Ako do sada niste imali eterično ulje peperminta u svom domaćinstvu, vreme je da ga uvrstite u svoju ličnu apoteku.

Nana ili menta spada u najpopularnije biljke na svetu. Pored ovih naziva pod kojima je poznata kod nas, sve češće je u upotrebi i njen engleski naziv peppermint. Nana se u medicinske svrhe koristi u zemljama Evrope još od davnina, međutim ni drevna japanska i kineska medicina nisu ostale imune na lekovita svojstva ove biljke.Takođe se pominje i u grčkoj mitologiji, koja govori kako je Pluton nimfu Mentu pretvorio u biljku jer je zbog velike zaljubljenosti želeo da je ljudi cene zauvek. Zdravstvene pogodnosti mente zabeležene su i na papirusima koji datiraju iz perioda starih Egipćana i faraona.

Pitoma nana ( lat. Mentha piperita ) je najvažnija vrsta nane iz roda Mentha jer sadrži najveću količinu lekovitih materija. Nana je vrlo prijatnog mirisa, naročito list jer u njemu najviše ima eteričnog ulja, od koga u stvari
i potiču zdravstvene pogodnosti koje nam nudi ova biljka. Eterično ulje peperminta dobija se parnom destilacijom svežih nadzemnih delova nane u cvatu. Specifičan miris koji osvežava i hladi potiče od najvažnije aktivne supstance nane, mentola, međutim pored njega ova lekovita biljka sadrži i druge korisne sastojke, zbog čega je njeno dejstvo višestruko i raznovrsno a primena široka. Sadrži i brojne minerale i hranljive materije uključujući mangan, gvožđe, magnezijum, kalcijum, folate, kalijum i bakar. Takođe je bogato u omega3 masnim kiselinama, vitaminu A i vitaminu
C.

Pogodno kako za oralnu primenu tako i za inhalaciju i lokalno na koži, eterično ulje peperminta, uz eterično ulje lavande, ima najširu primenu od svih eteričnih ulja. Kada se primenjuje na koži ima efekat hlađenja i umirujući efekat na telo, čime se smanjuje napetost mišića. Ono takođe ima izražena antibakterijska svojstva tako da može pomoći kod osvežavanja daha i problema sa digestivnim traktom. Eterično ulje peperminta se preporučuje
kada osoba pati od mučnine i zbog njegovog umirujućeg dejstva na gastrointestinalni sistem, jer smiruje mišićni spazam tj grčenje mišića i nagon za povraćanjem.

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja peperminta

Poboljšava varenje, smanjuje nadutost i grčeve u stomaku

Eterično ulje peperminta na prirodan način smanjuje spazam creva, opušta mišiće stomaka i na taj način smanjuje pojavu nadimanja i gasova.

Ublažava simptome nervoznih creva (IBS)

Istraživanja su pokazala da zahvaljujući visokom procentu mentola smanjuje simptome iritabilne bolesti creva jer opušta glatke mišiće creva i ublažava stomačne grčeve. U toku studije simptomi su se smanjili za 50% kod 75% ispitanika.

Osvežava dah i smanjuje nastanak karijesa

Menta se već više hiljada godina koristi kao prirodno sredstvo za osvežavanje daha. Prema istraživanjima, eterično ulje peperminta pokazalo se boljim od bilo kog sintetičkog sredstva za ispiranje usne duplje na bazi alkohola i fluorida kako protiv neprijatnog zadaha tako i za održavanje oralne higijene.

Za zdravu i negovanu kosu

Kada se nanese na kožu glave, eterično ulje peperminta poboljšava cirkulaciju, zato se često i koristi kao sastojak u mnogim proizvodima za kosu. Menta je korisna za regeneraciju folikula dlake i podsticanje rasta kose. Otvara pore i omogućava koži temena glave da diše. Zbog izraženog antiseptičkog dejstva, može pomoći kod peruti i seboreje.

U 2 kašike zagrejanog kokosovog ulja stavite 5 kapi eteričnog ulja peperminta i 5 kapi ulja lavande. Namažite kosu i kožu glave smesom i ostavite da odstoji 15 minuta, potom dobro operite kosu blagim biljnim šamponom (kopriva, hajdučka trava).

Opušta mišiće i smanjuje bolove u zglobovima

Eterično ulje peprminta je jako efikasno u opuštanju mišića i protiv bolova. Posebno je od pomoći kod bolova u leđima i kičmi, glavobolje i bolnih upala mišića. Kada vas bole zglobovi, pomešajte ulje peperminta sa lavandinim uljem i nekim od baznih ulja ( jojoba, kokos ) i dobićete sjajne rezultate. Iako nana ima efekat hlađenja, ova kombinacija istovremeno smiruje i utiče na smanjenje bola.

Eliminiše stres, osvežava organizam i uklanja glavobolju

Menta poboljšava cirkulaciju i opušta napete mišiće. Sva ova stanja mogu izazvati glavobolju, tako da je eterično ulje peperminta izvanredan prirodni lek za glavobolju. Studija rađena na Klinici za neurologiju u Nemačkoj pokazala je da kombinacija ulja, među kojima je i ulje peperminta, aplikovana lokalno u potiljačnom delu ima jak analgetski i opuštajući efekat.

Poboljšava kocentraciju i podiže nivo energije

Udišite eterično ulje peperminta. Njegova aroma i moć daju Vam energiju da izdržite dugotrajne sate na poslu ili kada ste iscrpljeni, a posebno se pokazalo delotvornim kod hroničnog umora.

Olakšava disanje kod infekcija disajnih puteva

Inhalacija eteričnog ulja peperminta često dovodi do trenutnog otpušenja sinusa i olakšavanja bolne upale grla. Takođe ima mukolitička svojstva, pri čemu razbija gust sekret, olakšava njegovo izbacivanje pa može mnogo pomoći kod prehlada, kašlja, sinuzitisa i bronhitisa. U sezoni polenske alergije možete u Vaš difuzer pomešati ulje peperminta, eukaliptusa i karanfilića i na taj način udisanjem smanjiti simptome alergije.

Protiv mučnine

Poznato je da menta može pomoći kod mučnine i povraćanja a posebno je pogodno za kinetoze ( povraćanje i mučnina pri vožnji ).

Snižava povišenu telesnu temperaturu

Zbog prirodnog efekta hlađenja koje ima eterično ulje peperminta je jako dobro za sniženje temperature. Jednostavno pomešajte nekoliko kapi sa kokosovim uljem i masirajte stopala kako bi se temperatura snizila.

Prirodno protiv insekata

Krpelji nisu jedini insekti koji mrze mentu. Eterično ulje peperminta je delotvorno protiv mrava,
paukova, komaraca, bubašvaba i miševa. Ako planirate da provedete lepe prolećne dane u prirodi napravite Vaš prirodni repelent za krpelje i komarce.

U 2dl destilovane vode stavite 10-15 kapi eteričnog ulja peperminta i mešavinu stavite u bočicu sa raspršivačem. Pre izlaska iz kuće dobro promućkajte svoju mešavinu i poprskajte se po otvorenim delovima kože.

Protiv svraba

Bez obzira da li imate osip ili ne, malo eteričnog ulja mente pomešanog sa lavandom i nosećim uljem ( kokosovo ulje) može značajno smanjiti svrab i umiriti nadraženu kožu, uz istovremeni osećaj hlađenja.

 

Antibakterijski efekat

Pored ulja divljeg origana, cimeta i timijana, pepermint spada u eterična ulja koja su se pokazala kao jak suparnik u borbi protiv infekcija izazvanih rezistetnim bakterijama koje imaju sposobnost stvaranja biofilma.

 

Izvori:

 

http://www.ajpcr.com/Vol2Issue2/187.pdf

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs1049301599940

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17420159

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900090/#CIT21

http://members.drericz.com/eheoclub/discovery/peppermint/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7954745

https://www.drugs.com/npp/peppermint.htmlww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609176/

https://draxe.com/peppermintoilusesbenefits/