Ulje divlje (muskatne) žalfije

Za spoljašnju upotrebu

 

Etarsko ulje divlje (muskatne) žalfije dobijeno je parnom destilacijom listova i cvetnih vrhova divlje žalfije (Salvia sclarea).

 

  • Protiv unutrašnjeg nemira, nervoze i nesanice
  • Poboljšava raspoloženje, vraća osećaj zadovoljstva i opušta
  • Deluje analgetski i relaksantno na mišiće
  • Podstiče cirkulaciju i rast nove kose, smanjuje perut

 

Spoljašnja upotreba : za masažu (bolni mišići, zgobovi, relax) u 100ml jestivog ulja dodati 30-50 kapi ulja divlje žalfije.  

Za opuštajuću kupku  :  u 100g morske soli dodati  10 kapi ulja divlje žalfije pa dodati u toplu kupku.

Za negu kose : u jednu kašiku maslinovog ulja dodati  3-4 kapi eteričnog ulja žalfije i masirati teme glave ovom mešavinom dva puta nedeljno, a potom isprati blagim biljnim šamponom.

Za suvu inhalaciju : jednu kap ulja žalfije staviti na papirnu maramicu pa udisati miris par minuta.

Za vlažnu inhalaciju : u pola litra vruće vode dodati 2-3 kapi ulja divlje žalfije pa udisati lekovito isparenje 3-5 minuta.

Mere opreza : Ne savetuje se kod trudnica, dojilja, dece, kod osoba koje boluju od epilepsije i šizofrenije (jak miris može da isprovocira napad).

Korišćenje alkohola i ulja žalfije pojačava sedativno dejstvo alkohola.

 

DODATNE INFORMACIJE

Žalfija je jedna od najsnažnijih lekovitih eteričnih ulja jer poseduje antiinflamatorne, antiseptične, antimikotične, antidepresivne i spazmolitičke osobine.Takođe je neurotonik i sedativ sa svojim umirujućim komponentama. Ulje žalfije dobija se parnom destilacijom iz latica i lišća biljke Salvia sclarea iz familije Labiatae u narodu poznate kao Clary – što znači čisto kao oko. Providno do sivkasto žuto, esencijalno ulje žalfije ima slatkast, koštunjav miris. Poreklom je sa severa Mediterana, mada je ima i u područjima severne Afrike i centralne Azije.

Najveća doborobit ovog ulja leži u njegovoj sposobnosti da umiri i popravi raspoloženje. Na potpuno prirodan način eterično ulje žalfije ublažava osećaj stresa i anksioznosti. Smanjuje nivo kortizola i ima antidepresivno dejstvo pri čemu vraća osećaj zadovoljstva.

Takođe je spazmolitik pri čemu relaksira mišiće i otklanja bolne grčeve i glavobolju. Jedna zanimljiva studija na Oksford Bruks Univerzitetu u Velikoj Britaniji analizirala je uticaj aromaterapije na žene koje se porađaju. Studija je trajala osam godina i učestvovalo je oko 8 000 žena. Dokazi iz ove studije ukazuju na to da aromaterapija može biti efikasna u smanjenju anksioznosti, straha i bola i tokom porođaja. Od 10 eteričnih ulja koja su korišćena tokom porođaja, ulja žalfije i kamilice su bila najefikasnija u ublažavanju bola.

Reference:

pdf icon probotanic

 

 

Ulje divlje žalfije – hemijski sastav, aktivne supstance, rezultati istraživanja, medicinska upotreba

Sadržaj Omega 3 masnih kiselina u ulju divlje žalfije

Hemijski sastav i protivgljivično dejstvo ulja divlje žalfije