Koliko vam se samo puta desilo da se probudite razdragani i veseli, a da veče dočekate mrzovoljni i neraspoloženi? Normalno je da postoje dani kada smo neraspoloženi, umorni, kada nam nedostaje energije, kada pada koncetracija. Kod nekih ljudi raspoloženje se menja, sa promenom vremena. U letnjim danima kada temperatura pređe i 40. stepen važno je ne klonuti duhom. Stresni poslovi, gužve u prevozu, čekanje zelenog svetla na semaforima i čekanje u redovima dodatno mogu doprineti da se iznerviramo u trenutku i postanemo nervozni i nestrpljivi. Nervozu prati tup bol u glavi, srce počinje jako da nam lupa, a noću se može javiti i nesanica. Nedostatak sna može se odraziti na ostale svakodnevne aktivnosti, tako što ćemo se osećati umorno, malaksalo, usporeno…

Postoji nekoliko načina kako da popravite svoje raspoloženje ili bar na trenutak zaboravite na obaveze koje vas muče i umaraju. Večernje šetnje se toplo preporučuju, jer pored toga što opuštaju telo i misli, pomažu da ostanemo u formi i dobre su za rad srca.

Lagana ishrana

Ishrana je jako važna, pa je poželjno da bude umerena, lagana, ali bogata vitaminima, koji će našem telu vratiti energiju koja nam je svakodnevno potrebna.

Kvalitetan san

Prema rečima lekara, trebalo bi spavati u proseku 7 sati, mada je zastupljena teza i da je i 6 sati sna dovoljno, ali to opet zavisi od osobe do osobe. Da bi naš organizam i um normalno funkcionisali potreban im je san. I mišićima i ćelijama potrebno je mirovanje. Pored toga, dobar san je najbolji način da se rešite glavobolje.

Uz eterična ulja do boljeg raspoloženja

Eterična ulja predstavljaju prava mala lekovita čuda koja mogu pomoći kod stresa, nervoze, pada koncentracije. Uz eterična ulja možete popraviti raspoloženje.

 Ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina daje snagu telu, odlično je za koncentraciju i deluje kao stimulans za mozak. Savremena istraživanja pokazala su da ulje ruzmarina blagotvorno deluje protiv umora i depresije. Odličan je za aromaterapiju i efikasno deluje na rad centralnog nervnog sistema.

Ulje divlje žalfije

Eterično ulje divlje žalfije je pravi analgetik koji deluje umirujuće i opuštajuće na mišiće. Njegov ukus je slatkast i pomalo biljni, a dobija se destilacijom na pari, iz latica i lišća. Ono što je njegova najveća dobrobit jeste njegova sposobnsot da popravi i umiri raspoloženje. Oko 50% Omega 3 tip ALA nezasićenih masnih kiselina i oko 50% drugih sastojaka poput vitamina A, svih oblika vitamina B čine sadržaj ovog ulja. Ulje divlje žalfije deluje antiupalno i antibakterijsko, osim toga odličan je antioksidans. Ulje eliminiše duboke tenzije i pomaže vam da se rešite depresije i nervoze. Korisno je ukoliko patite od nesanice. Ulje divlje žalfije vraća raspoloženje i osećaj zadovoljstva.

Ulje muskatnog oraha

Ulje muskatnog oraha već vekovima jeste važan deo kineske medicine, posebno za lečenje upale i abdominalnog bola i pomaže mnogim organima u telu. Smatra se odličnim prirodnim sedativom, te se preporučuje osobama koje imaju problema sa bolovima u zglobovima. Ulje deluje tako da uklanja mentani umor i stres, pritom poboljašava koncentraciju, povećava efikasnost i pomaže kod depresije i anksioznosti.

Ulje lavande

Eterično ulje lavande jedno je od najčešće korišćenih ulja u aromaterapiji jer ima jedinstven miris. Miris lavande opušta i smiruje. Smanjuje nervnu napetost, otklanja stres i depresiju, anksioznost i napade panike. Kada se inhalira etarsko ulje lavande veoma brzo deluje sedativno preko mirisnih receptora. Pomaže kod glavobolja, migrenoznih napada i nesanice. Pored toga ima antiinflamatorno, antibakterijsko i revitalizujuće dejstvo. Zbog širokog spektra preporučuje se kao obavezni deo svake kućne apoteke.

 Ulje neroli

Još jedno ulje koje vam može pomoći da poboljšate raspoloženje jeste ulje neroli. Ovo ulje dobija se od cvetova gorke pomorandže i ubraja se u najjače prirodne antidepresive. Ovo ulje ima široku primenu, a zbog svojih afrodizijačkih moći ima istaknuto mesto u aromaterapiji.

Ulje neroli deluje antidepresivno na telo i dušu. On stimulativno deluje na CNS, direktno preko mirisnih receptora u nosu, ukoliko se koristi i dodaje kupkama ili se pak koristi inhalacijom. On povoljno deluje kod nesanice, straha i unutrašnje nervoze. Smanjuje preskakanje srca i osećaj lupanja, preporučuje se i osobama koje imaju problema sa glavoboljom. Ulje neroli mogu koristiti i trudnice za uklanjanje stresa, uznemirenosti i depresije.  Probotanic ulje neroli može biti od pomoći i osobama koje imaju problema sa proširenim venama i ispucalim kapilarima. Zbog gorkastog, senzualnog i cvetnog mirisa smatra se jednim od najcenjenijih parfemskih ulja.