Neuralgija je bolest koju karakterišu bolovi celom dužinom nerava ili u njegovim pojedinim granama. Nastaje usled povrede perifernih nerava. Javlja se uglavnom na jednoj strani. Najčešće oboljevaju nervi lica, ali može doći i do širenja bolova  u ramenima i grudima.

Bol se može javiti u nekoliko različitih oblika, u delu nerava  koji izlaze iz kičmene moždine ili mozga. Pri čemu obuhvata područije koje je šire od onog gde se nalazi živac. Mogu biti kratkotrajni, prodorni ili učestali. Bol može trajati nekoliko sekundi ili minuta, a može da potraje i nekoliko nedelja. Kod nekih osoba se može javiti po nekoliko puta u toku dana , dok se kod nekih bolovi javljaju i po nekoliko puta u toku jednog sata. U tom slučaju, neophodno je što pre posetiti lekara, jer može doći do oštećenja živca.

Stressed-Woman-adrenals

Jedan od uzroka neuralgije je stres

Najčešći uzroci su:

  • upale;
  • otok koji pritiska nerv;
  • trovanje koje može biti izazvano alkoholom ;
  • stres;
  • prishička preopterećenot;
  • nazeb i prehlada;
  • benzin, metal i drugi.

Vrste neuralgije

Postoji nekoliko vrsta neuralgije. Trigeminalna neuralgija je neuralgija lica. Ovo je teže oboljenje i zahvata sva tri kraka nevra trigeminusa, uzrok jeste nadražaj ovog nerva. Bolovi se javljaju u donjem delu lica. Bolove može da izazove govor, kijanje, žvakanje. Ponekad se javljaju i usled oštešenja perifernog nerva čije poreklo nije utvrđeno. Bolest može biti povezana sa multipom sklerozom. Uzroci mogu biti tumor mozga ili neko drugo oštećenje mozga.  Bolest se  najčešće javlja kod osoba starjih od 50 godina i to češće kod žena, nego od muškaraca. Prilikom lečenja ove vrste neuralgije, standardni lekovi koji se prepisuju kod drugih vrsta bolova nemaju efekta. Zbog toga se prepisuju pre svega antiepileptici i to najčešće tegretol i carbatrol, jer su se pokazali efikasni u lečenju ovog stanja. U nekom slučajevima koriste se i hirurške intervencije. Cilj intervencije je da se se zaustavi krva žila koja blokira trigeminalni nerv ili da se zaustavi oštećenje nerva koje može izazvati delimičnu ili trajnu ukočenost lica.

 Postherpetična neuralgija je još jedan vid ove bolesti koji se javlja nakon jednog oblika herpesne infekcije koja izaziva upalu jednog ili više nerava. Upala se najčešće javlja kada nastanu kraste izazvane herpesom. Koža je u tom predelu jako osetljiva, te se i pri najmanjem dodiru može javiti neuralgični bol. Ovaj vid neuralgije prate jaki bolovi koji utiču na celo telo. Javlja se anoreksija, oslabljeno spavanje, znoj, a osoba se brže umara. Upaljeno mesto izaziva grčeve, a često je samo mesto užareno i peče.

Lečenje neuralgije

Lečenje neuralgije je teško, bolovi su hronični i ne reaguju na analgetike. Pomoć lekara se traži u slučaju pojačanih i učestalijih bolova. Kod neuralgije lica lekovi su bespomoćni, pa se za ovu vrstu neuralgije preporučuje lečenje prirodnim putem. Prilikom lečenja neophodno je mirovanje i lagana ishrana. Alkohol i cigarete bi trebalo odmah ostaviti jer delimično mogu uticati na jačinu bola. Osoba koja pati od neuralgije mora da unosi što više vitamina, posebno grupu B – vitamina. Iz tog razloga je neophodno promeniti ishranu i ubaciti one namernice koje sadrže ovu grupu vitamina. Kada je reč o voću trebalo više jesti pomorandže i limun. Od povrća se preporučuje grašak, šargarepa, paradajz. Goveđe i riblje meso su takođe namernice, bogate grupom B – vitamina. Ishrana mora biti puna povrća.

minneola-429383_960_720fish-762828_960_720

Prirodni lekovi i neuralgija

U borbi protiv bolova koje izaziva ova bolest, prirodni lekovi imaju delotvorne efekte. Od čajeva blagotvorno dejstvo ima čaj od bosiljka i žalfije. Bolove umanjuju i čajevi od hmelja i ruzmarina.

garlic-1374329_960_720

Za ublažavanje bolova dobar je i beli luk

Delotvorna dejstva postižu se i masiranjem užarenog mesta ili stavljanjem obloga. Bolovi se mogu ublažiti ukoliko se upaljeno mesto obloži korom od banane ili belim lukom. Kod
trigeminalne neuralgije savetuje se masaža koja će opustiti telo i umanjiti bolove.

Za ublažavanje bolova dobre su i vrećice od leda koje se stavljaju na užareno mesto. Kod neuralgije izazvane stresom ili psihičkim opterećenjem tehnike optrećenja mogu biti i te kako od pomoći.

Eterična ulja imaju delotvorna dejstva

Neuralgija se može lečiti i eteričnim uljima. Ulje od eukaliptisa ili kamilice treba utrljati na bolno mesto.  Delotvorno dejstvo u lečenju bolova kojeizaziva neuralgija ima i ulje neroli. Smatra se da je ovo jedno od najjačih prirodnih antidepresiva. Dobija se od cvetova gorke pomorandže. Ulje neroli pokazuje dobre rezultate u lečenju protiv depresije, smanjuje lupanje i preskaknje srca. Njegovo korišćenje opušta telo, ublažava simptome menopauze. Pomaže protiv vrtoglavice i glavobolje.

Ne postoji samo jedan konkretan i najbolji lek koji može eliminisaati neuralgiju u potpunosti. Terapija je kombinova i zavisi od vrste neuralgije i stepena bolesti. U zavisnosti od stanja pacijenta pravi se i posebna terapija. Analgetici se kombinuju sa lekovima koji pomažu u oporavku oštećenih nerava. Lagana ishrana, manje stresa i manje alkohola i cigarata, veće šanse u sprečavanju pojave neuralgičnih bolova.