4.6
(20)

Infekcije urinarnog trakta su jedne od najčešćih bakterijskih infekcija kod ljudi. Urinarne infekcije bilo da su nastale u bolničkim ili vanbolničkim uslovima, češće se javljaju kod žena i to prvenstveno kod mlađih nego kod muškaraca jer je kod žena kratka i prava mokraćna cev. Infekcija se veoma retko javlja kod muškaraca mlađih od 50 godina.

Kod starijih muškaraca i trudnica češće su asimptomatske urinarne infekcije. U najvećem broju slučajeva (preko 80%) akutnu urinarnu infekciju izaziva Ešerihija koli, a nakon nje Proteus, Klebsijela i Enterobakter. Sve ove bakterije predstavljaju normalnu crevnu floru, a kada se nađu u mokraćnim putevima izazivaju infekciju. Bakterije u mokraćnu bešiku dospevaju preko mokraćne cevi i uglavnom budu eliminisane mokrenjem tako da ne dolazi do infekcije. Takođe, sastav same urina ima antibakterijska svojstva.

 

Bakterije u urinu-simptomi 

Za urinarne infekcije karakteristično je:

-često mokrenje

-nagon za mokrenjem noću

-jak miris urina

-bolovi u donjem delu leđa

-zamućena boja urina

-peckanje prilikom mokrenja 

 

Kako se utvrđuje bakterijska infekcija u urinu

Infekcija se potvrđuje analizom urina sa sedimentom i urinokulturom. Uzima se prvi, jutarnji, srednji mlaz nakon obavljene toalete. Da bi se dijagnostikovala bakterijska infekcija u urinu , u urinu mora biti prisutno više od 5 eritrocita, više od 10 leukocita i dosta bakterija (više od 100 000 u 1 ml srednjeg mlaza, jer se do 100  000 smatra kontaminacijom).

 

Bakterije u urinu u trudnoći

Trudnoća je stanje koje pogoduje nastanku urinarnih infekcija jer hormon progesteron relaksira mokraćne puteve pa je usporen protok mokraće a i kako raste fetus, tako se širi i materica koja pritiska mokraćne puteve.

Češće odlaženje u toalet u toku prva tri i poslednja tri meseca trudnoće, smatraju se fiziološkim, ali nekad mogu ukazati i na urinarnu infekciju, ako se pri mokrenju oseti peckanje, ako postoji bol ili krv u urinu. Tada je potrebno da se trudnica javi svom ginekologu. I u tim slučajevima, kod trudnica glavni uzročnik bakterije u urinu u trudnoći u čak 90% slučajeva je Ešerihija koli. 

 

Da li bakterije u urinu utiču na trudnoću? 

Pošto može dovesti do ozbiljnih posledica kao što su oštećenje bubrega, ploda ili prevremeni porođaj, potrebno je hitno lečiti infekciju lekovima propisanim od strane lekara. Kod određenog broja trudnica može se desiti da postoje bakterije u urinu koje ne daju nikakve simptome. Zbog toga je neophodno češće davati urin na analizu.

 

Bakterije u urinu kod dece

U dečjem uzrastu infekcije urinarnog trakta su česte i nalaze se na 2. mestu odmah nakon infekcija respiratornog trakta. I kod dece kao i kod odraslih osoba, uzročnici urinarnih bakterijskih infekcija su pre svih Ešerihija koli, a zatim Proteus, Klebsijela i Enterobakter. Urinarne infekcije su češće kod devojčica zbog kratke i prave uretre a takođe su češće i kod dece koja imaju neku anomaliju urinarnog trakta.

Infekcija urinarnog trakta kod dece do 3. godina života može da da niz različitih simptoma, tako da urin treba dati na analizu uvek kada dete ima povišenu telesnu temperaturu, kada je razdražljivo i plačljivo, kada odbija da jede, pospano je, kada postoje promene u mirisu i boji urina. Kod dece od 3. do 5. godine života treba posumnjati na urinarnu infekciju kada imaju proliv ili povraćanje, dok kod dece starije od 5 godina javlja se bol i peckanje pri mokrenju, cesti nagoni za mokrenjem, promena boje i mirisa urina.

 

Čaj za bakterije u urinu

Dok se ne potvrdi urinarna infekcija, osoba koja ima problem prilikom mokrenja treba da unosi dosta bistre tečnosti, najbolje u vidu čaja divljeg origana, koga smeju da piju i deca već od 3. godine života, da izbegava kafu I alkohol i odlaganje mokrenja duže nego što je potrebno.

Kako se leče bakterije u urinu

Terapija je antibiotska prema antibiogramu. Dok se čeka rezultat urinokulture, lekar propisuje antibiotik širokog spektra koji se može promeniti nakon dobijenog antibiograma, ako za tim postoji potreba.

 

Bakterije u urinu – prirodno lečenje

Kao što smo već naveli, urinarne infekcije najčešće izazivaju Ešerihija koli, Proteus, Klebsijela I Enterobakter. Probotanic ulje divljeg origana i Origano strong kapsule odličan su način za prirodno lečenje bakterija u urinu jer sve ove bakterije dokazano uništavaju. Ulje divljeg origana mogu piti deca već od 3. godine života dok Origanol strong kapsule mogu piti deca od 6. godine života. Uz ova dva proizvoda preporučujemo i Probotanic čaj divljeg origana, koji će doprineti bržoj eliminaciji bakterija iz urinarnog trakta.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvezdicu da biste ocenili!

Prosečna ocena 4.6 / 5. Broj glasova: 20

Nema glasova do sada! Budite prvi koji će oceniti ovu objavu.

Hvala na oceni.

Pratite nas na društvenim mrežama!