Upala desni ili gingivitis predstavlja blagi oblik bolesti desni i jedno je od češćih oboljenja, koje se javlja kod gotovo 80% populacije, a s obzirom na to da u većini slučajeva simptomi nisu jako izraženi, mnoge osobe ni ne znaju da imaju upalu desni.

Upalu desni uzrokuje zubni plak, koji se satoji od velikog broja bakterija i mikroorganizama. Dentalni plak se prianja uz zub ili u predelu između zuba i oštećuje zubnu gleđ. To iritira desni i izaziva njihovu upalu. Pored toga, uzrok javljanja gingivitisa može biti i loša oralna higijena, pušenje, pad imuniteta, nedostatak vitamina C, neadekvatna ishrana.

Simptomi upale desni

Simptomi gingivitisa teško se uočavaju jer je u pitanju „tiho“ oboljenje. Neki od simptoma su otečene i crvene desni koje na bilo koji nadražaj krvare, desni koje su povučene i neprijatan zadah. Upalu desni ne bi trebalo ignorisati, ukoliko se ne leči na vreme može izazvati veće komplikacije, jer može uticati na razlaganje kosti oko zuba, što na kraju može dovesti do gubitka istog.

Istraživanja pokazuju da se neadekvatno lečenje upale desni negativno odražava na ceo organizam.

Lečenje upale desni – dugotrajan proces

Kada je reč o lečenju upale desni, to je proces koji zahteva vreme i strpljenje. Prevencija i redovna higijena su kao i kod svakog oboljenja najbolji ključ. Upalu desni možete lečiti stručnim metodama, uz pomoć lekova koje vam prepisuje stomatolog ili prirodnim lekovima koji predstavljaju odličnu alternativu.

Posećujte zubare

Iako mnogi posećuju stomatologe kada je bol toliko jaka, da je više ne mogu eliminisati  lekovima, stomatolog bi trebalo da se posećuje na šest meseci. Na taj način će se zubni plak eliminisati na vreme i sprečiće se njegovo dalje širenje.

Oralna higijena je važna

Oralna higijena je veoma važna, zato je važno da se zubi peru minimum dva puta dnevno. Četkica treba da bude mekana i trebalo bi je menjati na dva do tri meseca. Preporučuje se korišćenje konca za zube i rastvori za ispiranje usta.

Kako nam priroda može pomoći

Univerzalni lekovi koji nam dolaze iz prirode, a mogu pomoći kod upale desni svakako su čajevi. Jedan od čajeva koji pomaže kod upale desni je zeleni čaj, jer u sebi sadrži sastojke koji su dobri protiv bakterija koje se javljaju u ustima. Pored zelenog čaja dobri su i čajevi od žalfije, bosiljka i kamilice.

Za dezinfekciju usta preporučuje se tečnost od kore hrasta. Može se koristiti nekoliko puta u toku dana, shodno potrebi. Lako se priprema, tako da sve što treba da uradite jeste da hladnom vodom prelijete kašiku usitnjenog hrasta i posle to prokuvate.

Tečnost od cvetova lavande je još jedan prirodni preparat koji se preporučuje za dezinfekciju usta.

Prirodni lek koji je dobar u lečenju upale desni jeste i med. Med bi trebalo svako jutro namazati na upaljeno mesto koje će umiriti iritirajućo mesto.

Eterična ulja pomažu kod zubobolje i upaljenih desni

Eterično ulje karanfilića koje se dobija parnom destilacijom cvetova karanfilića, sadrži eugenol, jedinjenje organskog porekla koje se godinama unazad koristi u stomatologiji.  Zbog jakog antiseptičkog i analgetičnog dejstva koristi se upravo kod upale desni i zubobolje.

Za održavanje oralne higijene preporučuje se i ulje peperminta.

Proizvodi od divljeg origana ublažavaju simptome upale desni

Divlji origano kao jedan od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika, sadrži supstancu karvakrol koja pomaže našem organizmu da se izbori protiv mnogih infekcija, bakterija, virusa i mikroorganizama.

U lečenju upale desni nam mogu pomoći upravo proizvodi od divljeg origana. Oralni sprej sa antiseptičnim dejstvom, Origano Sept strong i prirodni koncentrovani oralni rastvor Herba Sept preporučuju se kod upale desni, infekcije usne duplje i grla. To su prirodni antiseptici koji sadrže organsko ulje od divljeg origana i eterična ulja žalfije, karanfilića, tamjana i peperminta. Pored toga što ublažavaju simptome suvog i nadraženog grla, ublažavaju simptome upale desni i osvežavaju dah.

Zbog svog prirodnog sastava, bez alkohola, zaslađivača i glutena mogu ga koristiti i deca starija od  3 godine starosti, dijabetičari i osobe koje boluju od celijakije.

 

Izvori:

https://www.dentalimplant.rs/sr/delatnosti/parodontologija/upala-desni

http://najzdravijahrana.com/gingivitis-upala-zubnog-mesa-uzrok-simptomi-i-lecenje/

http://www.parodontax.rs/o-bolesti-desni/gingivitis/

https://www.probotanic.com/proizvod/herba-sept-strong-30ml/