Kada naš organizam burno reaguje na neku supstancu koja je inače neškodljiva i koja se nalazi u našem  svakodnevnom okruženju, dolazi do alergijske reakcije. Takve materije koje po prirodi nisu štetne ali iz nekog razloga nama smetaju nazivaju se alergenima. Često je dovoljna vrlo mala koncentracija alergena pa da naš organizam već reaguje. Čovek može biti alergičan na gotovo sve. Najčešće alergijske reakcije su na polen trava, korova, cveća i drveća, na zagađivače iz vazduha kao što je prašina, zatim na neke supstance koje se nalaze u hrani, vodi za piće ili mestu stanovanja, kućnoj hemiji i sredstvima za higijenu.

U kliničkoj praksi alegije se mogu ispoljiti u vidu: osipa na koži, ekcema, alergijskog rinitisa, oticanja sluznice nosa i usana, konjuktivitisa ili svraba i crvenila očiju, alergijske astme pa sve do teških alergijskih reakcija opasnih po život (poznato kao anafilaksa). Svi ti simptomi mogu se kretati od blagih tek vidljivih do vrlo izraženih pa čak i životno-ugrožavajućih.

Kada je alergija u pitanju  ona može da se javi u različitim životnim dobima. Često čujemo komentar kako do sada nismo bili alergični, što znači da nas ova neprijatna pojava može iznenaditi bez prethodnog upozorenja. Da bismo je sprečili, trebalo bi da radimo na jačanju našeg imuniteta. Koliko smo samo puta čuli rečenicu  “Pao vam je imunitet”, što često može biti razlog upornih infekcija i alergija.

Kako se odbraniti od alergija, pogotovo u sezoni kada su alergeni kao što je prašina i polen biljaka sveprisutni?

Na koji način se izboriti sa problemima koje pad imuniteta donosi sa sobom večito je pitanje. Postoji dosta načina, ali jedan od najdelotvornijih je svakako prirodnim putem vratiti snagu organizmu. Mnoga rešenja za naše zdravstvene probleme možemo naći u prirodi i većina njih su nam vrlo dostupni.

Proleće je godišnje doba kada je sezona cvetanja većine biljnih vrsta. Cveta drveće, trave i cveće, a koncentracija polena u vazduhu će u nekim momentima biti mnogostruko veća nego van sezone. Tada dosta ljudi ima problema sa gornjim disajnim organima, javlja se alergijski rinitis, astma, curenje sekreta iz nosa, suzenje očiji, kašalj, kijavica. Kvalitet života nam se naglo menja na gore, postajemo nefunkcionalniji i opterećeniji. Često se ovakvo stanje zadrži duži vremenski period i deluje prilično iscrpljujuće na naš organizam. Jedini način da se osećamo bolje jeste da ojačamo naš imuni sistem i pripremimo organizam da se na najbolji mogući način izbori sa alergenima.

Protiv alergena se nije lako boriti i to priznaje sve veći broj stručnjaka koji osim znanja u savremenoj medicini sve više prihvata i nekonvencionalnu terapiju, odnosno terapiju biljnim preparatima.                                                                                    

Ulje crnog kumina

Jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine koja u zadnje vreme dobija epitet “moderne panacee” je crni kumin (Nigella sativa). Cvetna biljka iz porodice Ranunculaceae, poreklom je iz jugozapadne Azije. Seme crnog kumina pronađeno je u grobnici čuvenog faraona Tutankamona a njegovo ulje koristilo se za različite zdravstvene probleme još u drevnim civilizacijama, kako za regulisanje imunološkog sistema, tako i protiv astme, kod probavnih problema, prehlada, glavobolja, zubobolja, za ublažavanje nazalne kongestije i protiv različitih vrsta infekcija.

 Šta u stvari crni kumin čini superiornijim u odnosu na druge biljke? 

Naučna istraživanja, započeta pre oko pola veka, dovela su do otkrića preko stotinu hemijskih komponenti ali i neverovatnih lekovitih osobina semena i ulja crnog kumina. Ulje crnog kumina bogato je nezasićenim i esencijalnim masnim kiselinama. Najviše sadrži linolnu i oleinsku, a zatim palmitoleinsku i linoleinsku kiselinu. Najdelotvorniji su nigelon, koji opušta mišiće, širi bronhije i smanjuje viskoznost bronhijalnog sekreta, i timohinon koji ima antiinflamatorno dejstvo, deluje analgetski i smanjuje nivo oksidativnog stresa u organizmu koji nastaje pod uticajem slobodnih radikala. Sadrži i kompleks vitamina B, vitamin A, C, E, kalijum, natrijum, kalcijum, cink, selen, gvožđe, folnu kiselinu, esencijalne aminokiseline.

Kako biste ublažili neprijatne simptome koje izaziva alergija, smanjite izloženost alergenima i jačajte vaš imuni sistem. Uvrstite u dnevnu rutinu kvalitetno, hladno ceđeno ulje crnog kumina i isprobajte njegove benefite. Obzirom na antioksidativna, protivupalna i bronhodilatatorna dejstva, smanjuje zapaljenja, širi disajne puteve i olakšava disanje.

Na jedan prirodan i bezbedan način jača organizam i ublažava simptome alergije.