5
(2)

Uprkos velikom napretku u dijagnostifikovanju i lečenju malignih tumora, kancer nastavlja da bude jedan od glavnih uzroka smrti u visoko razvijenim zemljama. Izračunato je da će jedna od tri osobe umreti od nekog oblika kancera. Iako je istina da hirurgija i radioterapija mogu da izleče neke pacijente sa lokalizovanim tumorima, i da je hemoterapija postigla pozitivne efekte u slučaju nekih deset tipova malignih tumora, sveukupna stopa smrtnosti od kancera se nije bitno menjala u poslednjih 25 godina. Skoro 60 procenata svih pacijenata koji imaju kancer, pošto im je dijagnostifikovan, otkriju da je njihova bolest toliko proširena, da hemoterapija koja se trenutno koristi, ne može, zbog svoje toksičnosti, biti data u dozama dovoljnim da se unište velike količine. Mnogi ne mogu biti podvrgnuti hemoterapiji, operaciji ili radioterapiji zbog neželjenih efekata. Takođe postoji i nekoliko vrsta tumora za koje trenutno na postoji terapija.

Gde se nalazi leatril / amigdalin

Laetril, poznatiji kao vitamin B17 ili amigdalin, je prirodni hemoterapijski agens koji se može naći u preko 1200 biljaka, naročito u semenju običnog voća kao što su kajsije, breskve, šljive i jabuke. Najviše ga ima u semenu koštunjavog voća, kao što su jezgra kajsije i drugih gorkih oraha. Postoji mnoštvo semenja, biljki i žitarica koje sadrže minimalne količine vitamina B17, a koje ulaze u našu dnevnu ishranu. Po doktoru Ernestu T. Krebsu, Jr, njegove komponente su veoma važne za naš opstanak bez kancera. Razna dokumenta iz najstarijih civilizacija kao što je Egipat u vreme faraona i Kina od pre 2500 godina pre Hrista, pominju upotrebu gorkih badema u terapeutske svrhe. Egipatski papirus od pre 5000 godina pominje upotrebu ,,aqua amigdaloruma” u terapiji nekih tumora kože. Ali sistematsko proučavanje vitamina B17 je zaista počelo tek početkom prve polovine 19. veka, kada je hemičar Bon 1802. godine otkrio da se tokom destilacije vode od gorkih badema, oslobađa hidrocijanična kiselina. Uskoro su se mnogi istraživači zainteresovali za analizu ovog ekstrakta i tako su Robiket i Boitron, po prvi put, izdvojili belu, kristalnu supstancu koju su nazvali amigdalin (od amigdala – badem).

Vitamin B17 – hemijski sastav

Po hemijskom sastavu, B17 je diglukozin sa radikalom cijanida, što je vrlo ,,bio prihvatljivo”. To znači da prolazi kroz ćelijsku membranu, lako dostižući visoku koncentraciju unutar ćelije. Ćelije kancera, bez obzira na vrstu kancera, su poznate kao tropoblasti (pogledajte tropoblastnu teoriju kancera na http://www.worldwithoutcancer.com ). Ove ćelije sadrže enzim poznat kao beta glukozidaza, takođe poznat kao otključavajući enzim. Kada laetril dođe u kontakt sa njim, laetril se raspada na dva molekula glukoze, jedan molekul benzaldehida i jedan molekul cijanid hidrogena (HCN). Unutar tela, ćelije kancera – samo ćelije kancera – sadrže taj enzim. Glavna stvar ovde je da HCN mora biti STVOREN. Ne pluta slobodno u laetrilu, a onda biva otpušten. Mora biti proizveden. Samo enzim beta glukozidaza je sposoban za stvaranje HCN iz laetrila, tako utičući SAMO na ćelije kancera. Ako u telu ne postoje ćelije kancera, ne postoji ni beta glukozidaza. Ako nema beta glukozidaze, HCN neće biti stvoren iz laetrila. Normalne ćelije u našem telu sadrže enzim poznat kao rodaneza, koji neutrališe amigdalin. Ovaj enzim ne dozvoljava amigdalinu da otpusti cijanid. Na ovaj način, amigdalin zdravim ćelijama služi samo kao glukoza, dajući im energiju. Maligne ćelije ne sadrže ovaj enzim. U odsustvu rodaneza, amigdalin se aktivira otpuštajući radikal cijanida unutar maligne ćelije, tako izazivajući uništenje. Detoksifikacija od cijanida, u normalnom tkivu sisara, dešava kroz akciju rodaneze, koji, u prisustvu jedinjenja koje sadrže sumpor, pretvara slobodni cijanid u tiocijanat, potpuno neotrovno jedinjenje. Tiocijanat se izbacuje kroz urin.

Protivtumorno dejstvo amigdalina bilo je praktično poznato godinama, ali je u poslednjih 35 godina naučno dokazano, prvenstveno preko kliničkih studija, koje su vodili poznati lekari nutricionisti širom sveta. Među njima su doktor Ernesto Kontreras Rodrigez, iz OASIS Houp Bolnice, doktor Harold Maner iz Maner klinike u Meksiku, doktor Hans Nijeper, bivši direktor medicinskog odeljenja bolnice Silbersbi u Hanoveru, N.R. Bozijane M.D, bivši direktor istraživačkih laboratorija u bolnici Sent Jeanne d’Arc, u Montrealu, Manuel Navaro, bivši profesor medicine i hirurgije na univerzitetu Santo Tomas u Manili, doktor Šigeaki Sakai, istaknuti lekar iz Tokija, Japan. Iz Italije profesor Etore Gideti, M.D., sa turinskog medicinskog fakulteta; iz Belgije profesor Džozef M. Majsin, M.D., sa Luvajnskog univerziteta gde je bio direktor Instituta za kancer. Iz SAD su cenjena imena kao što su doktor Din Burk, bivši direktor Nacionalnog institute za kancer; doktor Džon A. Morone iz Gradskog medicinskog centra u Džersiju; doktor Ernest T. Krebs, Jr, koji je razvio leatril; doktor Džon A. Ričardson, hrabri lekar iz San Franciska, koji je izazvao pravo države da spreči upotrebu leatrila u SAD; doktor Filip E. Binzel, Jr, lekar koji radi u Vašingtonskom sudu, Ohajo, i koji je, sa neverovatnim uspehom, koristio leatril više od dvadeset godina; i mnogi drugi iz više od dvadeset zemalja, sa podjednakom besprekornim akreditivima.

Vitamin B17 je jedan od glavnih izvora hrane u kulturama kao što je Eskimska, Huanza, Abkasijanska i kod mnogih durgih. Da li znate da u ovim plemenima nikada nije bilo slučajeva kancera? Sudeći prema doktoru Krebsu, potrebno nam je minimum 100 mg vitamina B17 (količina koja odgovara količini od sedam jezgara kajsije), da bi vodili život bez kancera.

Namirnice u kojima se nalazi vitamin B17

Sledeće namirnice sadrže B17 :

  • Jezgra i semenke voća: najveća koncentracija vitamina B17 u prirodi je, pored gorkih badema, u jabukama, kajsijama, višnjama, nektarinama, breskvama, šljivama, suvim šljivama.
  • Zrna: široki pasulj, bob, leblebije, grašak, sočivo (mlado), pasulj, rangun, boranija, morska trava, pasulj puzavac
  • Orasi: gorki badem, indijski orah, makadmija
  • Bobice: skoro sve divlje bobice, kupina, brusnica, bobica zove, malina, jagoda, božićna bobica
  • Semenke: lan, susam, žalfija
  • Trava: akacija, lucerka (mlada), vodena, mlečika, korov, stabljike žitarica
  • Žitarice: ovsene pahuljice, ječam, smeđi pirinač, heljdine pahuljice, proso, raž, grahorica, jezgro žitarica
  • Razno: bambus, kineska šećerna trska, divlja hortenzija, tisa (iglice, sveže lišće)

Na sajtu http://www.worldwithoutcancer.org.uk/  možete pronaći više informacija u vidu dokumenata, istraživanja i studija vezanih za vitamin B17, njegov istorijski pregled, kliničke studije, biološke i hemijske opise uništenja ćelija kancera od strane komponenti B17, svedočenja, istorije slučajeva, bibliografije, biografije, slike, grafikone…

Ulje košpice kajsije je hladno ceđeno ulje dobijeno presovanjem semenki košpica. Ovaj način pravljena ulja obezbedio je da budu sačuvana sva nutritivna i korisna svojstva. Bogato je vitaminom A, E, esencijalnim masnim kiselinama (linolnom i oleičnom),  leatrilom ( vitamin B 17 ).

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 2

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!