Kako odrediti pojam nesanica?

Često čujemo od drugih ili sami tvrdimo da smo neispavani. Sama reč nesanica se isuviše često neadekvatno upotrebljava.

Iz tog razloga stručnjaci primenjuju pravilo 30-30, da bi utvrdili ko se zaista suočava sa nesanicom. Pravilo glasi ovako: ako je potrebno više od trideset minuta da se zaspi ili ste budni trideset ili više minuta u toku noći najmanje tri puta nedeljno, reč je o nesanici.

san

Zašto je san važan?

San omogućava organizmu da se oporavi od dnevnih događaja i da se pripremi za predstojeće napore.

San regulišu dva sistema. Jedan je homeostat sna, koji funkcioniše kao poriv koji se povećava tokom budnog stanja, a smanjuje tokom spavanja . Ne zavisi samo od toga koliko smo budni, već i od aktivnosti tokom tog perioda. Drugi sistem povezan je sa životnim ciklusom od 24 sata, tj. biološkim satom i vezan je za cikličnu smenu dana i noći.

Smatra se da svaka vrsta, uključujući i čoveka, ima na raspolaganju kvantum energije. Kod čoveka on se potroši za 17 sati, što znači da za spavanje ostaje 7 sati. San je vezan za noć i većina biljnog i životinjskog sveta spava noću. Spavanje podrazumeva period u toku kog se ne reaguje na unutrašnje i spoljašnje draži.

Problem sa spavanjem u najvećoj meri je posledica modernog načina života. U jednom istraživanju rađenom 2008. godine u Americi, gotovo 40% ispitanika je izjavilo da spava kraće nego u prethodnih 5 godina, a 60% tvrdi da ima problem sa spavanjem.

nesanicaKoje su posledice nesanice?

Ako traje duže vremena, nedostatak sna dovodi do razdražljivosti, glavobolje kao i bolova u mišićima. Takođe, rezultat su i oslabljena koncentracija i mentalna iscrpljenost, koje kao posledice nedostatka sna umanjuju sposobnost kritičkog razmišljanja, rešavanja svakodnevnih problema, čime se vidno narušava kvalitet života.

Nedostatak sna najviše utiče na naše raspoloženje, pa takvi dugotrajni, hronični poremećaji mogu biti jedan od uzroka nastanka depresije.

Zašto je aromaterapija dobra protiv nesanice?

Upotreba eteričnih ulja može blagotvorno delovati na problem sa spavanjem, uz napomenu da ne rešava uzrok nesanice.

Eterična ulja deluju na ljudski organizam na dva načina načina.

Prvi je preko čula mirisa a drugi preko krvotoka. Nervne ćelije (receptori), prisutne u nosnoj šupljini, šalju svoje signale u evolucijski najstariji deo mozga. Taj deo mozga odgovoran je za osećaje, pamćenje, intuiciju, nagone i odgovor na stres. Stoga je sasvim razumljivo kako mirisi mogu podstaći emocije i uticati na raspoloženje, koje je promenjeno ukoliko nedovoljno spavamo.

Koja eterična ulja deluju protiv nesanice

Mnoga ulja deluju blagotvorno u slučaju nesanice, pa ćemo pomenuti neka od njih.

Ulje ruzmarina ublažava bolove i otklanja anksioznost. Ulje tamjana opušta i usporava disanje, a ulje lavande je jedno od ulja koje se najčešće upotrebljava u ove svrhe jer ima antidepresivno svojstvo i takođe ublažava bolove. Ulje žalfije blagotvorno deluje na stres i depresiju.

Osim pomenutih još se upotrebljavaju i ulje eukaliptusa, ylang-ylang-a i slatke pomorandže.

Bitno je naglasiti da pred spavanje treba izbegavati ulja koja imaju stimulatorno dejstvo, poput ulja peperminta.

Ulja, osim što se mogu uzimati oralno (ne sva), mogu se ukapavati u aroma lampe, difuzere, a u toku zimskih dana i u posude na radijatorima, koje služe za ovlaživanje vazduha. Ona se mogu i dodavati u tople kupke pred spavanje, jer i snižavanje telesne temperature posle kupki pomaže da lakše zaspimo.

ruzmarin

Eterična ulja mogu biti od velike pomoći u slučaju nesanice, ali potrebno je i pronaći uzrok iste i otkloniti ga kako ne bi postala hronična i ugrozila zdravlje i funkcionisanje organizma.

 

dr Milica Šolak