest može trajati nekoliko dana, ili se može ponavljati mesecima, pa i godinama kod hroničnih formi.

Urtikarija odnosno koprivnjača može zahvatiti i ostale organe čovekovog tela kao što su kardiovaskularni, respiratorni i probavni sistem. U tim slučajevima javlja se bledilo, srce počinje jače da lupa, javlja se nizak krvni pritisak, i može doći do kolapsnog stanja.  Ukoliko se proširi na sluzokožu grla, usta ili na disajne puteve posledice mogu biti fatalne, jer može doći do otežanog disanja.

Šta su glavni uzročnici urtikarije?

U zavisnosti od trajanja, urti­karija može biti akutna i hronična. Akutna urtikarija se karakteriše naletima koji traju do 6 nedelja. Javlja se u svim uzrastima, ali je češća kod dece i mladih osoba. Uzročnik ove vrste urtikarije je uglavnom poznat a najčešći su : jagode, bademi, kikiriki, čokolada, jaja, mleko, aditivi u hrani, perje, životinjska dlaka ili neki lekovi. Hronična urtikarija je ona kod koje  naleti promena traju duže od 6 ne­delja ili pak  mesecima i godina­ma. Obično se sreće kod sredovečnih oso­ba, pretežno ženskog pola. Kod ove vrste urtikarije uzročnik je u 90% nepoznat pa se često ovaj oblik naziva idiopatska urtikarija. Urtikarija se može javiti i ukoliko se koža izlaže određenim kozmetičkim preparatima, sunčevim zracima ili pak jako niskim temperaturama. Verovali ili ne riba, koja spada u zdravije meso u ovom slučaju može biti jedan od izazivača urtikarije.

fish-762827_960_720

Riba, koja spada u zdravije meso u ovom slučaju jedan je od izazivača urtikarije.

Lečenje koprivnjače

Da bi se prepisala adekvatna terapija potrebno je utvrditi uzrok koji je doveo do koprivnjače  i da se što pre eliminiše, stoga je obavezno posetiti dermatologa. Koprivnjaču ne bi trebalo da lečite sami,  već isključivo uz savete stručnjaka. U većini slučajeva terapija je simptomatska, pri čemu dermatolozi prepisuju antihistaminike i kortikosteroide. Pored medikamenata u terapiji swe često prepisuju i kortikosteroidne kreme.

Prevencija kao najbolji lek

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti.  Da biste smanjili rizik od alergijskih reakcija na namirnice, izbegavajte jako rafinisanu hranu,koja sadrži veštačke aditive i koja može da smanji efikasnost imunog sistema. Uzimajte više one koja jača imunitet, npr. hranu koja je bogata esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima A i C.

lemon-squeezer-609273_960_720

Vitamin C ima jako antihistaminsko delovanje. Ne zaboravite da neki faktori mogu da oslabe vaš imuni sistem i navedu ga da neobično reaguje na inače bezazlene namirnice. To mogu da budu infekcije, stres, nedostatak sna, fizička neaktivnost, tegobe s varenjem, zadimljen ili zagađen vazduh, neki lekovi, pesticidi i druge hemikalije u ishrani.

Lečenje koprivnjače prirodnim putem

Koprivnjača se može lečiti i prirodnim putem. Ukoliko se javi kod dece, preporučuje se kupanje toplom vodom u koju treba staviti čašu sode bikarbone i čašu ovsenih mekinja.

Idealni prirodni lek za lečenje urtikarije je čajna mešavina čička i zove. Potreban je koren čička i cvet zove. Ovom mešavinom se natopi pamučna krpa i koristi kao obloga za užarena mesta. Ono što takođe može pomoći je i tinktura od čička. Ona se preporučuje odraslima i lako se pravi. Potreban je koren čička i domaća rakija. Pije se deset kapi ove tinkture, tri puta dnevno.

elderflower-1472467_960_720

Sredstvo koje će pomoći u smanjenju svraba, posebno kod dece je i pasta od mišjakinje. Pasta se dobija mešanjem praha ove biljke i tople vode. Pasta se nanosi na obolelo mesto i drži sve dok se to ne stvrdne. Kada otpadne, nanosi se novi sloj.

U lečenju koprivnjače vam može pomoći i peršun. Kako? Ova biljka sprečava lučenje histamina koji u stvari i dovodi do alregijskih reakcija. Što više listova peršuna u supu ili čorbu, daće pozitivne efekte.

Dermatološko oboljenje, koprivnjača u svojoj blažoj formi nije opasna po zdravlje ali da ne bi došlo do nekih težih komplikacija i trajnih posledica poseta stručnom licu je obavezna. Ono što najmanje možemo učiniti za naše zdravlje je raditi na prevenciji uz bogatstvo prirodnih preparata, uravnoteženu ishranu i zdrav način života.