Lešnik spada u grupu koštunjavog voća i njegovo uzgajanje datira još iz perioda starih Rimljana. Veruje se da vodi poreklo iz Male Azije. Uspeva na plodnim i rastresitim područjima. Lešnik raste u obliku grma, ima listove koji su zaobljeni i duguljasti. Cvetovi se javljaju pre listova i mogu biti muški i ženski. Plodovi se grupišu u grozdove  i imaju omotač koji je smeđe boje i jezgro.

Prema nekim starim verovanjima, ukoliko drvo lešnika bogato rodi, sledila bi duga zima. Zastupljeno je i verovanje da je lešnik plod znanja i mudrosti, pa nije ni čudo što se odavnina koristi u lečenju mnogih bolesti.

Lešnik bogat hranljivim materijama i mineralima

Jezgro ploda lešnika sadrži mnoštvo vitamina i hranljivih materija. Najviše ima vitamina  B i to pre svega B5 i B6, a bogato je i folnom kiselinom. Vitamini koji su deo B grupe su posebno važni, jer pružaju energiju organizmu, poboljšavaju koncentraciju i pozitivno utiču na celokupni nervni sistem. B6 je vitamin, koji se posebno preporučuje trudnicama, kako bi se sprečila pojava depresivnog stanja posle porođaja.

Lešnik sadrži i vitamine A i E koji su dobri za negu kose i kože, dok je vitamin E izuzetno dobar za krvne sudove i pored toga čuva srce. Pored gore pomenutih vitamina, u jezgru lešnika nalaze se i minerali poput cinka, magnezijuma i kalcijuma, a bogato je i omega 3 i 6 masnim kiselinama, koje su dobre za smanjivanje lošeg holesterola. Količina kalijuma koju sadrži, čak je pet posto veća u odnosu na količinu koju sadrže ostala voća. Lešnik je zbog ovog sastava jedan od energetski važnijih namirnica. U Kini se koristi u lečenju potencije.

Poželjno je umereno unošenje lešnika, do 30 grama na dnevnom niovu.

Dnevno i do 30 g lešnika

S obzirom na sastav, lešnik je odlično sredstvo koje povoljno utiče na kompletan kardiovaskularni sistem. Stručnjaci savetuju da se konzumira u svežem stanju. Prema rečima mnogih nutricionista poželjno je umereno unošenje lešnika, do 30 grama na dnevnom niovu. Lešnik je zbog toga odlična zamena masnih grickalica, jer pruža dovoljno energije, a ukoliko se unosi u umerenoj količini ne nabacuje višak kilograma. Ima počasno mesto u kulinarskom svetu. Sastavni je element mnogih slatkih poslastica.

Čaj od lešnika ima istaknuto mesto u narodnoj medicini

Čaj koji se dobija od lešnikove kore ima istaknuto mesto u narodnoj medicini. Od ovog čaja prave se obloge za otvorene rane koje nastaju usled proširenih vena, a pored toga ovaj čajni napitak dobar je i kod lečenja hemoroida i urinarnih infekcija.

Ono što mu pruža dodatni specifičan ukus je visok procenat ulja koji se u njemu nalazi. Ulje čini 60% lešnika.

Ulje lešnika odlično za negu kože

Ceđenjem jezgra lešnika dobija se prirodno ceđeno i hladno ulje lešnika. Odličan preparat za negu kože, kako suve i oštećene, tako i one koja je podložnija aknama. Ulje hidrira kožu, pruža joj tonus i pritom pospešuje regenarciju. Koža ovo ulje jako dobro upija, jer je bogato nezasićenim masnim kiselinama. Nema masnih tragova. Koristi se i kao poseban dodatak losionima i kremama koji su namenjeni za negu kože. Osim toga njegovim nanošenjem koža se zateže, što odmah čini da Vaša koža deluje i zdravije i bolje. Ulje lešnika se koristi i kod masnog tipa kože jer čisti pore, a pored toga sprečava da se sebum zadrži, da nastanu akne i druge infekcije. A koristi se i u aromaterapiji i prilikom masaža.

 

 

Izvori:

http://najzdravijahrana.com/lesnik-za-zdravlje-i-lekovita-svojstva/

https://www.lekovitebiljke.com/voce/lesnik-stiti-srce-i-krvne-sudovehttp://dijetaplus.com/lesnik-lekovitost/

https://www.srbijadanas.com/clanak/lesnik-umesto-leka-19-05-2014

https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-lesnika/

http://www.bastovanstvo.rs/index.php?topic=707.0