Reumatska oboljenja jesu skup različitih bolesti. Procenjuje se da tri četvrtine stanovnika naše zemlje boluje od nekog oblika ove bolesti.

Reumatska oboljenja napadaju najčešće zglobove, tetive, kosti i mišiće. Sve reumatske bolesti su hronične, progresivne i bole. Javljaju se usled promena u hrskavici. Reumatizam se ne može trajno izlečiti, ali se stanje može ublažiti i poboljšati adekvatnim lečenjem i redukvanom ishranom.

Ne postoji samo jedan, jasan i konkretan uzrok ovih bolesti. Nasledni faktor svakako utiče na javljanje nekog oblika, ali nije presudan. Pored genetske predispozicije, uslovi rada, virusi i bakterije, način ishrane i fizički stres mogu da utiču na nastanak reumatizma.

Simptomi reumatizma:

 • otežano kretanje;
 • bol u mišićima, zglobovima, tetivama;
 • upala;
 • crvenilo i otok na koži.

Bol se javlja na dodir obolelog organa, kod pokreta ili prilikom promene vremena. Reumatska oboljenja nekada mogu potpuno deformisati zglob ili kosti, što dalje vodi do potpune nepokretljivosti.

Vrste reumatskih bolesti:

 • zapaljenska reumatska oboljenja;
 • degenerativne reumatske bolesti;
 • vanzglobni reumatizam;
 • retke reumatske bolesti;
 • reumatski sindromi u drugim bolestima.

U zapaljenske reumatske bolesti spadaju reumatska groznica, reumatoidni artritis, sistemske bolesti vezivnog tkiva kao što je sistemska skleroza. U ovu grupu reumatskih bolesti ulaze i giht i osteoporoza.

Degenerativne reumatske bolesti kičmenog stuba i perifernih zglobova poznate pod nazivom okoštavanje i vanzglobni (mekotkivni) reumatizam se najčešće javljaju, dok se ostale vrste reumatizma javljaju u znatno manjoj meri.

Pomenimo i retke reumatske bolesti i reumatske sindrome u drugim bolestima (u bolestima pluća, krvi, endokrinog, gastrointestinalnog i kardiovaskularnog sistema).

Ono što dodatno pogoršava stanje osobe obolele od neke vrste reumatizma jesu promene u temperaturi, nagle promene atmosferskog pritiska i vlažnosti vazduha. Zato se reumatske bolesti pojavljuju najčešće u jesenjem i zimskom periodu.reuma

Osteoartritis

Ova vrsta oboljenja zahvata kolena, kukove, vrat i donji deo kičme. Hrskavica koja oblaže zglobove se vremenom oštećuje, smanjuje se, a to utiče da se prilikom kretanja povećava trenje kostiju i zglobova.

Reumatoidni artritis

Kod ovog oblika reumatizma, imuni sistem napada svoja tkiva. Prate ga ukočenost i otok. Simptomi ovog oboljenja su i umor, groznica i izrasline (čvorići).

Sistemska skleroza

Sistemska bolest vezivnog tkiva koja dovodi do oštećenja unutrašnjih organa, posebno srca, pluća, bubrega i sistema za varenje. Najčešći uzroci su promene metabolizma, vaskularne promene i promene u imunom sistemu.

Degenerativni vid reumatizma (artroze)

Ova vrsta reumatske bolesti zahvata zglobove šaka, noseće zglobove donjih ekstemiteta i pokretne segmente kičmenog stuba. Može da dovede do funkcionalnih oštećenja na zglobovima kuka ili kolena. Javlja se usled smanjenja zglobne hrskavice. Postepeno se javlja bol, blagi vid ukočenosti, zglob se povećava i može doći i do visokog stepena nepokretnosti.

Reumatizam i lekovi

Kako su reumatska oboljenja hronična i progresivna, zahtevaju lečenje koje traje duži vremenski period. Kombinova terapija je idealna i podrazumeva korišćenje lekova i fizičke – rehabilitacione vežbe. Neophodna je učestala kontrola i praćenje stanja obolele osobe kako bi lečenje bilo adekvatno. Najčešće se koriste nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NAIL lekovi) koji smanjuju bolove i otok. U nekim težim slučajevima, prepisuju se i injekcije. Kod fizičke terapije se koriste svi oblici fizikalnih procedura: elektroterapija, termoterapija, terapija ultrazvukom, laserom ili magnetom. Koji oblik će se prepisati, zavisi od faze oboljenja.

Ishrana kod reumatizma

Arahidonska kiselina je masna kiselina koja prouzrokuje upale i bolove. Unosi se preko hrane i koja podstiče nastanak reumatizma. Zato se preporučuje izbegavanje svih namirnica koje sadrže ovu kiselinu. Pileće i ćureće meso za razliku od svinjskog mesa sadrže upola manje ove kiseline, pa se preporučuje njihovo konzumiranje. Što se tiče drugih namirnica koje ne sadrže ovu masnu kiselinu, to su pre svega voće i povrće i biljna ulja. Orasi i pirinač se takođe nalaze na ovoj listi. Rizik od reume se može smanjiti konzumiranjem svežeg krastavca sa korom.

Krastavac pomaže u borbi sa reumatizmom

Krastavac pomaže u borbi sa reumatizmom

Zbog toga osobe koje pate od reume treba više da koriste ove namirnice, dok bi trebalo da izgbegavaju pasulj, svinjsko i goveđe meso, grašak i iznutrice.

Lečenje reumatizma prirodnim putem

Alternativna medicina je jedan od boljih partnera u borbi protiv reumatskih oboljenja. Prirodni mentol i prirodni kamfor ne samo da ublažavaju bol, već usporavaju zglobne promene i smanjuju upalni proces. Reumatske tegobe se mogu lečiti između ostalog  hajdučkom travom, kantarionom, koprivom i čičkom. A ovo su samo neke od poznatih biljaka koje imaju antireumatsko svojstvo.

Jedna od prirodnih smeša koja se preporučuje kod reumatskih oboljenja je smeša meda i matičnog mleča. Poznato je koliko je med zdrav i neophodan organizmu.

med i maticni mlac protiv reume

Lekovito dejstvo imaju i prirodne obloge i masaža. Obloge se stavljaju na upaljeno mesto i pomažu da se smanji otok i umanji bol. Pomenimo samo neke od njih:

 • krpe natopljene jabukovim sirćetom;
 • sveži listovi kupusa;
 • ren, pomešan sa crnim lukom.

Otok i crvenilo se mogu umanjiti i ukoliko se masiraju uljem od kamilice, maslinovim uljem koje je pomešano sa isitnjenim orahovim listom.

Ulje semena divlje šargarepe korisno kod reumatizma

Pomenimo i ulje semena divlje šargarepe koje ima mnoga lekovita dejstva, a između ostalog korisno je kod reumatizma. Pravi se od semena divlje šargarepe i sadrži vitamin A i karotin.

Jedna od prednosti lečenja reumatizma prirodnim putem je što se prirodni preparati mogu koristiti duži vremenski period, a da pritom ne dovodu do neželjenih posledica.

Kao što smo već rekli, reumatska oboljenja se ne mogu trajno izlečiti, ali se svakako mogu ublažiti i držati pod kontrolom. Promena načina života, pravilna ishrana, adekvatna terapija lekovima, čajevi i preparati bazirani na lekovitom bilju svakako mogu pomoći u tome.