Šta je giht ?

Giht predstavlja upalu zglobova uzrokovanu nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u vezivnom tkivu zglobova, međuzglobnim prostorima, tetivama i hrskavici. Nekada su od njega oboljevali isključivo imućni i bogati ljudi koji su sebi mogli da priušte hranu i piće u izobilju pa je giht u prošlosti bio poznat i pod nazivom „bolest kraljeva“.

Jedan je od najčešćih vrsta artritisa i javlja se obično nakon 40.godine života. 20 puta je češći kod muške populacije, dok se kod žena razvija uglavnom nakon menopauze.

Kako i zašto dolazi do pojave gihta ?

Mokraćnu kiselinu organizam stvara kada razlaže purine, koji se najčešće nalaze u mesu, morskim plodovima, alkoholu, fruktozi, gljivama i nekim vrstama povrća. U normalnom stanju organizma, mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi i eliminiše preko urina. Ako telo povećava proizvodnju mokraćne kiseline ili ako bubrezi ne eliminišu  dovoljno mokraćne kiseline iz tela, njena koncentracija u krvi se povećava.

Simptomi gihta

Giht je oboljenje koje uglavnom zahvata jedan zglob, obično nožni palac, ali može zahvatiti i skočni zglob, zglob kolena, ručni zglob, lakat, ali i celu nogu ili ruku. Upaljeni zglob se lako može prepoznati po otoku, crvenilu, toploti i izraženom bolu. Nekada može biti praćeno povišenom temperaturom i groznicom. Ukoliko oboljenje poprimi hroničan tok karakteriše se stalnim bolovima u zglobovima, ukočenošću, ograničenim pokretima i čvorovima (tofusi) ispod kože u okolini zahvaćenog zgloba ili zglobova.

Faktori koji podstiču pojavu gihta

Pojavu gihta mogu podstaknuti određeni faktori, a u prvim redovima nalazi se nepravilna ishrana, kao i preterano konzumiranje alkohola. Zatim oštećenje bubrega koji mogu otežati eliminaciju mokraćne kiseline iz organizma, upotreba određenih lekova za snižavanje visokog krvnog pritiska i genetski defekti koji uzrokuju hiperprodukciju i zadržavanje mokraćne kiseline.

Korigujte ishranu 

Ukoliko osoba pati od gihta, trebalo bi da izbegava masnu i tešku hranu, proizvode od mesa, masne ribe, slatkiše, punomasne mlečne proizvode,  mahunarke, alkohol kao i gazirane napitke. Savetuje se sirovo voće i povrće, posebno borovnice i trešnje, karfiol, brokoli, šargarepa, nemasni mlečni proizvodi i cele žitarice. Trebalo bi povećati dnevni unos tečnosti, pre svega vodu i čajeve kako bi se podstakla eliminacija mokraćne kiseline.

Ublažite tegobe gihta na prirodan način

Banane su bogate kalijumom i vitaminom C, zbog čega su idealne za sprečavanje raznih zdravstvenih problema. Kada govorimo o gihtu, banane su korisne jer pomažu u razgradnji kristala mokraćne kiseline, koji se talože u krvi i izazivaju jake bolove. Upravo zbog toga se preporučuje svakodnevno konzumiranje banana .

Još jedan bogat izvor vitamina C su upravo višnje. Ukoliko svakog dana pojedete po 20 svežih višanja, uspećete da smanjite nivo mokraćne kiseline u krvi i da ublažite neprijatne simptome uzrokovane gihtom. Pored toga, možete piti i prirodni sok od višanja.

Limunov sok sarži blagotvorne supstance koje mogu pomoći u lečenju guhta. Osim limuna, za giht je efikasno i ostalo citrusno voće, kao na primer pomorandža, grejpfrut i mandarina.

Citrusno voće smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi i ublažava nadutost jer sadrži limunsku kiselinu. Ukoliko vam je jak ukus soka od limuna i drugog citrusnog voća, razblažite ga u čaši vode.