Ešerihija koli jeste vrsta bakterije koja konstantno obitava u ljudskim i životinjskim crevima gde omogućava proizvodnju vitamina K, učestvuje u procesu varenja i brani želudac od opasnijih bakterija. Manje je poznato da se koristi i u genetičkom inženjeringu za proizvodnju supstanci kao što su proteini, insulin, aminokiseline i druge. Ime je dobila po pedijatru i naučniku, Teodoru Ešerihiju koji je zaslužan za njeno otkriće.

bakterija-eserihija-koli

Ešerihija koli ima i „drugu stranu medalje“. Kada se ona namnoži i dospe do urinarnog trakta odnosno organa za mokrenje izazvaće urinarne infekcije čije lečenje nije nimalo jednostavno. Pored toga ova bakterija je i uzročnik:

  • crevnih infekcija,
  • meningitisa,
  • sepse  i
  • zapaljenje pluća.

Kako se prenosi ešerihija koli?

Razmnožavanje ešerihije koli i opasnost od urinarnih infekcija pojačavaju se kada je imuni sistem oslabljen.

Jedan od načina prenošenja ešerihije koli u mokraćne organe jeste putem seksualnih odnosa, posebno kod onih parova koji upražnjavaju analni seks. Stoga je higijena genitalnih organa vrlo važna. Urinarne infekcije izazvane pomenutom bakterijom češće se javljaju kod osoba ženskog pola kojima se kao preventiva savetuje mokrenje nakon odnosa kako bi iz organizma izbacile potencijalno prisutnu bakteriju.

Do urinarnih infekcija ne mora doći samo putem seksualnih odnosa, već i kada se o higijeni genitalija ne vodi dovoljno računa. Ešerihija koli prenosi se i preko nedovoljno opranog voća i povrća, prljavih ruku i zagađene vode. Preventivan unos dovoljne količine tečnosti (dva litra na dan jeste doza koju savetuju svi doktori) omogućiće hidrataciju mokraćnih kanala i sprečiti namnožavanje bakterije.

Simptomi infekcija uzrokovanih bakterijom ešerihija koli

Malaksalost, drhtavica i povišena temperatura prvi su simptomi koji ukazuju na nastanjivanje ešerihije koli u mokraći. Međutim, ovi simptomi često znaju da izostanu. U zavisnosti od količine bakterija koje se nalaze u mokraćnim organima razlikuju se i simptomi urinarnih infekcija.

eserihija-koli-simptomiBakterije ove vrste prvo se razmnožavaju u mokraćnoj cevi i dovode do njene upale – uretritisa. Naredna stanica koju napadaju i čiju upalu (cistitis) izazivaju jeste mokraćna bešika. Učestalo mokrenje koje prate bolovi i peckanje, specifičan miris mokraće, mutna boja i pojava krvi unutar nje jasan su simptom cistitisa. Sa jedne strane potreba za mokrenjem, a sa druge prazna bešika takođe su znak da se ešerihija koli odomaćila u mokraćnoj bešici. Ukoliko se u ovoj fazi infekcije ne reaguje, ona se dalje širi na bubrege. Visoka temperatura, mučnine i povraćanje, osećaj malaksalosti i bolovi u slabinskom delu ukazaće na infekciju organa za izlučivanje (pijelonefritis).

Povraćanje, visoka temperatura, proliv, umor, malaksalost i dehidratacija organizma su simptomi crevnih infekcija uzrokovanih ešerihijom koli. Vodenasta, retka stolica žuto zelene boje sa sluzi takođe je znak koji ukazuje na postojanje crevne infekcije.

Ukoliko prepoznajete neke od navedenih simptoma urinarnih infekcija javite se doktoru kako bi se one na vreme otkrile i kako bi se lečenje započelo što ranije. To posebno važi za trudnice jer ešerihija koli u trudnoći može da izazove ozbiljne posledice kako za majku, tako i za plod.

Preventiva – „bolje sprečiti nego lečiti“

Kada je u pitanju ešerihija koli i infekcije koje izaziva, najbolja preventiva jeste higijena. Pre svega, higijena genitalija i lična higijena. Pranje ruku, ali i detaljno pranje namirnica poput voća i povrća mogu sprečiti unošenje ešerihije koli u organizam.

Infekciju uzrokovanu ovom bakterijom mogu da dobiju i vrlo mala deca, takoreći bebe, kao posledicu loše higijene. Infekcije su češće kod ženske dece. Kako bi se one sprečile deci treba redovno menjati pelene. Takođe, važno je da se genitalne regije kod dece brišu od napred prema pozadi, nikako obrnuto.

Lečenje ešerihije koli

Lečenje infekcija izazvanih bakterijom ešerihija koli uopšte nije jednostavno. Leči se pomoću antibiotika, pri čemu se obavezno radi antibiogram kako bi se odredila osetljivost bakterije na pojedine antibiotike te prepisao onaj odgovarajući. Problem kod lečenja ovakvih infekcija jeste i sposobnost ešerihije da mutira i da se adaptira što joj omogućava da brzo postane otporna na medikamente.

Ulje od divljeg origana dokazano veoma efikasno uništava ešerihiju koli. Osim ulja, preporučuje se dnevni unos velike količine origano čaja.

Čaj od đumbira odličan je za jačanje imunog sistema pa samim tim i u borbu protiv uporne ešerihije koli. Preporučuje se i žvakanje njegovog korena.

Čajevi od uve, listova breze, brusnice, hajdučke trave, peršuna, bosiljka, rastavića i kukuruzne svile takođe se u narodnoj medicini pominju kao potencijalni saveznici u lečenju ešerihije koli.

Ishrana i ešerihija koli

Iako se ešerihija koli leči antibioticima i prirodnim čajevima, to nije dovoljno. U borbi protiv naporne bakterije potrebno je voditi računa o ishrani. Njeno namnožavanje povećava se kada je kiselost organizma pojačana. Zato je neophodno izbegavati hranu koja tu kiselost pojačava – masnu hranu, hranu poput slatkiša, grickalica i gaziranih napitaka. Konzumiranje kofeinskih napitaka, alkoholnih pića i cigareta loša su ideja dok ste „u ringu“ rame uz rame sa ešerihijom koli.

Savetuje se izbegavanje namirnica bogatih vitaminom C budući da one povećavaju kiselost mokraće. Ovaj savet ne važi kada su u pitanju citrusi (limun, pomorandža) zato što ih želudac u procesu varenja čini alkalnim.

Unošenje namirnica koje ojačavaju imunitet (poput belog luka i propolisa) igraju važnu ulogu u borbi protiv ove bakterije. Namirnice bogate biljnim vlaknima Vaš su saigrač, kao i one bogate vitaminom A poput šargarepe i drugog povrća.