Peršun (Petroselinum crispum) spada među najstarije začine poznate čoveku. Od davnina je u upotrebi ne samo kao začin već i kao vrlo lekovita biljka. Osvežavajući, zeljasti miris ove biljke potiče od eretičnog ulja koje se nalazi u listovima i semenu. Procesom parne destilacije semena peršuna dobija se izuzetno dragoceno eterično ulje sa mnogobrojnim lekovitim osobinama.

Ulje semena peršuna ima antimikrobnu aktivnost, usporava razmnožavanje ali i ubija određene vrste bakterija. Kao prirodan diuretik izbacije višak soli – mokraćnu kiselinu, ureu, višak natrijuma i patološki nakupljene tečnosti u telu (edemi). Zahvaljujući ovoj osobini ulje semena peršuna može da se koristi za sniženje visokog pritiska. Biljni preparati deluju sporo, dubinski pa zato povoljni efekti se ispoljavaju postepeno i bez neželjenih dejstava (što biljne preparate razlikuje od klasičnih lekova koji mogu imati puno neželjenih efekata, kao što je nagli pad pritiska).

Pošto ulje uklanja višak soli iz tela dovodi do olakšanja tegoba koje su vezane za artritis, giht i reumatične promene. Kristali soli koji se nakupljaju u zglobovima, remete normalan dotok krvi, kiseonika i hranjivih materija što posledično dovodi do oštećenje tkiva i osećaja bola. Uklanjanjem viška soli dolazi do značajnog olakšanja tegoba koje su vezane za bolesti zglobova.

persun kao lek

Ulje peršuna pročišćava krv, detoksikuje, izbacuje toksine i osvežava krv. Jača cirkulaciju i zagreva telo. Dovodi do kontrakcije unutrašnjih organa, zaustavlja unutrašnje krvarenje, pojačava peristaltiku creva (deluje laksativno, bez neželjenih efekata), jača srčane kontrakcije, podstiče lučenje želudačnih i crevnih sokova.

Deluje imunosupresivno kod alergijskih stanja i autoimunih bolesti, pa se može koristiti kao pomoć kod stanja prenadraženog imunog sistema. Ulje peršuna jača apetit i osećaj gladi što je korisno kod lečenja anoreksije i neuhranjenosti.

Napomena: ulje semena peršuna ne koriste trudnice, doilje i deca mlađa od 12. godina!

dr Bojana Mandić

ulje persuna