5
(1)

Svakodnevne obaveze i brz način života koji vodimo utiču na našu koncentraciju.  Koliko god mi mislili da možemo sve da postignemo i uradimo, desiće se propust. Jednostavno, ako ne odmaramo mozak dovoljno, on neće moći da funkcioniše kako treba, a to će uticati i na našu memoriju i koncentraciju prilikom izvršavanja obaveza. Svi smo se bar jednom našli u situaciji kada nismo mogli da se koncentrišemo na određeni zadatak ili ispit, koliko god da smo želeli.

worried-girl-413690_960_720

Svakodnevni stres smanjuje koncentraciju

Nedostatak sna, nedovoljno vremena, pritisak da treba sve odraditi, nisu dobri saveznici. Stvara se stres, počinje paničenje, koncetracija pada, javlja se umor i pad imuniteta. Ukoliko se ne obrati pažnja i ne povede malo više računa o ovim stvarima, može doći do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Iako se često može čuti da se posao najbolje izvršava kada smo pod pritiskom,  to je kratkoročnog daha.  Ako se posmatra na duže straze, rezultati će izostat jer je ljudskom telu potreban odmor kako bi mogao normalno da funkcioniše.

Šta sve može da poboljša koncentraciju?

Studije pokazuju da hrana bogata određenim vitaminima i mineralima podstiče pravilan razvoj moždanih ćelija i pozitivno utiče na koncentraciju.

Zašto nas uvek teraju da ubacimo voće i povrće u svoj svakodnevni meni? Pa zato što svakodnevni unos voća i povrća delotvorno utiče na pamćenje, centar za ravnotežu, poboljšava koncentraciju i osvežava organizam. Kada je reč o voću, tu se pre svega misli na kupine, jagode, trešnje, kivi, borovnicu, suvo grožđe i maline.

Borovnica povećava motorne sposobnosti

Borovnica je voće koje sadrži veliki broj antioksidanata. Svakodnevni unos borovnice, povećava motorne sposobnosti. Ovo voće spada i u prirodne lekove protiv glavobolje. Od povrća se preporučuje karfiol, paprike, kelj, crni luk, paradajz, brokoli, kromir sa ljuskom.  Karfiol, kelj i brokoli su posebno važni jer sadrže vitamin K koji pojačava rad moždanih ćelija i poboljšava memoriju. Sledeći put ako vam baka ili mama ponude neku od ovih namernica, dobro razmislite, pre nego što kažete ne.

 blueberries-184448_960_720

Maslinovo ulje je još jedna namernica koju treba uključiti u svoj meni, ako želite da poboljšate svoje pamćenje. Blagotvorna dejstva ovog ulja su i više nego poznata. Neka istraživanja pokazala su da ishrana bogata ovom namernicom poboljšava kvalitet sna, rapoloženje i samim tim povećava koncentraciju.

egg-1706421_960_720

Jaja sadrže holin iz grupe vitamina B koji je dobar za rad naših moždanih ćelija

 Iako se jaja često izbegavaju zbog holesterola, trebalo bi s vremena na vreme unositi i ovaj proizvod. Jaja imaju antioksidante, a sadrže i holin iz grupe vitamina B koji je dobar za rad naših moždanih ćelija.

Riba poboljšava memoriju

Sigurno ste čuli da treba jesti ribu, jer ona sadrži omega – 3- kiseline, koje su od velikog značaja za naše telo, a posebno za naš mozak. Zašto? Zato što je 25% našeg mozga sačinjeno od jedne vrste ove kiseline. Ove masti smanjuju rizik od srčanog udara i poboljšavaju memoriju kod starijih osoba. Najbogatije ribe ovim kiselinama su losos, tuna i pastrmka. Za one koji nisu ljubitelji ribljeg mesa, postoji alternativa u vidu omega – 3- tablete koja se uzima kao dodatak ishrani.

Listi preporučljivih namernica koje poboljšavaju koncentraciju dodajemo i orahe, semenke bundeve, lan, suncokret i soju. Svaka od ovih namernica sadrži vitamin E, izuzetno važan za intelektualne sposobnsti.

Med hrani mozak i srce

Med je proizvod koji svakako treba da uvrstate u svoju ishranu. Med nije samo dobar za moždane vijuge, već za ceo organizam. Prema rečima stručnjaka, dan treba započeti kašikom meda. Hranljivi sastojici ovog domaćeg proizvoda hrane i mozak i srce. Kako prepoznati dobar med? Tamnija boja meda nagoveštava da ima više minerala.

chicken-1001767_960_720

Svinjetinu zamenite piletinom

Svi znamo da masti nisu zdrave, pored toga što izazivaju holesterol, negativno se odražavaju na celo telo. Zato treba izbegavati svinjsko meso ili bar biti umeren u njegovom konzumiranju. Zamenite svinjetinu piletinom. Pileće meso sadrži određenu količinu gvožđa, a gvožđe je važno kako za telesnu snagu, tako i mentalnu.

Razbistrite misli uz nanu i svež limun

Čaj od nane je topli napitak koji se uvek preporučuje u situacijama, kada se osećate umornim i pospanim. Umesto kafe, popijte ovaj aromatičn napitak koji će vas probuditi i razbistriti misli. Pritom, dobićete snagu da završite započete poslove. Sveže iseckana kora limuna i sveži listovi nane na vašem radnom stolu stimulisaće vaše radne sposobnosti.

honey-823614_960_720chocolate-1711513_960_720

Crna čokolada za kuvanje, koja se koristi za pravljenje slatkiša, izvor je mnogih antioksidanata i kofeina, koji utiče na poboljšanje koncentracije. Zato se i preporučuje, svaki put kada se oseti nedostatak šećera.

Fizička aktivnost dobra za um i telo

Svakodnevna fizička aktivnost nije samo dobra za održavanje kondicije tela i vitke linije, već pomaže i našem umu. Pri tom ne treba preterivati, lagana šetnja, petominutne vežbe ili pak joga su idealne za vaš um i telo. Vežbajte svoje moždane vijuge. Igrajte šah, rešavajte ukrštene reči, čitajte

Više sna, zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, manje stresa za bolju koncentraciju!

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 1

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!