Biljka jojoba (lat. Simmondsia chinenis) raste u pustinjskim krajevima i može da uspe i na temperaturi od 60 stepeni, što joj omogućava koren koji u nekim slučajevima može biti i do 15 metara dubine. Tako je danas najviše ima u pustinjskim područjima Meksika, Arizone i Kalifornije, a ima je i u Australiji i Izraelu. U pitanju je žbunasto drvo koje se uzgaja zbog tečnog voska koji se nalazi u njenim košticama.

Drvo jojobe dostiže visine preko dva metra i krasi ga gusta krošnja. Bobica sa košticom koja je u obliku žira predstavlja plod ove biljke. Ulje, odnosno tečan vosak nalazi se u zreloj koštici. Plodovi jako sporo rastu, nekada je potrebno više od deset godina da bi postali zreli. Poznato je da se lišćem ove biljke hrane određene životinje poput jelena, ovaca i divljih svinja, dok se recimo sitnije životinje kao što su zečevi, veverice i neke vrste ptica hrane njenim plodovima.

Ulje jojobe koristilo se još u vreme starosedeoca Severne Amerike. Indijancima je bilo već tada poznato koliko je ulje jojobe dobro za kosu i kožu. A danas se svrstava u najbolja prirodna sredstva koja vraćaju Vašoj koži i kosi prirodni izgled. Ulje su između ostalog koristili za saniranje rana. Kako je ulje zlatno žućkaste boje, nazivali su ga tečnim zlatom.

Sredinom tridesetih godina prošlog veka, naučnici počinju da se bave ovim uljem. Glavni sastojci su alkohol i zasićene masne kiseline. Prema rečima mnogih naučnika masna tečnost je zapravo vosak (otuda i naziv tečni vosak).

Kako ulje jojobe pomaže koži?

Ulje jojobe danas ima široku upotrebu u kozmetičkoj industriji. I predstavlja sinonim za negu kože. Preporučuje se osobama koje imaju suvu kožu, pate od mitisera i crvenila na nekim delovima kože. A može pomoći i osobama koje imaju problema sa kosom, te žele da joj vrate nekadašnji sjaj i čvrstinu.

Hidrira i osvežava kožu

Sadrži vitamine B i E, hrom, cink i sadrži veliku količinu joda. Upravo jod pruža jojobi antibakterijske i antigljivične osobine. Jojoba ne stvara alergiju jer je njen hemijski sastav postojan i sličan sebumu kože. Jojobino ulje hidrira kožu, vraća joj nekadašnji sjaj i svežinu, hrani je bogatim i neophodnim vitaminima. Korišćenjem ovog ulja koža postaje mekša. Zato se i ubraja u najskuplja, ali i svakako najkvalitetnija ulja koja se primenjuju kod nege kože i kose. Kod suve kože je preporučljivo da se meša sa nekim drugim uljem kao što je recimo ulje od divlje ruže, kako bi rezultati bili što bolji. Ono što ga čini dodatno efektnim pored svih hranljivih i delotvornih sastojaka koje sadrži jeste i način na koji deluje. Prodire duboko u ćelije kože i upija se vrlo brzo, pri čemu ostavlja kožu baršunastom i mekom.

Dobro je protiv crvenila i opekotina

Jojobino ulje se primenjuje i kod lečenja rana, kao i kod opekotina koje nastaju zbog velike izloženosti sunčevim zracima. I to zahvaljujući tome što sadrži prirodni sastojak za zaštitu od sunca. Pored toga, ulje ubrzava metabolizam Vaše kože i ubrzava proces obnavljanja njenih ćelija. Svoju primenu nalazi i kod lečenja akni, mitisera, ali i kod drugih kožnih oboljenja jer ubija bakterije i druge štetne klice.

Nega kose

Ulje jojobe se takođe koristi u losionima, pilinzima, kremama, sapunima i drugim preparatima koji su namenjeni za negu kose. Možete ga dodati u šampon koji već koristite ili direktno na kosu prilikom kupanja. Ako želite da kosi povratite nekadašnji sjaj, ulje jojobe vam može i u tome pomoći.

Istraživanja pokazuju da ulje nije štetno po zdravlje i preporučuje se svim tipovima kože.

Izvori:

http://www.saloninfo.rs/novosti/jojoba-ulje

https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-jojobe/

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/nekretnine-vrt/Ljekovito-bilje-Jojoba/52959

http://www.lekaronline.com/jojobino-ulje-lekovita-svojstva.html

http://www.snagabilja.rs/mocne-biljke/jojoba/

https://www.dr.hauschka.com/hr_HR/riznica-znanja/znanje-o-ljekovitim-biljkama/jojoba/