Ulje Peperminta

Probotanic ulje peperminta je vrhunskog kvaliteta, pogodno za oralnu konzumaciju. Doprinosi boljem zdravlju respiratornog i digestivnog sistema.

Ulje peperminta – glavne karakteristike:

  • Doprinosi očuvanju zdravlja respiratornog i digestivnog sistema

  • Snažno jača imunitet

  • top kvalitet – Pharmaceutical grade

  • 100% čisto i nerazblaženo, bez aditiva i primesa

  • hemijski sastav ispunjava stroge standarde Britanske Farmakopeje (GC/MS)

  • Dodatak ishrani

Komisija EU odobrila je upotrebu etarskog ulja peperminta kod prehlade, kašlja, groznice, upale usta i ždrela, infekcija respiratornog trakta, dispeptičnih poremećaja, grčeva u gornjim partijama gastrointestinalnog trakta i žučnih kanala, iritabilnog kolona i sklonosti ka infekcijama.

DODATNE INFORMACIJE

Nana ili menta spada u najpopularnije biljke na svetu. Pored ovih naziva pod kojima je poznata kod nas, sve češće je u upotrebi i njen engleski naziv peppermint. Nana se u medicinske svrhe koristila u zemljama Evrope još od davnina, međutim ni drevna japanska i kineska medicina nisu ostale imune na lekovita svojstva ove biljke. U narodnoj medicini koristila se kod mučnine, povraćanja, prehlade i infekcija respiratornog trakta. Takođe se pominje i u grčkoj mitologiji, koja govori kako je Pluton nimfu Mentu pretvorio u biljku jer je zbog velike zaljubljenosti želeo da je ljudi cene zauvek. Zdravstvene pogodnosti mente zabeležene su i na papirusima koji datiraju iz perioda starih Egipćana i faraona.

Pitoma nana ( lat. Mentha piperita ) je najvažnija vrsta nane iz roda Mentha jer sadrži najveću količinu lekovitih materija. Nana je vrlo prijatnog mirisa, naročito list jer u njemu najviše ima eteričnog ulja, od koga u stvari i potiču zdravstvene pogodnosti koje nam nudi ova biljka. Eterično ulje peperminta dobija se parnom destilacijom svežih nadzemnih delova nane u cvatu. Specifičan miris koji osvežava i hladi potiče od najvažnije aktivne supstance nane, mentola, međutim pored njega ova lekovita biljka sadrži i druge korisne sastojke, zbog čega je njeno dejstvo višestruko i raznovrsno a primena široka.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17420159

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12662951

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0898010111423419

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606594/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4965625/