Eterična ulja se već hiljadama godina unazad koriste zbog svojih terapeutskih i lekovitih svojstava kao deo aromaterapije. Ona potiču iz listova, stabljike ili korena biljaka koje su poznate po svojim zdravstvenim svojstvima.

Šta je u stvari eterično ulje tamjana?

Etrično ulje tamjana dobija se vodenom destilacijom aromatične smole drveta Bosvellia serrata koje raste u Severnoj Africi, Bliskom istoku i različitim delovima Azije.

Tamjan se već dugo koristi u aromaterapiji i može da ponudi različite zdravstvene beneficije: pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti, blagotvorno deluje na zube sprečavajuću karijes, usporava starenje kože, pojavu strija, ožiljaka i bora, pospešuje pravilno fukcionisanje disajnog i digestivnog trakta. Takođe, ulje ubrzava lučenje želudačnih sokova i žuči. Jača naš imuni sistem i idealan je u borbi protiv različitih vrsta infekcija. U aromaterapiji tamjanovo ulje se može koristiti u kombinaciji sa uljima jojobe, slatkog badema, avokada, pačulija, ruzmarina, žalfije, limuna i bosiljka.

Tamjan kroz istoriju

Ulje tamjana se od davnina koristi na Bliskom Istoku, u verskim obredima i u tradicionalnoj medicini. Hipokrat je preporučivao žvakanje tamjana sa medom protiv kašlja, infekcija disajnih puteva i bolesti pluća. Arapski lekari su ga koristili za zaustavljanje krvarenja i lečenje rana. Nađeno je u grobnici kralja Tutankamona, a pominje se i u priči rođenja Hristovog, kao poklon jednog od mudraca koji su došli da vide novorođenog spasitelja. Jedna od tajni lepote egipatske kraljice Kleopatre bilo i ulje tamjana zahvaljujući kojem je njeno lice odavalo utisak večite mladosti i besmrtnosti.

Kako ga nije moguće kultivisati i uzgajati jer raste samo na svom staništu, tamjan je i danas vrlo cenjen. Naučnici danjašnice sve više otkrivaju mnoge medicinske koristi koje pruža ova supstanca. To objašnjava zašto je nekada vredeo koliko i zlato.

Zdravstvene pogodnosti eteričnog ulja tamjana

Smanjuje anksioznost, depresiju i nervnu napetost

Eterično ulje tamjana poseduje sladak, topao i dubok miris koji izaziva osećaj mira, relaksacije i zadovoljstva. Popravlja raspoloženje i oslobađa od negativnih emocija pa je idealno za meditaciju. Dodajte nekoliko kapi ulja tamjana u toplu kupku ili u difuzer za oslobađanja od stresa i lakši san.

 

Prirodni oralni antiseptik

Zbog svojih antiseptičkih svojstava, eterično ulje tamjana odličan je saveznik u održavanju  oralne higijene. Na taj način pomaže u sprečavanju stomatoloških zdravstvenih problema kao što su propadanje zuba, karijes, oralne infekcije i neprijatan zadah. Možete napraviti sopstvenu pastu za zube mešanjem eteričnog ulja tamjana sa sodom bikarbonom.

Regeneriše kožu

Eterično ulje tamjana pokazalo je svoju efikasnost i u kozmetici, tako što smanjuje bore i ožiljke od akni i boginja, zateže kožu i na prirodan način usporava proces starenja. Takođe pospešuje regeneraciju kože i ubrzava proces zarastanja rana. Preporučuje se u nezi suve i zrele kože.

Ublažava tegobe lošeg varenja

Ukoliko imate probleme pri varenju, kao što su nadutost, gasovi, bolovi ili grčevi različitog porekla, eterično ulje tamjana može ublažiti i eliminisati ove nelagodnosti.

Naučnici su dokazali da ulje tamjana ublažava upalne procese kod hroničnih infekcija kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Odličan izbor za sve vrste respiratornih infekcija

Eterično ulje tamjana jača imuni sistem i stimuliše aktivnost leukocita, koji su jako važni u borbi protiv infekcija. Svoj antiinflamatorni efekat ispoljava i u infekcijama disajnih puteva, kod prehlade i gripa. Razređuje gust sekeret i pomaže u njegovoj  eliminaciji pri čemu olakšava disanje kod upale sinusa, bronhitisa, astme i alergije.

Smanjuje tegobe kod bolnih zglobova i mišića

Da biste poboljšali cirkulaciju i smanjili bolove u zglobovima i mišićima, isprobajte delotvornu masažu sa razblaženim eteričnim uljem tamjana koje naučno dokazano pozitivno deluje kod reumatoidnog artritisa.

Dovodi do hormonskog balansa

Eterično ulje tamjana reguliše lučenje estrogena kod žena i u postmenopauzi doprinosi smanjenju rizika od nastanka tumora. Takođe reguliše menstrualne cikluse i smanjuje tegobe PMS-a.

Protivtumorska aktivnost bosvelične kiseline

Tajna lekovitog dejstva eteričnog ulja tamjana leži u njegovom hemijskom sastavu. Bosvelična kiselina, jedna od glavnih komponenti tamjana, pokazala je jaku antitumorsku i aniinflamatornu aktivnost. Ona deluje kroz nekoliko mehanizama koji sprečavaju proliferaciju odnosno širenje ćelije karcinoma i smanjuje upalne procese u organizmu.

Istraživanja o antikancerogenom dejstvu ulja tamjana, sprovedena su u Britaniji, Jemenu i Americi. Časopis „Cancer“ objavio je rezultate kliničkog istraživanja na 44 odrasle osobe, nakon uzimanja AKBA bosvelične kiseline u slučaju cerebrovaskularnog edema koji nastaje kao posledica terapije karcinoma mozga. Nakon terapije od 4,200 mg AKBA bosvelične kiseline, kod 60 odsto pacijenata došlo je do smanjenja cerebralnog edema i do 75 odsto i dovelo do smanjenja neuroloških simptoma, što je podatak koji ohrabruje i vodi u nova istraživanja.

AKBA bosvelična kiselina dobro se pokazala u tretmanu pacijentkinja u odmaklim fazama karcinoma jajnika, čak i onda kada su ćelije u jajnicima već postale otporne na hemoterapiju. Naročito je važno napomenuti da je ulje tamjana višestruko korisno, te da su pacijentkinje prevazilazile otpornost prema leku, a i sama hemoterapija je bila efikasnija.

Da li ulje od tamjana izaziva nuspojave?

Iskustva sa eteričnim uljema tamjana su pozitivna i veoma dobra, a značajnije nuspojave nakon korišćenja u lekovite svrhe nisu zabeležene, tokom više stotina, pa i hiljada godina od kako se koristi.

Ovo dokazuju i savremena toksikološka istraživanja, jer upravo su ona potvrdila da je ulje tamjana potpuno bezbedno za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.

Eterično ulje tamjana se ne preporučuje osobama koje uzimaju medikamente za povišen pritisak ili razređivanje krvi. Takođe ulje tamjana za trudnice i dojilje nije preporučljivo, jer još uvek nema dovoljno saznanja i dokaza o njegovom potpuno bezbednom delovanju tokom ovog perioda.

Izvori:

https://draxe.com/what-is-frankincense/

https://draxe.com/frankincense-oil-cancer/