Giht je vrsta artritisa (oboljenje zglobova) koje  nastaje kao posledica taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Mokraćna kiselina se normalno stvara u organizmu kao nus produkt metabolizma purina (koji nastaju iz hrane, metabolizmom nukleinskih kiselina i biološkom sintezom). Kada dođe do povećanja mokraćne kiseline u krvi (hiperurikemije) toliko da bubrezi ne mogu da izbace višak preko urina, kristali mokraćne kiseline počinju da se talože na zglobovima i izazivaju upalu.

Napad gihta je vrlo specifičan – obično počinje noću, kao veoma jak bol u zglobu nožnog palca. Pored bola javlja se otok, crvenilo, toplota, izuzetna osetljivost upaljenog zgloba (i pritisak pokrivača pojačava bol). Akutni napad bola traje 12-24h, a upala zgloba 5-10 dana. Ređe, mogu biti zahvaćeni i drugi zglobovi – koleno, lakat, ručni zglobovi. U 90% javlja se kod muškaraca posle 40. godine života, žene oboljevaju mnogo ređe i to najčešće samo u menopauzi. Posle akutnog napada gihta često se sledeći napad javi u okviru prve godine, a ako se bolest ne tretira na pravi način prelazi u hronični oblik. Tada se javljaju tofusi (kvržice ispod kože u blizini zglobova) koje predstavljaju specifične nakupine kristala morkaćne kiseline na rubu uha, ručnim i nožnim zglobovima, laktu…Ovu fazu prati i pojava izlivanja bele tečnosti iz tofusa, ukočeni i bolni zglobovi, kamenčići u bubrezima. Kod 25% obolelih od gihta javlja se bubrežna insuficijencija (otkazivanje rada bubrega) koja je često uzrok smrtnog ishoda!

giht

 

Uzrok bolesti je nepoznat ali se okrivljuju neki faktori modernog načina života –  alkoholizam, gojaznost, ishrana bogata mesom i morskim plodovima, genetika, lekovi (diuretici, Aspirin), hemoterapija, hronične bolesti bubrega, dehidratacija. Giht često prate i druge bolesti kao što su: visok pritisak, dijabetes, srčane bolesti, gojaznost(metabolički sindrom), bubrežni kamenci.

U terapiji se koriste lekovi koji često imaju mnoga neželjena dejstva – NSAIL (nesteriodni antiinflamatorni lekovi – Indometacin), kortikosteroidi, Kolhicin, a često nemaju pozitivan efekat u zaustavljanju napredovanja bolesti.

Prirodna medicina nudi rešenje – ulje semena divlje šargarepe. Ovo ulje ima veoma moćno dejstvo na pročišćavanje jetre i bubrega od raznih vrsta toksina i soli. Pomaže ne samo kod gihta već i kod drugih vrsta artritisa, edema, bolova u mišićima, psorijaze, ekcema, staračkih pega, suve i oštećenje kože, strija, ožiljaka, žutice, oboljenja jetre, kokošijeg slepila itd.

U akutnom napadu može da se uzima po 10 kapi na svakih 6h, a doza održavanja je 3 do 5 kapi dva puta na dan (ulje se mora razrediti u kafenoj kašičici nekog jestivog ulja ). Ulje semena divlje šargarepe se najčešće pije tri nedelje pa se pravi pauza od mesec dana. Ulje divlje šargarepe olakšava tegobe u smislu otklanjanja upale u zglobu, čisti organizam od nakupina mokraćne kiseline što odlaže i zaustavlja napredovanje bolesti.

Veoma je važno da se promeni i način ishrane. Zabranjuje se unos: mesa (domaćih i divljih životinja), svih vrsta iznutrica i mesnih prerađevina, masne ribe, morskih plodova, graška, pasulja, pečuraka i žitarica. Namirnice koje smeju da se konzumiraju su: sve vrste voća i povrća (bez mahunarki), jaja, dobre masnoće (hladno ceđena biljna ulja), koštunjavo voće i semenke (lešnik, bademi, orasi…), intergralni pirinač, proso, malo belog mesa (piletina i ćuretina).

Veoma je bitno unositi u organizam dovoljno obične vode 2-3L jer se tako ogranizam lakše oslobađa viška soli.

Za pročišćavanje tela od nakupina soli može da se pije i čaj od lovorovog lista. Čaj se pravi na sledeći način: uveče skuvati 300ml vode i jednu kašiku usitnjenog lovorovog lista (kuvati 5minuta u emajliranoj posudi), onda se čaj prespe u termos bocu i ostavi se da stoji do jutra. Ujutru se čaj procedi i pije se tokom celog dana u malim gutljajima. Čaj se pije 3 dana, pa se pravi pauza 7 dana. Kura čišćenja traje dva meseca. Može se desiti da se javi učestalo mokrenje jer se preko urina izbacuje višak soli (to je normalna reakcija na čišćenje organizma). Poboljšanje stanja se oseti već posle desetak dana u smislu povećane pokretljivosti zglobova i smanjenja bolova.

Priroda krije odgovore na sva naša pitanja, da li smo mudri da je slušamo?

                                                                        dr med. Bojana Mandić

promene kod gihta

 

 

 

ulje semena divlje šargarepe