Povišen krvni pristisak ili hipertenzija spada u jednu od najčešćih bolesti savremenog društva. Istraživanja pokazuju da je sve više osoba starosnog doba između 16 i 34 godine koje pate od nekog vida hipertenzije dok je ranije bila vezana više za stariju populaciju. U stručnim krugovima poznata je kao tihi ubica. Normalnim krvnim pritiskom smatraju se vrednosti od 120/80 mmHg do 140/90 mmHg. Hipertenzija prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije jeste stanje kada se pređe ovih 140/90 mmHg.

hipertenzija

Hipertenzija prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije jeste stanje kada se pređe ovih 140/90 mmHg

Statistika pokazuje da u Srbiji oko 3 miliona ljudi ima problema sa visokim krvnim pritiskom i da se broj konstantno povećava usled savremenog načina života ispunjenog stresom,  neredovnom i lošom ishranom, fizičkom neaktivnošću i lošim životnim stilom, kao i nedostatkom sna. Ukoliko se ne tretira adekvatno može izazavati teške zdravstvene komplikacije poput infrakta ili šloga.

Redukovanom ishranom do normalnog krvnog pritiska

Prema rečima nemačkog lekara Ursula Hildebranda glavni uzročnik povišenog krvnog pritiska je prekomerna telesna težina. Zato se smatra da je redukovana, izbalansirana ishrana pravi način da se reguliše krvni pritisak u kombinaciji sa adekvatim lekovima. Poznato je da se teško odričemo omiljenih poslastica i namirnica iako smo svesni njihove štetnosti po naše zdravlje. A lekovi protiv hipertenzije izbegavaju se u širokom luku. Međutim, u ovakvim slučajevima nepažnja i ne vođenje računa o ishrani, kao i izbegavanje ili propuštanje propisane terapije može samo dodatno pogoršati zdravstveno stanje pacijenta.

izbalansirana ishrana

Redukovanom ishranom do normalnog krvnog pritiska

Usled gojaznosti srce radi više da bi tkiva dobila dovoljno krvi odnosno kiseonika, pored toga krvni sudovi brže stare i smanjuje se elastičnost perifernih arterija. Opšte je poznato da osobe koje pate od visokog pritiska treba da izbegavaju slanu hranu. Slana hrana sužava krvne sudove i smanjuje njihovu elastičnost. Lekari savetuju da se jela ne dosoljavaju, da se kuvaju sveža jela i ubace drugi začini koji su „zdraviji“. Rezultati su vidljivi već oko treće nedelje.

stop-cigareteNikotin ubrzava rad srca

Pušači su skloniji povišenom krvnom pritisku i srčanim oboljenjima. Nikotin koji se nalazi u duvanu smanjuje dotok kiseonika do srca, ubrzava rad srca, utiče na sužavanje krvnih sudova i pojave ateroskleroze. Dokazano je da u proseku jedna cigareta može povećati krvni pritisak i do 10 jedinica u vremenskom periodu od sat vremena. Rešenje je ostavljanje duvana, a ne privremeno smanjivanje broja popušenih cigareta.

Protiv hipertenzije prirodnim putem

U snižavanju visokog krvnog pritiska veliku ulogu imaju i prirodni lekovi. Namernice bogate kalijumom, kalcijumom i magnezijumom preporučuju se osobama koje pate od visokog krvnog pritiska. U namirnice bogate magnezijumom spadaju zeleno lisnato povrće, koštunjavo voće, semenke, riba, soja i crna čokolada. Voće koje poseduje veliku količinu kalijuma i magnezijuma jesu banane. A posebno su dobre kada počnu da prezrevaju. Dobri izvori kalijuma su i krompir, sočivo i kajsije.

Naravno, ne treba zaboraviti na vitamin C. Studije pokazuju da osobe koje unose vitamin C kroz ishranu smanjuju mogućnost da pate od hipertenzije.

Celer snižava krvni pritisak

Celer snižava krvni pritisak i to u visokoj koncentraciji. Zahvaljujući supstanci koja smanjuje i hormone stresa koji vode ka sužavanju krvnih sudova. Dnevna preporučena doza je dva celera srednje veličine. Blagotvorna dejstva celera poznavale su stare azijske kulture još u drugom veku pre nove ere.

Beli luk protiv povišenog krvnog pritiska

Svoje mesto među prirodnim lekovima u borbi protiv hipertenzije našao je i beli luk. A poznato je da beli luk deluje blagotvorno kod mnogih tegoba i oboljenja. Njegova moć se ogleda u tome da opusti mišiće krvnih sudova i proširi ih. Treba ga konzumirati u sirovom obliku.

Crna čokolada dobra protiv hipertenzije

Evo jedne lepe vesti za ljubitelje slatkiša. Ne morate se odreći svih poslastica. Crna čokolada koja u sebi ima do 80 % kakaa u kombinaciji sa integralnim pšeničnim hlebom poboljšava elastičnost krvnih sudova i ono što je važno jeste da snižava krvni pritisak.

crna-cokolada

Crna čokolada spada u „zdrave“ poslastice

U zdravom telu, zdrav duhu

Da biste smanjili rizik od hipertenzije nije dovoljno samo da korigujete ishranu. To je samo jedan korak. Drugi deo se odnosi na sport, odnosno neku vrstu fizičke aktivnosti. Vrlo je važno da budete u pokretu. Pola sata dnevne šetnje svako može da ubaci u svakodnevni raspored. Pored hodanja, savetuje se i plivanje koje je dobro za celo telo, a ne bi bilo loše da s vremena na vreme vozite i bicikl. Ukoliko već imate povišen krvni pritisak savetuju se lagane vežbe tri do četiri puta nedeljno u trajanju od 30 minuta.

hodanje-aktivnost

Pola sata dnevne šetnje svako može da ubaci u svakodnevni raspored.