Giht je vrsta upale zgloba i mekih tkiva nekih organa, poznata još iz doba Egipćana.  O  njemu će pisati i Hipokrat ukazujući da je to bolest bogatih ljudi. Od tada je giht poznat i kao bolest „kraljeva i bogataša“.

Kako nastaje giht?

Povećanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima stvara giht. Javlja se kod osoba koje imaju povišenu mokraćnu kiselinu u krvi. Kada se mokraćna kiselina toliko poveća u krvi, da se višak ne može izbaciti  urinom, kristali mokraćne kiseline počinju da se talože na zglobu i stvaraju upalu. Ovi kristali mokraćne kiseline se mogu taložiti i na ivicama ušiju i laktovima  (tofusi), ali se mogu taložiti i u bubrezima. Od gihta uglavnom oboljevaju muškraci i to posle 40. godine, dok je broj obolelih žena od ove bolesti znatno manji. Jedan od faktora koji mogu uticati na javljanje gihta jesu i određene vrste karcionama ili neke genetske promene u organizmu, kao i upala bubrega. Karakteristični simptomi gihta su crvenilo, otok i povišena temperatura.

Najčešće se primenjuju anelgetici, određeni gelovi, kreme, sprejevi, a korisni su i hladni obozi.

Ishrana i giht

Kako bi se sprečila pojava gihta potrebno je da svakodnevno unosite što više neophodnih hranljivih namirnica. Time čuvate imunitet i zglobove i sprečavate mogućnost da dođe do njihovog oboljenja.

Giht je povezan sa nepravilnom ishranom i preteranom upotrebom alkohola. Zbog toga treba voditi računa o ishrani i namirnicama koje konzumirate.

Adekvatna dijeta za giht

Dijetalni način ishrane je obavezan kod svih osoba obolelih od ove bolesti. Pre početka redukcione dijete, posetite nutricionistu. Nagli gubitak kilograma ponekad može imati kontraefekte. Zbog toga je važno da regulišete svoju telesnu težinu, jer višak kilograma dodatno utiče na razvoj gihta.

spanac

Spanać je jedna od namirnica koja se preporučuje osobama sa gihtom

Ako bolujete od gihta trebalo bi da izbegavate masnu i tešku hranu. Izbegavajte većinu vrsta mesa, slatke poslastice i mlečne proizvode. Prestanite i sa gaziranim napicima, kafom i alkoholom, zato što sve ove namirnice sadrže purin koji šteti vašem organizmu. Savetuje se:

  • Sirovo voće i povrće, posebno borovnica i trešnje koje smanjuju upalu zglobova
  • Mleko i jogurt sa niskom količinom masti, jaja i sir su namirnice koje možete jesti, jer i one imaju manje purina u odnosu na mesne proizvode.
  • Treba povećati  dnevni unos tečnosti, zato što voda podstiče izlučivanje mokraćne kiseline.

Hrana mora biti lagana i umerena. Uz savete lekara i redukovanu ishranu, giht se može kontrolisati.

Prirodno lečenje gihta

Giht se može lečiti i prirodnim putem. Upotreba prirodnih lekova u lečenju gihta daje pozitivne rezultate.

Najjednostavniji lek je limunov sok, koji možete praviti i u svom domu. Sadrži vitamin C koji je važan jer pomaže u izbacivanju viška mokraćne kiseline iz tela. Sve šo treba da uradite je da pomešate pola čaše limunovog soka sa običnom vodom. Ovaj napitak se pije tri puta dnevno. Pomorandža, grejpfrut i mandarina su namirnice iz porodice agruma  koji pomažu u lečenju gihta. Seme celera takođe pomaže u izbacivanju viška mokraćne kiseline.

giht - dijeta i prirodno lecenje

Još jedan jednostavni lek koji se preporučuje je zeleni čaj. Njegovi sastojci mogu biti dobro preventivno sredstvo kada su u pitanju upale zglobova.

Jedno od boljih prirodnih lekova jesu trešnje. Neka istraživanja koja su sprovedena u Americi pokazuju da svakodnevno unošenje trešanja može ublažiti simptome ove bolesti. Đumbir je još jedan prirodni lek koji se koristi u lečenju gihta.

Možda najbolji prirodni lek jeste azijski začin, poznat kao indijski šafran. Njegovi antioksidansi sastojci smanjuju bolove koje giht izaziva.