Sinusi predstavljaju šupljine u kostima lica, obložene sluznicom, koja može da se upali usled loše drenaže sekreta. Sluznica sinusa otekne i onemogućava pravilnu drenažu sekreta. Svaki sinus ima otvor preko kojeg je u kontaktu sa nosnom šupljinom tako da infekcije paranazalnih sinusa vrlo često idu uz prehladu.

Sinuzitis

Sinuzitis ili upala sinusa je veliki zdravstveni problem koji se najviše ispoljava dolaskom hladnijih dana. Osobe otežano dišu preko nosa pa dolazi do otoka oko očiju i celog lica.

Najčešći uzroci sinuzitisa su virusi, a ređi bakterije i gljivice. Poslednjih decenija je sve veći broj i alergijskih sinuzitisa.

 

Akutni i hronični sinuzitis

Akutni sinuzitis traje oko 10 dana, dok hronični traje duže od 3 meseca uprkos primljenoj terapiji. Od hroničnog sinuzitisa pate osobe obolele od alergijskog rinitisa. Ako u slučaju hroničnog sinuzitisa nema poboljšanja, onda može u krajnjem slučaju da se razmišlja i o hirurškoj terapiji. Operacija se naziva FESS, što je skraćenica za funkcionalnu endoskopsku sinusnu hirurgiju (od engl. functional endoscopic sinus surgery).

 

Upala sinusa – simptomi

Kada je reč o upali sinusa, simptomi su sledeći: 

 

-nelagodnost i pritisak u predelu čela i nosa

-tup bol pri saginjanju glave

-žućkasto-zelenkasti ili bistri sekret iz nosa

-povišena telesna temperatura

-kašalj koji se pojačava noću

-zapušen nos

-smanjeno čulo ukusa i mirisa

-umor 

-loš dah

-suzenje očiju

Kod dece se dešava i da je otežano hranjenje, oslabljen apetit, malaksalost i dišu preko usta.

 

Dijagnoza i lek za sinuse

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i otorinolaringološkog pregleda i klasičnog snimka paranazalnih sinusa.

Lečenje sinuzitisa zavisi od uzroka, težine i dužine trajanja simptoma. Ne postoji jedan specifičan lek za sinuse, već kombinacija preparata i izbegavanja okidača koji mogu da dovedu do većih tegoba. Najveći broj ljudi, preko 70% sa akutnim sinuzitisom se oporavi u kućnim uslovima, bez upotrebe komercijalnih lekova za sinuse.

 

Lek za sinuse na biljnoj bazi

Da bi se oslobodili bola i pritiska, dobro će doći Ulje divljeg origana, koje uništava izazivače sinuzitisa. Preporuka je da se pije 3×2 kapi na dan, obavezno posle obroka, razblaženo u kašičici jestivog ulja, 10 dana u toku svakog meseca. Pored oralne upotrebe, Ulje divljeg origana se može koristiti i u vidu suve i vlažne inhalacije. Kod sinuzitisa savetujemo suvu inhalaciju. Suva inhalacija se sprovodi na taj način što se kapne kap Ulja divljeg origana ili Ulja peperminta na papirnu maramicu i udiše. Takođe se može kanuti 1-2 kapi ulja divljeg origana ili ulje peperminta u posudice za radijator gde je već dodata voda, tako da isparavanjem eteričnih ulja dolazi do osveženja prostorija.

Ne savetuje se vlažna inhalacija kod upale sinusa u smislu da se u ključalu vodu kapne eterično ulje pa da se osoba inhalira parom jer dolazi do još većeg otoka sluznice nosa koja dovodi do zatvaranja sinusnih ušća što onemogućava drenaže sinusa.

Da bi se održavalo dobro opšte stanje organizma, preporučujemo ciklično korišćenje ulja divljeg origana ili Origanol strong kapsula. Takođe, pošto se poslednjih decenija značajno povećao broj osoba sa alergijskim rinosinuzitisima, pogotovo u proleće i tokom leta, preporučujemo da se na vreme, odnosno mesec dana pre pojave alergena počne sa konzumiranjem Ulja crnog kumina. U pitanju je hladno ceđeno, organsko ulje, egipatskog semena koje ima najviše aktivne supstance, timokinona, od svih ulja crnog kumina, bez ikakvih primesa i dodataka je, doza za odrasle je 3×1 kašičica na dan, pre obroka, 3 meseca u kontinuitetu a zatim se pravi pauza od mesec dana.