U  usnoj duplji se nalazi  oko 350 različitih mikroorganizama, uključujući bakterije, gljivice, protozoe koji čine stalnu i normalnu oralnu floru. U određenim uslovima ovi uslovno patogeni mikroorganizmi postaju patogeni pa nastaju različita oboljenja usne duplje.  

Pored stalno prisutnih, u usnu duplju dospevaju i mikroorganizmi iz spoljne sredine, ali i iz drugih delova tela. Veći deo patogenih mikroorganizama bude uništen od strane enzima koji se nalaze u pljuvački, ali postoje i oni koji ne mogu biti uništeni od strane tih enzima i koji dovode do karijesa, gingivitisa, parodontopatije i halitoze. Pravilna i redovna oralna higijena je idealan način borbe protiv njih.  

Koji će mikroorganizmi biti zastupljeni u ustima zavisi od starosti organizma. 

Pre rođenja usna duplja je sterilna, a kako plod prolazi kroz porođajni kanal, tako se i naseljavaju bakterije, prvo anaerobne a zatim i aerobne. 

Najzastupljenije bakterije u usnoj duplji  su Streptococus salivarius

Ove bakterije su jako važne jer sprečavaju nakupljanje štetnih mikroorganizama u ustima i grlu i na taj način štite organizam, ali ovu korisnu bakteriju skoro polovina stanovništva tokom života izgubi pa se razvijaju razna stanja i bolesti u usnoj duplji.          

Da bismo sačuvali lep osmeh ali i zdravlje čitavog organizma potrebno je da vodimo računa o oralnoj higijeni. Svakodnevno pravilno pranje zuba 2-3x dnevno se podrazumeva, ali i pored toga mogu nastati karijes, gingivitis, heilitis, afte, parodontopatija.

 

Prirodni proizvodi protiv bakterija u ustima

Herba sept rastvor na bazi organskog ulja divljeg origana i aromatične vode divljeg origana mogu koristiti odrasli i deca od treće godine života 2-3x na dan, posle obroka, s tim da se kod dece razblažuje do 1:3 u korist vode. 

Ulje divljeg origana iz rastvora će delovati na bakterije u usnoj duplji pa se Herba sept preporučuje kod gingivitisa, parodontopatije, afti, faringitisa i halitoze.

Origano sept strong sprej je takođe na bazi organskog ulja divljeg origana i aromatične vode divljeg origana.

Ovaj sprej je vrlo prijatnog ukusa, dolazi u praktičnom pakovanju sa difuzerom pa se koristi kod lokalizovanih infekcija u usnoj duplji, za oslobađanje bola u grlu, kod afti i neprijatnog zadaha. 

Ono što je bitno za Herba sept rastvor i Origano sept strong sprej je da ne sadrže alkohol koji bi delovao agresivno na već ranjivu sluznicu usne duplje, i ne sadrže veštačke boje kao ni konzervanse. Isto ga mogu koristiti odrasli 2-3 raspršivanja, 5-6x na dan i deca od treće godine života 1-2 raspršivanja, 3x na dan.

Origal origano oriblete kao što im i sam naziv kaže sadrže visoku koncentraciju organskog ulja divljeg origana koje deluje na najčešće izazivače infekcija usne duplje a to su bakterije Streptokoke, Stafilokoke, Enterokoke, Klebsijela, Proteus i gljivice iz roda Kandida

Origal oriblete se preporučuju i kod heilitisa i afti gde će ubrzati proces zarastanja grlizlice i eliminisati bol jer u svom sastavu između ostalog imaju hijaluronsku kiselinu, propolis i matični mleč.

 

Posledice netretiranja bakterija u ustima

Gingivitis odnosno zapaljenje desni koje se javlja usled neredovnog ili nepravilnog pranja zuba gde dolazi do nakupljanja zubnog plaka ili kamenca na površini zuba. 

Plak najvećim delom čine nakupine bakterija. Javlja se crvenilo, otok desni a zatim i krvarenje prvo prilikom pranja zuba a zatim i nezavisno od toga.

Ukoliko se gingivitis ne tretira, nastaje parodontopatija, stanje koje dovodi do povlačenja desni, javlja se bol i osetljivost na hladne i tople napitke, zubi počinju da se klate a u najtežem stadijumu mogu i da ispadnu.

Kod pada imuniteta, infekcije ili traume, na sluznici usne duplje javljaju se plitke, bolne ulceracije koje se nazivaju afte. 

Heilitis, stanje koje je u narodu poznato pod nazivom žvale je jedno od najčešćih oboljenja usana. Može biti uzrokovano bakterijama, gljivicama, alergijskog tipa ali i nedostatkom gvožđa i kompleksa vitamina B. Najčešće se u uglovima usana javlja crvenilo, otok, fisura i bol.

Halitoza, neprijatan zadah je najčešće posledica nakupljanja bakterija na jeziku, gingivitisa i karioznih zuba. Pored ovoga, halitoza može nastati i zbog procesa u nosu, sinusima i želucu.

Probotanic proizvode na bazi organskog ulja divljeg origana preporučujemo i u preventivne i u terapijske svrhe. Svakako je bolje držati se poslovice “bolje sprečiti, nego lečiti” zato jačajte organizam i čuvajte zdravlje uz Probotanic proizvode iz prirode.