0
(0)

Za početak ćemo definisati šta je metabilizam i na koji način funkcioniše: 

Šta je metabolizam? 

Metabolizam je biohemijski proces gde dolazi do modifikacije hemijskih jedinjenja u živim organizmima i ćelijama.

Metabolizam delimo na anabolizam odnosno stvaranje složenih organskih molekula i na katabolizam odnosno razlaganje složenih organskih jedinjenja na proste.

Metabolizam je proces kojim se održava život u ćelijama a odigrava se pod dejstvom enzima.

 

Šta ubrzava metabolizam – kako ubrzati metabolizam i  smršati?

1. Pijte što više tečnosti, najbolje vode

0.5 l vode na dnevnom nivou ubrzava metabolizam za 30%. Studije su pokazale da 2 čaše popijene hladne vode 30 min. pre obroka izazivaju osećaj sitosti pa osoba manje unese hrane u organizam što posledično dovodi do smanjenja telesne težine. Telu je potrebna voda kako bi se uspešno sagorele kalorije. Optimalno je 1.5-2 l vode uneti u organizam na dnevnom nivou. Ako smo samo malo dehidrirani, usporićemo metabolizam. Pored vode mogu se piti i nezaslađeni čajevi i jesti sveže voće i povrće.

2. Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Jedan od najboljih načina da ubrzate metabolizam jeste da konzumirate što više proteina

Telo će sagoreti mnogo više kalorija ako u ishrani koristimo proteine nego da koristimo masti i ugljene hidrate. Najbolje je jesti belo pileće meso, govedinu, jaja, nemasne sireve

Važno je:

-ne preskakati doručak

-večerati do 20h

-ishrana da bude bogata proteinima i vlaknima a oskudna ugljenim hidratima

-redovna fizička aktivnost

 

3. Zamenite kafu čajem

 

4. Potrudite se da imate dovoljno sna i što manje stresa

Osobi koja ima manje od 7 sati sna dnevno, metabolizam se znatno usporava a pritom se povećava osećaj gladi i takve osobe su pod povećanim rizikom od bolesti kao što je npr. dijabetes tip 2. Da se ovo ne bi dešavalo, potrebno je da osoba sebi obezbedi 7-8 sati sna. Takođe, kada se osoba nalazi pod stalnim stresom, povećava se apetit pa se samim tim povećava broj unetih kalorija u organizmu. 

Naše telo stalno troši kalorije, čak i kada mirujemo. Sagorevanje kalorija je brže kod ljudi koji imaju veću mišićnu masu. Svakih 450 gr naših mišića potroši 6 kalorija na dan, radi funkcionalnog održavanja mišića, dok ista količina masnog tkiva potroši samo 2 kalorije dnevno. Brzinu metabolizma možemo povećati jačim treningom odnosno jačom fizičkom aktivnošću.

 

Bazalni metabolizam

Bazalni metabolizam predstavlja najmanju količinu energije koja je neophodna za funkcionisanje organizma koji potpuno miruje u ležećem položaju sa zatvorenim očima. Kod bazalnog metabolizma energija se koristi samo za rad vitalnih organa (srce, pluća, mozak, bubrege, creva, mišiće, reproduktivne organe i kožu). On predstavlja najveći deo ukupnog metabolizma i zavisi od visine, težine, godina, pola, zdravstvenog stanja osobe…Ako se poveća mišićna masa, poveća se bazalni metabolizam. Varira od osobe do osobe, pa kod nekih može biti 1200 kalorija dok kod drugih može ići i do 2500 kalorija. Možemo ga izračunati na više načina. Od veoma komplikovanog gde je osoba u stanju potpunog mirovanja pa do najprostijeg gde telesnu težinu pomnožimo sa 20 kalorija.

 

Kako ubzati metabolizam prirodnim putem?

Američki naučnici su dokazali da esencijalno ulje cimeta ubrzava metabolizam i poboljšava proces sagorevanja masnih ćelija u organizma. U pitanju je cinamaldehid, organska materija koja cimetu daje ukus i miris. Cinamaldehid aktivira termogenezu-metabolički proces stvaranja toplote u telu koji dovodi do sagorevanja kalorija.

Ulje cimeta snižava nivo šećera u krvi tako što dovodi do povećanja nivoa insulina. Insulin povećava transport glukoze u jetru gde dolazi do deponovanja u vidu glikogena. Kada se koncetracija glikogena u jetri poveća dolazi do zaustavljanja dalje sinteze glikogena, i tada sva dodatna glukoza koja ulazi u ćelije jetre postaje raspoloživa za stvaranje masti. Da se ne bi dešavalo da se u organizmu preterano talože masti, potrebno je da postoji izbalansirana ishrana koju u najvećem procentu čine proteini, povrće i voće.

Preporučena dnevna doza Probotanic ulja cimeta je 1-2 kapi koje su razređene u kašičici nekog jestivog ulja (maslinovo, kokosovo, suncokretovo, laneno…)

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!