Crni kumin se zbog svojih mnogobrojnih pozitivnih efekata na zdravlje smatra panacejom, odnosno lek koji leči sve bolesti.

Koristili su ga i faraoni pre više hiljada godina, a zanimljiv podatak je da su seme crnog kumina pronašli u Tutankamonovoj grobnici. 

Stari Egipćani su crni kumin koristili kao začin ali i u lečenju mnogobrojnih bolesti. Prorok Muhamed je rekao da “leči sve osim smrti”.

Crni kumin (lat. Nigella sativa) je jednogodišnja, zeljasta biljka iz porodice Ranunculaceae, čije poreklo vodi iz jugozapadne Azije. Ova biljka ima nazubljene listove i svetlo plave cvetove, njen plod je čaura u kojoj se nalazi veliki broj semenki koje se koriste u ljudskoj ishrani ili u vidu začina ili za izradu ulja. Raste do 40 cm u visinu.

Iako se crni kumin naširoko upotrebljavao pre više hiljada godina, u jednom momentu je nepravedno bio zapostavljen, ali poslednjih decenija kako ljudi sve više pribegavaju prirodnim lekovima, tako su naučnici sve više počeli da istražuju lekovita svojstva crnog kumina. 

Glavne aktivne supstance crnog kumina su timokinon i nigelon. Timokinon ima antiinflamatorno odnosno protivupalno dejstvo, zatim analgetsko dejstvo-smanjuje bol i snažan je antioksidans, dok nigelon deluje na disajne puteve, širi bronhije i pomaže da se lakše i brže izbaci sekret iz pluća.

Ulje crnog kumina sadrži linolnu, linoleinsku i oleinsku kiselinu, zatim vitamin A, B kompleks, vitamin  C, cink, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, selen.

Na šta sve deluje ulje crnog kumina

Neka od najvažnijih dejstavau su:

 • Antimikrobno – deluje na viruse, bakterije i gljivice . Dobro je poznato da ulje crnog kumina deluje na Helikobakteriju koja ako se nađe u želucu čoveka stvara velike probleme poput bola, nadutosti, mučnine, povraćanja i posledično gubitka telesne težine. Studiju o tome možete pročitati na                                    

    Pročitajte i: Dokazano dejstvo Nigelle sative (Crnog kumina) u eliminaciji Helicobacter pylori

 • Antiinflamatorno – smiruje upalne procese u organizmu i na koži. Uzimanjem ulja crnog kumina na prazan želudac dolazi do oblaganja želudačne sluznice i smirivanja upalnog procesa, tako da se ulje crnog kumina dobro pokazalo i kod gastritisa i kod ekcema                                                                                                                                                            
 • Antidijabetičko – pomaže u regulaciji šećera u krvi                                                                                                     
 • Antihipertenzivno – pomaže u regulaciji krvnog pritiska na taj način što blago relaksira arterijske krvne sudove i snižava krvni pritisak             

Pročitajte i Ulje crnog kumina, posle 20 godina pritisak stabilan na 125/80 mmHg                               

 • Antialergijsko – pomaže u borbi protiv alergena, deluje kao prirodan antihistaminik
   Terapija alergija i astme korišćenjem crnog kumina.    
 • Antitumorno – dokazano je da ulje crnog kumina tačnije njegova aktivna supstanca timokinon onemogućava dalji rast i širenje tumorskih ćelija jer može da izazove programiranu ćelijsku smrt tumora debelog creva.

          Kompletne rezultate istraživanja možete pogledati na:

 • Analgetičko – dovodi do smanjenja bola     
 • Antioksidativno – usporava aktivnost slobodnih radikala  
 • Digestivno – stimuliše varenje, otklanja nadutost
 • Diuretičko – pomaže u izbacivanju viška tečnosti iz organizma, na taj način dovodi do smanjenja povišenog krvnog pritiska       
 • Laksativno – reguliše rad creva, pomaže kod zatvora i tvrde stolice
 • Bronhodilatatorno – pomaže u širenju bronhija 
 • Hepatoprotektivno i renoprotektivno – pomaže pravilnom funkcionisanju jetre i bubrega 
 • Prirodni imunomodulator – učestvuje u stimulisanju imunog odgovora                                                                           

Da bi se zadržale sve lekovite supstance iz semena crnog kumina, ono se mora cediti na temperaturi nižoj od 42,7 stepeni.

Upravo je na taj način dobijeno Probotanic ulje crnog kumina koje se može piti i lokalno aplikovati na kožu.

 

Kako se upotrebljava ulje crnog kumina

S obzirom na to da je hladno ceđeno ulje u pitanju, nije potrebno da se meša sa nekim drugim uljem. Mogu ga piti odrasli i deca od navršene treće godine života. Odrasli ga piju 3×1 kašičicu na dan 15 minuta pre obroka, a deca pola kašičice 2x dnevno. 

Za Helikobakteriju preporučuje se kombinacija ulja crnog kumina i to 3×1 kašičicu na dan, pre obroka 3 meseca u kontinuitetu i Origano strong kapsula, 3×1 na dan, posle obroka, 20 dana.

U borbi protiv sezonskih alergija preporučuje se da se ulje crnog kumina počne piti mesec dana pre početka pojave alergena i nastaviti sve vreme trajanja alergena  i to 3×1 kašičicu na dan, pre obroka.

Kod osoba koje imaju neki malignitet preporučuje se 3×1 supena kašika na dan.

Kod ekcema mala količina ulja crnog kumina se aplikuje na čistu i vlažnu kožu, utrlja se lagano i pusti da koža upije. Ako ostane, višak ulja se ukloni papirnom maramicom.