5
(2)

Grožđe spada u prva kultivisana voća. Koliko je grožđe dobro po zdravlje ljudi, govori i podatak da su još u starom veku Rimljani znali za njegove medicinske i hranljive vrednosti. A posebnu pažnju privlače semenke grožđa koje blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje. Zato ne treba da iznenađuje podatak da je stopa kardiovaskularnih oboljenja u Francuskoj znatno niža, jer Francuzi imaju razvijenu tradiciju da svakodnevno uzimaju malo vina.

Upravo u ekstraktu semenki ovog voća smeštene su materije koje štite krvne sudove, sprečavaju pojavu proširenih vena i smanjuju rizik od infarkta. Smatra se da je ekstrakt semena ovog voća i do pedeset puta jači antioksidans od vitamina C koji spada u jače antioksidante. Tokom procesa hlađenja sirovih semenki grožđa dobija se nerafinisano, hladno seđeno ulje koštica grožđa. Ulje zadržava sve hranljive sastojke semenki, a posebno esencijalne masne kiseline. Svetlije je boje, ima blaži ukus, a pored esencijalnih masnih kiselina, izvor je vitamina E. Zahvaljujući velikim količinama ovog vitamina, sprečava bilo koju promenu membrana ćelije. Pored toga ulje je i odličan antioksidans jer sadrži polifenole i flavonoide koji su bogati antioksidativnim elementima. Ulje koštica grožđa može blagotvorno deloviti i kod oboljenja kao što su astma i alergije. Njegovom upotrebom može se smanjiti pojava krvnih ugrušaka, nivo lošeg holesterola, a preporučuje se i osobama koje pate od dijabetesa.

Ulje koštica grožđa za spoljašnju upotrebu

Ulje koštica grožđa danas ima široku primenu, a zauzima istaknuto mesto i u kozmetičkoj industriji. Poznato je da se ovo ulje koristi za toniranje kože lica, njeno podmlađivanje i zatezanje. Nanošenjem ovog ulja odlaže se starenje kože koje se javlja delovanjem slobodnih radikala a koža postaje glatka i elastičnija.Posebno se savetuje primena ovog ulja za predeo oko očiju. Nanošenjem ulja koštica grožđa,  koža se štiti od Sunca i štetnog zračenja. Ovo hladno ceđeno ulje može pomoći  i kod drugih kožnih oboljenja poput dermatitisa, akni i ekcema, jer sadrži i linoleinsku kiselinu koja ima važnu ulogu u nezi kože. Ulje se lako apsorbuje te svoju primenu ima i za ublažavanje opekotina i rana na koži, a pokazalo se i kao odlično prirodno sredstvo za eliminisanje strija i bora. U kombinaciji sa drugim uljima, koristi se kao masažno ulje, jer ima tu sposobnost da klizi, a poseduje i hidratantna svojstva.

Ulje koštica grožđa dobro i za negu kose

Ulje koštica grožđa pomaže i kod nege kose. Danas je sastavni deo mnogih losiona, krema, šampona i drugih preparata koji su namenjeni kosi. Ovo ulje pokazalo je mnogo pozitivnih efekata kada je reč o nezi kose. Ulje se može koristiti za rast kose, protiv opadanja ili pak za obnovu već oštećenih vlasi. Ovo nerafinisano ulje može se koristiti samostalno, a može u kombinaciji i sa drugim preparatima. Korišćenjem ulja koštica grožđa, kosa će postati zdravija  i vratiće joj se nekadašnji sjaj i mekoća.

Izvori:

https://www.granum.rs/hladno-cedena-i-devicanska-ulja/ulje-semena-grozda?sku=301110001

http://dijetaplus.com/ulje-od-kostica-grozda-html/

https://www.probotanic.com/proizvod/ulje-od-kostica-grozdja/

http://markojovasevic.rs/2014/12/18/ulje-od-semenki-grozda/

http://prirodnilek.com/seme-grozdja/https://www.granum.rs/lekovita-ulja-i-kapsule/ekstrakt-semena-grozda?sku=306112611

http://superzena.b92.net/zdravlje-zene.php?yyyy=2015&mm=08&nav_id=1025876

https://www.granum.rs/hladno-cedena-i-devicanska-ulja/ulje-semena-grozda?sku=301110001

http://dijetaplus.com/ulje-od-kostica-grozda-html/

 

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 2

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!