Dijareja ili proliv je najčešći akutni i čest klinički sindrom, infektivne prirode. Definiše se kao promena stolice usled povećanja tečnosti u njoj, pri čemu stolica postaje učestala ili vodenasta.

Simptomi dijareje mogu biti lakši i teški. U lakše spadaju:

 • bol u stomaku koji prate grčevi u stomaku;
 • osećaj nadutosti;
 • mučnina;
 • gorušica;
 • glavobolja i suva usta kao posledica dehidratacije.

Teški simptomi su:

 • krv i sluz u stolici;
 • gubitak težine, jer se smanjuje apetit;
 • groznica i povećana temperatura.

Dijareja kod dece i odraslih nije bolest. Pojava dijareje je znak da postoji neki zdravstveni problem. Javlja se u dva oblika. Može biti akutna, koja kratko traje i ne ostavlja posledice i može biti hronična koja traje i do nekoliko meseci. U tom slučaju se preporučuje da poseta lekaru kako bi se prepisala adekvatna terapija, zato što je hronični oblik dijareje ozbiljniji i ukazuje da u organizmu postoji i neki drugi problem. Hronični oblik dijareje može da se pojavi i nakon nekog operacijskog zahvata ili unosa velike količine antibiotika i laksativnih sredstava.

Dijarealni sindorm je u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju jedan od najučestalijih uzroka smrti posebno kod dece predškoloskog uzroka.

Najčešći uzroci dijareje su:

 • stomačni virus;
 • bakterijska infekcija;
 • nesvarljive namernice;
 • alergija na pojedinu hranu;
 • reakcija na lek;
 • alkoholna pića;
 • hronična oboljenja organa za varenje (gastris, kolitis);
 • poremećaj metabolizma;
 • strah;
 • svakodnevni stres i nervoza.

Najzastupljeniji uzrok jesu virusi koji se javljaju i prilikom putovanja („putnička dijareja“). Ova vrsta dijareje traje samo na početku dok se crevna flora ne normalizijuje i prilagodi novim uslovima.

U poslednjih nekoliko godina proliv na nervnoj bazi je sve prisutniji, s obzirom na to se živi sve užurbanijim i stresnijim životom.

Kako bi se dijareja na vreme sprečila treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Iako deluje kao nešto što se govori isključivo samo deci, pranje ruku jeste ključna stvar, jer se upravo preko ruku najlakše prenose bakterije i virusi koji su najzastupljeniji uzroci dijareje. Pravilna ishrana smanjuje mogućnost pojave dijareje. Negazirana mineralna voda je još jedan dobar partner u borbi protiv dijareje.

Lečenje dijareje

Odmor, dijeta, adekvatna nadoknada tečnosti i soli, unošenje probiotika su osnova u lečenju kada je reč o akutnoj dijareji. Ukoliko se boluje od hronične dijareje gde je utvrđen uzrok nastajanja, u lečenju se uključuju i lekovi uz nadzor lekara.

Rehidratacija je veoma važna i sprovodi se u zavisnosti od količene izgubljene tečnosti. Sprovodi se specijalnim rastvorima za oralnu rehidrataciju. Savetuje se izbegavanje klasične vode, a preporučuju se čajevi, supe, gusti sokovi i mineralna voda ili voda sa limunom. Treba izbegavati mleko, jer se teško vari pa može nadražiti crevnu floru.

supa

Pravina ishrana osnova lečenja dijareje

Pravilna ishrana je važan partner u borbi protiv dijareje. Hrana bi trebalo da sadrži manje vlakana. Masna i slatka hrana, kafa i mleko se tokom lečenja dijareje potpuno izbacuju iz ishrane. A i kada se stolica stabilizuje ove namirnice ne bi trebalo konzumirati, posebno masnu hranu koja izaziva i mnoge druge zdravstvene probleme.

Čajevi i jogurt u umrenim količinama se preporučuju na početku, a dvopek, tost i slane štapiće bi trebalo postepeno uključivati u ishranu.

Kuvani pirinač, banane, barena jaja, hleb su neke od namirnica koje bi trebalo da se konzumiraju, jer neće dodatno nadražiti stomak, dok krompir, pasulj, grašak i sveže voće treba ukloniti sa menija na neko vreme, bar dok se organizam ne oporavi u potunosti. Banane sadrže kalijum koji se često gubi u velikim količinama zbog proliva, pa su dobre da se povrati izgubljena količina kalijuma. Pire od jabuke je još jedan saveznik u borbi protiv dijareje koji vraća izgubljenu energiju. Od mesa se preporučuje piletina bez kožice.

Kada se u lečenju dijareje uključuju antibiotici?

Ukoliko je u pitanju hronični oblik dijareje potrebno je potražiti pomoć lekara. Najčešće se prepisuju antibiotici, ali treba voditi računa, jer velika količina antibiotika  može  izazvati bumerang efekat i pogoršati i dodatno iritirati crevnu floru. Zato se antibiotici ne uzimaju na svoju ruku, već samo u dogovoru sa lekarom.

Prirodnim lečenjem protiv dijareje

Pored antibiotika dijareja se može lečiti i prirodnim putem. Ono što treba da se zna kod uzimanja čajeva protiv proliva je da se uzimaju četiri dana i da je obavezno korigovanje ishrane kako bi se ostvario efekat.

Dobar lek je smeša iseckanih listova jagoda i listova kupine koji se prelivaju litrom ključale vode. Ova smeša se pije u toku dana. Poznati narodni lek protiv proliva je i smeša koja se pravi od nane, kupine i cveta hajdučke trave.

Dijareja se kod odraslih može lečiti i prirodnim lekom koji sadrži cvet i list majčine dušice, list ranjenika i virka. Još jedna mešavina kojom se može zaustaviti dijareja i stomačne tegobe je mešavina iseckanog troskota, cveta zove i lista kupine. Stari recept koji se efikasno utiče protiv dijareje je kafa sa limunom.

Dijareja je danas česta, prema rečima lekara javlja se kod skoro svake osobe dva ili tri puta godišnje. Ukoliko se pridržavate pravilne ishrane, vodite računa o higijeni i izbegavate stres veće su šanse da vas dijareja zaobiđe.