Ulje štapića cimeta

Dodatak ishrani

 

Ulje štapića cimeta (lat. Cinnamomum zeylanicum)

  • Pomaže u održavanju normalnih vrednosti lipida i šećera u krvi
  • Podržava zdravlje kože i sluzokože
  • top kvalitet – Pharmaceutical grade
  • 100% čisto i nerazblaženo, bez aditiva i primesa
  • hemijski sastav ispunjava stroge standarde Britanske Farmakopeje (GC/MS)

 

Namena : Pomaže u održavanju normalnih  vrednosti lipida i šećera u krvi. Podržava zdravlje kože i sluzokože.

Aktivni sastojak : Etarsko ulje štapića cimeta (Cinnamomum zeylanicum)(100%)

Način upotrebe :

Oralno : koristi se 1-2 kapi na dan, posle doručka, razređeno u kašičici jestivog ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo, laneno,…)

Preko kože : razrediti 20 kapi ulja štapića cimeta sa 100ml jestivog ulja.

Upozorenja: Proizvod se ne preporučuje trudnicima, dojiljama i deci mlađoj od 18 godina starosti. Proizvod ne treba da uzimaju osobe koje su alergične na cimet ili peru-balzam, u slučajevima groznice nepoznatog porekla, teškog oštećenja jetre, aktivnog čira želuca ili dvanaestopalačnog creva. Potreban je oprez i nadzor lekara pri upotrebi preparata kod osoba koje koriste hipoglikemijske lekove, jer može doći do naglog pada šećera u krvi. Kod pacijenata koji imaju oboljenje jetre, kod alkoholičara i osoba koje koriste paracetamol, preporučuje se izbegavanje oralne primene ulja štapića cimeta. Kod primene na koži, moguće su alergijske reakcije, zbog čega se ne preporučuje kod dece i starijih osoba.

Mogući su neželjeni efekti – povraćanje i dijareja ukoliko se unesu velike količine. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.

Napomene: Pre upotrebe pažljivo pročitati uputstvo. Preparat nije zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu. Čuvati van domašaja dece.

Broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja Republike Srbije : 12480/2018 od 07.05.2018.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

Jedan od najomiljenijih zimskih začina, cimet, danas zauzima istaknuto mesto u kulinarskom svetu, kako zbog arome, tako i zbog egzotičnog ukusa. Njegova upotreba spominje se i u Bibliji, među egipatskim, grčkim i rimskim zapisima, dok se u azijskim kulturama već hiljadama godina koristi u medicinske svrhe.

Za sada se znanja o delovanju cimeta zasnivaju na rezultatima in vitro i in vivo istraživanja i iskustvima tradicionalne primene. Dosadašnja ispitivanja su pokazala verovatnu efikasnost u smanjenju post-prandijalne apsorpcije glukoze, stimulaciji preuzimanja glukoze u ćelije, stimulaciji metabolizma glukoze, sintezi glikogena, inhibiciji glukoneogeneze, stimulaciji oslobađanja insulina i veće aktivnosti receptora za insulin.

Danas se cimet najviše proizvodi na svojim postojbinama : Šri Lanka, Madagaskar, Vijetnam, Indija i Kina. Na svetu postoji između 50 i 250 vrsta cimeta, međutim na tržištu su najčešće prisutne dve vrste:

  1. pravi ili cejlonski cimet (lat. Cinnamomum verum ili Cinnamomum zeylanicum)
  2. kasija tzv. kineski cimet (lat. Cinnamomum cassia)

Pravi cimet dolazi sa Šri Lanke (Cejlon) i svetlo žuto-smeđe je boje. Ova vrsta cimeta ima nežniju i slatkastu aromu. Štapići cejlonskog cimeta imaju puno tankih slojeva kore i lako se mogu samleti po čemu se i može razlikovati od kasije.

Kasija, često poznat i kao kineski cimet je vrsta cimeta koja se najčešće nalazi u prodavnicama, oštrije je arome, jačeg ukusa i niže cene. U prehrambenoj industriji je najrašireniji upravo zbog veće otpornosti biljke i lakšeg uzgoja.  Štapići kasije su tvrdi sa jednim debljim slojem kore i ne mogu se lako samleti pre nego što se prethodno ne usitne na sitne komadiće.

Aktivna komponenta etarskog ulja obe vrste cimeta je cinamaldehid, koji je u stvari i odgovoran za snižavanje nivoa šećera i lipida u krvi.

 Zašto je cejlonski cimet bezbedniji i boljeg kvaliteta ?

Kumarin je hemijsko jedinjenje  koje daje miris biljkama i kao takav je prirodni sastojak mnogih biljaka. Ima sladak miris, koji se lako prepoznaje kao miris sveže pokošenog sena. Više kumarina znači jača aroma i ljutina zbog čega se koristio kao pojačivač arome u duvanu i pojedinim alkoholnim pićima do zabrane njegove upotrebe u navedene svrhe.

Kumarin ima jak antikoagulantni, kancerogeni i hepatotoksični efekat. Kasija sadrži kumarin, dok on nije pronađen u cejlonskom cimetu u značajnijim količinima. Upravo zbog toga cejlonski cimet je pogodniji i bezbedniji za ljudsku ishranu, dok je kasija pogodnija kao sirovina u proizvodnji mirisnih sveća, masažnih ulja i sličnih proizvoda.

 

Reference :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16634838

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22671971

https://pdfs.semanticscholar.org/8706/e1622ac9895e823ef802aeac4c4c448bc19d.pdf

http://veggieprotein.com.br/artigos/banana-canela/2.pdf