Zadah iz usta (foetor ex ore, halitosis) je neprijatan miris koji nastaje u ustima ili se širi preko usne duplje. U najvećem broju slučajeva, uzrok se nalazi u usnoj duplji a najčešće su u pitanju anaerobne bakterije koje se razmnožavaju na jeziku i stvaraju jedinjenja neprijatnog mirisa. 

Jutarnji miris koji potiče iz usne duplje i koji nestaje nakon pranja zuba i uzimanja vode, smatra se fiziološkim. Kada neprijatan miris i nakon obavljene oralne higijene ostaje, tada treba tražiti uzrok tome. Mnogo ljudi se oseća neprijatno zbog lošeg zadaha. Pokušavaju na sve moguće načine da ga se reše, koriste razna sredstva za oralnu higijenu ali nekada ne uspevaju. Da bi se rešio problem, mora se znati uzrok.

Zadah iz usta – uzroci

Kod odraslih loš zadah iz usta se može javiti kao posledica nepravilnog održavanja oralne higijene, pojave karijesa, oboljenja desni, krajnika, jednjaka i želuca kao i spavanje sa otvorenim ustima.

Takođe alkohol i pušenje dovode do neprijatnog mirisa. Alkohol isušuje usta što dovodi do širenja bakterija a duvanski dim oštećuje desni. Desni oboljevaju zbog taloženja plaka na zubima. Bakterije koje su prisutne u zubnom plaku oslobađaju toksine koji oštećuju tkivo oko zuba. 

Iako znatno ređe, i kod dece se može javiti neprijatran miris a razlozi su pre svega:

-suvoća usta ako dete diše na usta zbog zapušenog nosića ili uvećanog 3. krajnika

-loša higijena usne duplje-kod dece se vrlo često javljaju cirkularni karijesi jer jedu više slatkiša

-smanjen unos vode 

-oboljenje gornjih disajnih puteva

-nedijagnostikovani dijabetes

Loš zadah – rešenje

-održavati dobru oralnu higijenu (redovno i pravilno pranje zuba, čišćenje površine jezika, korišćenje konca za zube i sredstva za ispiranje usta)

-prestanak pušenja i konzumiranja alkohola

-lečenje osnovne bolesti

Sprej za neprijatan zadah

Ukoliko se u usnoj duplji nalazi uzrok za loš zadah rešenje može biti korišćenje Herba sept rastvora ili Herba sept strong spreja. Oba proizvoda su zapravo mešavina etarskog ulja divljeg origana, nane, timijana, karanfilića, žalfije i vode divljeg origana. 

Predstavljaju dodatak ishrani sa antiseptičnim dejstvom koji se preporučuju kod infekcija usne duplje, desni i ždrela

-ublažavaju simptome upale desni

-doprinose zaštiti sluznice usne duplje i ždrela

-obezbeđuju prijatan i svež dah

Pored navedenog, Herba sept rastvor kao i Herba sept strong sprej pomažu i kod suvog, nadraženog i bolnog grla, afti, gingivitisa, faringitisa i oralne kandidijaze. Ne sadrže alkohol, veštačke boje, zaslađivače ni gluten. Laboratorijski je potvrđeno njihovo dejstvo protiv najčešćih bakterija i gljivica u usnoj duplji.

U pitanju su potpuno prirodni proizvodi. 

Herba sept rastvor se može koristiti u koncentrovanom, ali i razblaženom obliku i to do 1:3 u korist vode. Pakovanje je od 230 ml pa je namenjeno za čitavu porodicu i odlično je za kućne uslove.

Herba sept strong sprej je pogodan za ličnu upotrebu i više je džepno pakovanje.

Oba proizvoda mogu koristiti odrasli ali i deca od 3. godine života.   

Deca od 3.-12. godine mogu aplikovati Herba sept strong sprej 3x na dan, 1-2 raspršivanja, dok deca preko 12 godina i odrasli 5-6x na dan, 2-3 raspršivanja. 

Herba sept rastvorom se ispira usna duplja 2-3x na dan, posle obroka.

Potrebno je da se pre svake upotrebe i rastvor i sprej dobro promućkaju.