Ulje štapića cimeta

Pomaže u održavanju normalnih vrednosti lipida i šećera u krvi. Podržava zdravlje kože i sluzokože. Jača cirkulaciju i zagreva telo. Podstiče moždanu aktivnost, otklanja mentalnu napetost i gubitak pamćenja. Registrovan za oralnu primenu.

Ulje štapića cimeta – glavne karakteristike:

  • Pomaže u održavanju normalnih vrednosti lipida i šećera u krvi

  • Podržava zdravlje kože i sluzokože

  • top kvalitet – Pharmaceutical grade

  • 100% čisto i nerazblaženo, bez aditiva i primesa

  • hemijski sastav ispunjava stroge standarde Britanske Farmakopeje (GC/MS)

  • dodatak ishrani

 

Aktivni sastojak : Etarsko ulje štapića cimeta (Cinnamomum zeylanicum)(100%)

Dodatak ishrani

DODATNE INFORMACIJE

Jedan od najomiljenijih zimskih začina, cimet, danas zauzima istaknuto mesto u kulinarskom svetu, kako zbog arome, tako i zbog egzotičnog ukusa. Njegova upotreba spominje se i u Bibliji, među egipatskim, grčkim i rimskim zapisima, dok se u azijskim kulturama već hiljadama godina koristi u medicinske svrhe.

Za sada se znanja o delovanju cimeta zasnivaju na rezultatima in vitro i in vivo istraživanja i iskustvima tradicionalne primene. Dosadašnja ispitivanja su pokazala verovatnu efikasnost u smanjenju post-prandijalne apsorpcije glukoze, stimulaciji preuzimanja glukoze u ćelije, stimulaciji metabolizma glukoze, sintezi glikogena, inhibiciji glukoneogeneze, stimulaciji oslobađanja insulina i veće aktivnosti receptora za insulin.

Danas se cimet najviše proizvodi na svojim postojbinama : Šri Lanka, Madagaskar, Vijetnam, Indija i Kina. Na svetu postoji između 50 i 250 vrsta cimeta, međutim na tržištu su najčešće prisutne dve vrste:

  1. pravi ili cejlonski cimet (lat. Cinnamomum verum ili Cinnamomum zeylanicum)
  2. kasija tzv. kineski cimet (lat. Cinnamomum cassia)

Pravi cimet dolazi sa Šri Lanke (Cejlon) i svetlo žuto-smeđe je boje. Ova vrsta cimeta ima nežniju i slatkastu aromu. Štapići cejlonskog cimeta imaju puno tankih slojeva kore i lako se mogu samleti po čemu se i može razlikovati od kasije.

Kasija, često poznat i kao kineski cimet je vrsta cimeta koja se najčešće nalazi u prodavnicama, oštrije je arome, jačeg ukusa i niže cene. U prehrambenoj industriji je najrašireniji upravo zbog veće otpornosti biljke i lakšeg uzgoja. Štapići kasije su tvrdi sa jednim debljim slojem kore i ne mogu se lako samleti pre nego što se prethodno ne usitne na sitne komadiće.

Aktivna komponenta etarskog ulja obe vrste cimeta je cinamaldehid, koji je u stvari i odgovoran za snižavanje nivoa šećera i lipida u krvi.

Zašto je cejlonski cimet bezbedniji i boljeg kvaliteta ?

Kumarin je hemijsko jedinjenje koje daje miris biljkama i kao takav je prirodni sastojak mnogih biljaka. Ima sladak miris, koji se lako prepoznaje kao miris sveže pokošenog sena. Više kumarina znači jača aroma i ljutina zbog čega se koristio kao pojačivač arome u duvanu i pojedinim alkoholnim pićima do zabrane njegove upotrebe u navedene svrhe.

Kumarin ima jak antikoagulantni, kancerogeni i hepatotoksični efekat. Kasija sadrži kumarin, dok on nije pronađen u cejlonskom cimetu u značajnijim količinima. Upravo zbog toga cejlonski cimet je pogodniji i bezbedniji za ljudsku ishranu, dok je kasija pogodnija kao sirovina u proizvodnji mirisnih sveća, masažnih ulja i sličnih proizvoda.

Reference :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16634838

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22671971

https://pdfs.semanticscholar.org/8706/e1622ac9895e823ef802aeac4c4c448bc19d.pdf

http://veggieprotein.com.br/artigos/banana-canela/2.pdf