Helikobakter pilori (lat. Helicobacter pylori) je bakterija koja se sreće samo kod ljudi u donjem delu želuca i prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (World health organization) polovina čovečanstva je zaražena ovom bakterijom. Ukoliko se ne leči na vreme, heliko bakterija može izazvati teža zdravstvena oboljenja.

Heliko bakterija izaziva lokalno zapaljenje sluzokože želuca, odnosno gastritis, a kod nekih osoba koje su inficirane ovom vrstom bakterije može doći i do pojave čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu. Bakterija uspeva u kiselom okruženju želuca, jer luči enzim ureazu koji razlaže ureu i na taj način se oslobađa amonijak koji svojim baznim osobinama neutrališe želudačnu kiselinu.

Kako se prenosi heliko bakterija?

Heliko bakterija se prenosi preko prljavih ruku, zbog čega je najviše ima u onim krajevima sveta gde su nehigijenski uslovi za život i koji su socijalno – ekonomski nerazvijeni. Procenjuje se da je u tim državama i do 80% stanovništva zaraženo ovom bakterijom, dok je postotak zaraženih osoba u razvijenim krajevima sveta manji i kreće se između 20% i 50%. Pored toga, kanali kojima se ova bakterija može preneti su: zagađena hrana, odnosno neoprano voće i povrće, neispravna voda. A može se prenositi i metodom „usta na usta“ sa osobe koja je zaražena na zdravu osobu.

Postojanje ove bakterije utvrđuje se testiranjem krvi, stolice i preko izdisajnog testa.

Simptomi heliko bakterije

Simptomi se kod nekih osoba koje su zaražene bakterijom skoro pa i ne ispoljavaju, tako da bakterija može boraviti u organizmu decenijama, pa i ceo život. Kod nekih osoba se vremenom određeni simptomi mogu pojaviti. To sve ipak zavisi i od imunoloških svojstava organizma. Najčešći simptomi su nadutost stomaka, bol u želucu, mučnina, loše varenje i probava, neprijatan zadah, a može se javiti i gorušica. Osobe koje pate od hroničnog gastritisa ne osećaju tegobe, ali se to menja ukoliko se javi čir na želucu. Smanjen je apetit, što utiče na gubitak telesne težine, a u nekim slučajevima može se javiti i krv u stolici.

Hronični umor, nesanica, anksioznost, depresija mogu biti indirektni pokazatelji da se u organizmu nastanila heliko bakterija. Kod nekih osoba su želudačne smetnje znatno izraženije, dok je kod nekih intenzitet indirektnih tegoba veći.

Ishrana za heliko bakteriju

Jedna od osnovnih stvari za eliminaciju heliko bakterije iz organizma je pravilna i redukovana ishrana i promena životnih navika. Potrebno je u približno isto vreme doručkovati, ručati i večerati. Razmak između obroka ne bi trebalo da bude manji od 3h , a idealno je oko 4h. U ishrani strogo izbegavati gazirane napitke, alkohol, naročito bela vina, kafu, slatkiše i šećere, rafinisanu hranu (npr. proizvode od belog brašna…), pohovanu, prženu i jako
začinjenu hranu. Umesto kafe konzumirati zeleni ili crni čaj.

Protiv pojačanog lučenja kiseline, minimalno pola sata pre doručka popiti nezaslađeni čaj od kamilice, semena lana, majčine dušice, žalfije, koprive, bokvice ( nikako vruć ). Strogo izbegavati duvanski dim jer stimuliše lučenje želudačne kiseline. Konzumirati integralni dvopek, ovas i ječam. Izbegavati svež,beli, pšenični, kukuruzni hleb.
Integralni ili crveni pirinač se preporučuju za ručak do 15h u kombinaciji sa grilovanim povrćem ili nemasnom ribom. Supe ili čorbe i kuvana jela ne začinjavati jakim začinima koji u sebi sadrže aditive i pojačivače ukusa. Hranu ne zapržavati. Od mlečnih proizvoda preporučuje se kiselo mleko, mladi sir i ponekad puter. Kravlje mleko se zabranjuje. Mahunarke (pasulj, grašak) konzumirati u vidu pirea, ali u principu biti oprezan i ograničeno
ih unositi.

Od povrća se preporučuje kupus, brokoli, spanać, artičoke, kelj, prokelj, rukola, repa, karfiol. Trebalo bi izbegavati ili barem ograničiti paradajz i proizvode od paradajza, crni i beli luk, krastavce, zelene paprike, pečurke, jer pojačavaju izlučivanje želudačne kiseline. Savetuje se konzumiranje voća bogatog vlaknima mаline, kruške i šljive. Brusnice i jаbuke sаdrže flаvonoide – hemikаlije koje mogu zaustaviti rast helikobakterije. Sok od brusnice je tаkođe bogаt flаvonoidimа. Voće konzumirati između 16h i 18h, svaki treći ili četvrti dan. Meso (teletina, junetina, piletina, zečetina…) ili riba (morska ili rečna) treba da budu kuvani, dinstani ili na žaru. Izbegavati masnije i jače vrste mesa ili ribe. Zabranjena je upotreba svežih i prženih jaja. Preporučuju se meko kuvana jaja. Jela treba da budu umereno topla, a napici umereno hladni, jesti polako i dobro sažvakati.

Lek za heliko bakteriju

Terapija lekovima najčešće podrazumeva kombinaciju dva antibiotika i inhibitor protonske pumpe, koji ima ulogu da umanji kiselost želudačne sredine, tako da uslovi za razvoj bakterije postaju nepovoljniji. Prilikom javljanja težih komplikacija ili uporne infekcije koja ne reaguje na propisane lekove, menja se terapija i uključuje nova.

Heliko bakterija i lečenje prirodnim putem

Lečenje prirodnim putem heliko bakterije podrazumeva konzumiranje namirnica i prirodnih preparata koji mogu pomoći u otklanjanju ove bakterije. Koje se namirnice preporučuju, već smo govorili u delu teksta koji je posvećen ishrani. Jedna od tih namirnica je i laneno seme. Laneno seme spada u efikasne prirodne lekove koji mogu pomoći kod lečenja infekcije izazvane ovom bakterijom. Supena kašika lanenog semena doda se u šolju tople vode. To treba da odstoji najviše tri sata. Smesu treba procediti i uzimati kašiku lanenog semena pre svakog obroka. Sluz koja se dobija iz lanenog semena dospeva na zidove želuca i umanjuje bolove.

Ulje crnog kumina

Ulje crnog kumina je hladno cedjeno ulje iz semena biljke Nigella sativa. Crni kumin je biljka za koju je Muhamed rekao da “leči sve osim smrti”. Danas ima veliku primenu i često se koristi kao dodatak u ishrani ali su brojna istraživanja pokazala i njegove zdravstvene pogodnosti.

Ulje crnog kumina snižava holesterol i šećer u krvi, održava bubrege aktivnim, pomaže u stabilizaciji imunog sistema. Ulje crnog kumina pomaže kod procesa varenja i efikasno reguliše probavu.

Ulje crnog kumina efikasno eliminiše heliko bakteriju, pa se zato preporučuje kao dodatak standardnoj terapiji a pokazalo se izuzetno delotvornim i u kombinaciji sa jednim antibiotikom kod osoba sa izraženim tegobama.

Ulje divljeg origana

Ulje divljeg origana posebno se preporučuje kod infekcija urinarnog, respiratornog i probavnog trakta, a kao snažan antioksidans doprinosi jačanju našeg imuniteta. U kombinaciji sa uljem crnog kumina zbog svojih antiseptičkih i antibiotskih osobina može pomoći da se zauvek rešite uporne infekcije izazavne heliko bakterijom.

 

  • Aktuelne informacije o heliko bakteriji, dijagnostici i lečenju, možete pratiti na sajtu www.helico.com.
  • Iskustva i pitanja naših čitalaca na temu lečenja helikobakterije pročitajte ovde. Ako niste pronašli odgovor na vaše pitanje, postavite ga našim stručnim saradnicima na istom linku ili u komentarima ispod ovog teksta.