Bolne menstruacije (dismenoreja) muče 25 % svih žena. Ako se u procene uključi i mlađa populacija adolescentkinja, taj broj dostiže i 90 %. Smatra se da 50 -90 % žena u jednom periodu menstrualne aktivnosti ima dismenoreje. Bolovi su različitog intenziteta – od blagih do veoma jakih u predelu stomaka i krstima. Imaju karakter grčeva i stezanja. Mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem, prolivom, emotivnom nestabilnošću ( plačljivost, preosetljivost, problemi sa snom), glavoboljom.

Dismenoreja se deli na primarnu, koja nastaje s prvom menstruacijom i uglavnom je funkcionalnog karaktera, i sekundarnu, koja nastaje kasnije tokom života i povezuje se sa nekom bolešću, najčešće endometriozom. Lečenje se sprovodi nesteroidnim antiinflamatornim lekovima koji smiruju bolove i upalu (NSAIL) ili oralnim kontraceptivima.

Imajući u vidu rasprostranjenost ovog bolnog stanja koje veliki broj žena remeti u svakodnevnom funkcionisanju, postavlja se pitanje – da li postoji prirodna alternativa koja može zameniti NSAIL i oralne kontraceptive koji mogu imati ozbiljne nuspijave, čak opasne i po život.

Veliki potencijal u terapiji dismenoreje poseduje biljka Foeniculum vulgarefenel. Fenel je prava biljka za ženski pol iz nekoliko razloga. Sadrži fitoestrogene supstance, biljna jedinjenja koja su po sastavu i dejstvu slična ženskom hormonu estrogenu (ovo delovanje je blaže i bezopasno u odnosu na ženske hormone u raznim sintetičkim lekovima ). Preporučuje se kod stanja koja su nastala usled njegove smanjene proizvodnje. Idealno je rešenje za tegobe u menopauzi – neutrališe nalete vrućine, noćnog preznojavanja, napetosti, lupanja srca, ubrzanog pulsa, nervoze, nesanice. Ulje fenela je korisno i kod premenstrualnih tegoba, grčeva, nadutosti. Reguliše neredovne cikluse. Smanjuje menstrualni bol koji je izazvan naglim padom hormona pred menstruaciju.

U medicinskoj literature postoje bar 3 klinička istraživanja koja su poredila dejstvo fenela i nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL). Prvo kliničko ispitivanje je obavljeno 2002. godine. Randomizirane su 2 grupe od 55 srednjoškolki koje su dobijale ekstrakt fenela ili mefenaminsku kiselinu (NSAIL) tokom 2 meseca. Rezultati primene fenela su bili superiorni. U grupi koja je dobijala ekstrakt fenela, 80% devojaka je kompletno otklonilo ili smanjilo menstrualnu bol, a u grupi koja je dobijala mefenaminsku kiselinu 73%. Nije bilo značajne razlike između nivoa jačine bola između ove dve grupe.

U drugoj studiji iz 2003. godine, uključeno je 60 devojaka sa primarnom dismenorejom. Podeljene su u dve grupe. Prva grupa je svakodnevno, na  4h, dobijala po 25 kapi 2%-og ekstrakta fenela, a druga grupa po 250 mg mefenaminske kiseline, na 6h. Dobijeni rezultati su opisani na sledeći način: ‘’Suština je da se fenel može koristiti kao bezbedan i efikasan lek za primarnu dismenoreju. Međutim, može imati manji potencijal od mefenaminske kiseline u dozama koje su korišćene za ovu studiju. Od neželjenih dejstava fenela tokom ove studije, zabeleženo je da se 5 učesnica povuklo iz studije zbog jakog mirisa fenela.

Treća studija je objavljena u iranskom časopisu koji se bavi temama iz ginekologije i akušerstva (Iranian Journal of Nursery and Midwifery). Kliničko istraživanje je vršeno na 2 grupe žena, starosti od 18 do 25 godina sa primarnom dismenorejom. U rezultatima studije se navodi: ‘’Studije su pokazale da su kapi fenela u oslobađanju menstrualnih bolova jednako efikasne kao i neki nesteroidni, antiinflamatorni lekovi kao što je mefenaminska kiselina. Jedino neželjeno dejstvo koje se navodi je produženo trajanje menstruacije kod jedne učesnice.’’

Treba naglasiti da mnoge biljke, a naročito njihovo seme, imaju moćan efekat na organizam i zdravlje ljudi. Fenel je upravo jedna od njih. Svojim antispazmodičnim dejstvom dovodi do opuštanja mišića i smanjenja menstrualnih grčeva. Ulje fenela ima veliki potencijal da u budućnosti u potpunosti zameni terapiju dismenoreje koju danas koristi savremena medicina, a to su na prvom mestu nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL).

Reference:

Oral fennel (Foeniculum vulgare) drop effect on primary dysmenorrhea: Effectiveness of herbal drug http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3748568/

Comparison of the effectiveness of fennel and mefenamic acid on pain intensity in dysmenorrhoea http://www.greenmedinfo.com/article/comparison-effectiveness-fennel-and-mefenamic-acid-pain-intensity

Oral fennel (Foeniculum vulgare) drop compares favorably to an NSAID on primary dysmenorrhoea http://www.greenmedinfo.com/article/oral-fennel-foeniculum-vulgare-drop-compares-favorably-nsaid-primary